Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Levný úklid bez chemie! Vyzkoušejte triky našich babiček

Inspirujte se zkušenostmi našich babiček a ušetříte pěkných pár stovek!
10. května 2013 | 07:00

Do úklidu se nemusíte pouštět jen s předraženými leštěnkami a zázračnými saponáty. Stejnou službu vám udělá třeba čaj, cibule, ocet či sůl. Inspirujte se zkušenostmi našich babiček a ušetříte pěkných pár stovek!

Na nábytek a podlahu

* Otisků prstů na lakovaném dřevěném nábytku, podlaze a laminátu se zbavíte, když je potřete studeným černým čajem.

* Prach z obývací stěny a polic odstraníte směsí běžného rostlinného oleje s pár kapkami vonné olejové esence. Vytvořenou směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na suchou utěrku, s jejíž pomocí pak nábytek nejenom zbavíte prachu, ale také krásně vyleštíte. Dosáhnete stejného účinku jako leštěnkou.

Abyste se zbavili mikrobů, není třeba drhnout podlahy do vyčerpání sil, ale zato často
Autor: scom
* Na ošetření staršího nábytku použijte směs 1 kávové lžičky olivového/lněného/ oleje, půl šálku octa a půl šálku červeného vína. Nábytek směsí dobře potřete, nechte 5 minut zaschnout a potom suchým hadříkem přeleštěte.

* Kožené předměty vyčistíte nejprve octovou vodou, pak potřete lněným olejem a po vsáknutí vyleštíte suchým hadříkem.

Vraťte kobercům barvu

* K osvěžení barvy starších koberců použijte hadřík či kartáček namočený v octové vodě, kterým koberec po předchozím vyluxování vyčistěte.

* Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnoměrně posypete solí a necháte sůl den nebo dva zašlapat. Poté ji z koberce vyluxujete.

Na Velký pátek na úklid zapomeňte, nechte si ho na sobotu.
Autor: profimedia.cz
Okna beze šmouh

* Zašpiněná okna můžete opláchnout přírodním mýdlem, rozmíchaným v horké vodě, kam můžete pro lepší odmaštění přidat také citronovou šťávu. Nakonec použijte ocet zředěný vodou.

* Na mytí můžete použít i roztok, který připravíte rozpuštěním balíčku vanilkového pudinku v pěti litrech vlažné vody. Po umytí oken roztokem je nechte uschnout a pak už vám leštění půjde skoro samo, stačí je jen přetřít suchým hadříke.

* Studený černý čaj je výborný na zaschlé kapky deště na okenní tabuli. Potřete zaschlé skvrny čajem a doleštěte sklo hadříkem nebo novinovým papírem.

Záchod je třeba udržovat v čistotě.
Autor: profimedia.cz
* Na hodně zaschlé mušince použijte cibuli. Překrojte ji napůl a několikrát s ní přejeďte znečištěné místo. Menší mušince ze skel odstraníte starými punčocháči.

* Okna se nebudou potit, když je potřete po vnitřní straně roztokem z jednoho dílu glycerinu a 10 dílů lihu. Nakonec je přeleštěte flanelem.

Pro zářivou koupelnu

*  Skvrny od vodního kamene i zaschlé mýdlo z vany a umyvadel odstraníte šťávou z citronu. Můžete použít už hotovou koupenou citronovou šťávu nebo rozkrojit citron napůl a pustit se rychle do čištění vany.

* Skvrny od rzi ve vaně nebo v umyvadle vyčistíte octovou vodou.

* Nepěkného bílého povlaku od zubní pasty ve skleněném držáku na kartáčky se zbavíte solí. Do nádobky nasypte lžičku soli a zalijte horkou vodou, pak míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Nechte 15 minut působit, důkladně držák vymyjte a nakonec ho vyleštěte hadříkem.

*  Na žluté skvrny ve vaně a umyvadle pomůže kaše ze soli a octa. Tou skvrny potřete a nechte ji patnáct minut působit. Pak postižené místo důkladně vydrhněte a umyjte.

Prací hospodyně si můžete přijít na pěkné peníze
Autor: Profimedia.cz
Pro čistou a voňavou kuchyni

* Odpad dřezu vyčistíte, když do něj nasypete tři sáčky prášku do pečiva a pak zalijete horkou vodou s octem.

* Charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí můžeme odstranit i vložením vymačkaného citronu (nejlépe do prostoru na příbory).

* Mastnotu z mikrovlnné trouby hravě odstraníte, když na otočný talíř položíte řezem nahoru půlku citronu a necháte 20 vteřin zahřívat. Pak troubu vytřete suchým hadříkem.

* Sůl je skvělý prostředek na drhnutí nádobí a kuchyňských potřeb. Zrnka soli účinkují jako mírné abrazivum a působí i dezinfekčně.

* Na kruhy po horkých hrncích pomůže cibulová šťáva z odšťavňovače. Na kruhy naneste šťávu a nechte ji 12 hodin působit. Skvrny zmizí.

* Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene, když v ní přes noc necháte působit ocet, kterým zakryjete celou spirálu. Potom konvici vypláchněte horkou vodou a nechte převařit čistou vodu.

Se špinavým porcelánem si poradí ocet.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
* Když se připálí hrnec tak, že nejde umýt, nalijte do něj vodu, přisypte sodu na praní a nechte den odstát.

* Skvrny na nerezovém nádobí odstraníte citronovou šťávou nebo octem, pak nádoby vyleštěte suchým flanelem.

* Skvrny od zeleniny a ovoce na plastovém prkénku odstraníte, když ho potřete olejem a pokapete citronovou šťávou. Chvíli necháte působit a opláchnete.

* Šálky znečištěné od čajových či kávových usazenin snadno vyčistíte kašičkou, kterou si připravíte z cigaretového popela a vody.

* Zahnědlou konvici nebo termosku od čaje vyčistíte pomocí 1–2 kypřicích prášků do pečiva rozpuštěných v horké vodě. Nechte působit alespoň 30 minut, potom důkladně protřepejte a vymyjte horkou vodou.

* Pachu po kávě nebo čaji zbavíte termosku tak, že do ní nalijete teplou vodu a vhodíte jednu či dvě tablety na čištění umělého chrupu. Po chvíli obsah vylijte a termosku propláchněte studenou vodou.

Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.
Autor: profimedia.cz
* Lednice zůstane voňavá, pokud do ní vložíte rozkrojené jablko, které neutralizuje pachy.

* Ledničku můžete také zbavit nepříjemných pachů, když do ní dáte misku s práškem do pečiva (po 2 týdnech vyměňte za nový).

* Ledničku snadněji odmrazíte, když ledový škraloup posypete solí nebo ho přetřete silným solným roztokem. Po rozmrazení lednici důkladně vytřete octovou vodou.

Video se připravuje ...