Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uklízejte doma bez chemikálií! Recepty na univerzální domácí čističe

  • Čistit bez chemických přípravků, šetrně? Jde to! Máme recepty
    21. června 2014 | 10:00

    Pokud jde o úklid, tak je ocet téměř nepostradatelnou a univerzální ingrediencí, pokud se nám příčí používat chemické přípravky. Dokáže vyčistit téměř vše, dává svěžest vašemu prádlu, rozjasňuje okna, a přitom ho máme každý při ruce. V lahvičce s rozprašovačem ho můžete mít neustále po ruce, jen pozor na dřevěné povrchy, s těmi se kyselý ocet nemá moc rád. Tady je několik vylepšených octových čistidel, které si dokáže každý vyrobit doma.

  • S citrusy


    Pokud dáte do octové vody ještě pár slupek od citrusů, je jedno jestli to bude pomeranč nebo citron, dodá to vašemu čistícímu prostředku svěžest. A jak na to. Do sklenice si připravte třeba slupky od pomeranče, posypte trochu solí, které pomůže vytáhnout esencionální oleje ze slupek. Zalijte do půlky octem a zbytek dolijte destilovanou vodou. Zavřete důkladně a nechte dva až tři týdny odležet. Posléze sceďte a můžete se vrhnout do úklidu.
    Autor: Shutterstock


  • S šalvějí


    Příprava je podobná, akorát na výsledný produkt nemusíte čekat dva týdny. Do sklenice dáme šalvějové lístky, kterým aktivujeme vonnou složku tak, že je namasírujeme buď dřevěnou míchačkou, nebo si ji položíme do dlaní a tleskáme. Připravíme si teplou vodu, alkohol a ocet. Kolik vody, tolik octa a půlku alkoholu. Na konci ještě pár kapek tekutého mýdla. Promáchat a můžete uklízet.
    Autor: profimedia.cz


  • S rozmarýnem a citrusy


    Vezměte jakékoli citrusy, které máte zrovna po ruce, a použijeme samozřejmě pouze slupky, můžete smíchat grepy, pomeranče, citrony, mandarinky, cokoli. Přidejte čerstvý rozmarýn, to vše naházejte do velké nádoby, která se dá uzavřít. Přelijte to octem a opět necháte uležet, tentokrát zase pár týdnů, dokud není tekutina zlatavá. Před použitím se ředí vodou.
    Autor: Profimedia.cz


  • Se skořicí


    V podstatě se jedná o ten samý recept, jako s rozmarýnem, akorát se místo rozmarýnu vhodí do nádoby s citrusovými slupkami několik špalíčků skořice. Ta je velice aromatická a s citrusy se dobře doplňuje, takže pokud chcete nějaký, hodně silně vonící přípravek a skořice vám není proti srsti, budete maximálně spokojeni.
    Autor: profimedia.cz

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...