Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 triků, aby váš koberec vypadal zase skvěle

  • Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    10. února 2014 | 16:24

    Skvrny od kafe i vína, prach, zašlapaná špína. Koberec to zkrátka pořádně odnáší. Přesto na něj nedáme dopustit. Díky němu je místnost útulnější a teplejší. Pokud tedy chcete, aby váš "starý teppich" vypadal zase jako nový, vyzkoušejte naše praktické rady.

  • Skvrny od kávy a čaje

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Skvrny od kávy co nejdřív polijte minerálkou a vysušte. Činnost několikrát zopakujte a nakonec poskvrněnou část koberce ošetřete čistým lihem. Na skvrny od čaje použijte teplou vodu. Pokud ale už stačily zaschnout, vezměte si na pomoc technický benzin. Můžete je také pokapat citronem, a pak vyčistit vlažnou vodou a hadříkem. 
  • Skvrny od vína

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Rozlité červené víno okamžitě bohatě zasypte kuchyňskou solí, po chvíli působení místo dobře vysajte a propláchněte sodovkou. Skvrnu pak "dočistěte" za pomoci hadříku a vlažné vody. Můžete použít i čistý alkohol, dobrým pomocníkem je třeba vodka. Ta platí i na skvrny od piva. Když už jsme u piva – to lze vyčistit i octem.
  • Zašlý koberec

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnoměrně posypete solí a necháte ji do něj den nebo dva zašlapat. Poté ji z koberce vyluxujete. K osvěžení barvy starších koberců můžete po předchozím vyluxování použít i hadřík nebo kartáček namočený v octové vodě.
  • Zvířecí chlupy

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Chlupy od zvířecích mazlíčků se lépe vysávají, když hubicí vysavače předem několikrát přejedete přes umělou tkaninu, vznikne tak elektrostatický náboj a vysávání je mnohem efektivnější.
  • Otlačená místa od nábytku

    Žehlí
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud posunete nějaký kus nábytku a na koberci vám zůstanou stlačená místa, položte na postižené místo vlhký hadr a přežehlete ho žehličkou nastavenou na nízkou teplotu nebo chvíli přidržte napařovací žehličku přibližně 10 cm nad kobercem. Vlhkost a teplo strukturu koberce znovu narovnají.
  • Mastné skvrny

    Skvrny na koberci se nejlépe zbavíte pomocí směsi jednoho šálku teplé vody a půl čajové lžičky tekutého mýdla. Místo mýdla můžete použít tekutý čisticí přípravek do myčky na nádobí nebo jiný detergent. Naneste na skvrnu malé množství a opakovaně ke koberci jemně přitiskněte utěrku. Opakujte proces, dokud skvrna nezmizí. Koberec v žádném případě nedrhněte. Chce to jen trochu trpělivosti. Poté, co skvrna zmizí, opláchněte místo několika čajovými lžičkami bílého octa rozmíchanými v šálku vody a další čistou utěrkou plochu vysušte.
    Autor: profimedia.cz
    Mastné skvrny od jídla zasypejte moukou a počkejte, až se do ní tuk vsákne. Pak místo vysajte a dočistěte vlažnou vodou s trochou octa nebo citronové šťávy. Pokud jsou mastné skvrny staršího data, pak je nejlepší nechat koberec vyčistit profesionálně.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...