Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malý byt je in! Nejlepší tipy, jak ušetřit místo, energii i čas

Od začátku myslete na to, jak svou domácnost udržet v dobré kondici a neudělat z ní sklad.
26. června 2013 | 06:00

Žijete sami, případně s partnerem bez dětí v malém bytě? Máme pro vás pár zajímavých tipů, jak můžete ušetřit nejen místo, ale i energii a čas.

Malé byty jsou v kurzu. Pro dostupnější cenu, nižší náklady za energie se také snadněji pronajímají. Někdy se v nich tlačí celá rodina, v tom lepším případě v nich pohodlně žijí mladé páry bez dětí či jednotlivci.

Pokud máte v dlouhodobém plánu zůstat sami, měli byste od začátku myslet na to, jak svou domácnost udržet v dobré kondici a neudělat z ní sklad. Promyslete si, co potřebujete nejvíc a co vůbec. Právě zde platí jako nikde jinde zásada, že na velikosti opravdu záleží...

Nové multifunkční tablety s technologií enzymů odstraní i nejodolnější skvrny na okraji i na dně hrnců a pánví a poradí si se zaschlými zbytky jídla.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Čisté nádobí bez námahy

Pro rodinu s dětmi je vhodná myčka o šířce 60 cm, která má kapacitu 12 až 13 sad nádobí. Tyto modely jsou zpravidla vybaveny větším množstvím programů a také jejich technologický vývoj postupuje rychleji. V malé domácnosti však bohatě postačí menší 45 cm široký varianta (kapacita 8 až 9 souprav).

Nejúspornějším myčkám stačí 10 l vody, takže ve srovnání s ručním mytím pod tekoucí vodou ušetříte více než 40 litrů. V nabídce jsou dokonce i stolní myčky nádobí, které lze volně umístit, například na kuchyňské lince.

Těsto nalijte na pánev
Autor: Shutterstock.com
Vše z jedné pánve

Rychlovaření v jednom hrnci, přesněji v jedné pánvi, se stává hitem. Elektrická pánev s keramickým povrchem je perfektním pomocníkem zejména do menší kuchyně, ve které nahrazuje sporák, gril, troubu, fritézu, dokonce vyrobí i fondue.

V jediném hrnci můžete vařit, smažit, grilovat, zapékat, ohřívat či fritovat. Na požadovanou teplotu se rozehřeje velmi rychle, takže spotřeba energie v domácnosti se výrazně snižuje a efektivita přitom roste.

Pitný režim a dobrá káva

Záleží vám na tom, co jíte a pijete? Rychlovarná a filtrační konvice v jednom vám zaručí čistou vodu a navíc máte na stole jen jednu konvici namísto dvou. Vodní filtr redukuje obsah chlóru, vodního kamene a permanentně absorbuje těžké kovy jako olovo a měď.

Při praní ušetříte hlavně snížením teploty vody
Autor: profimedia.cz
A je vypráno!

Automatické pračky jsou nedílnou součástí moderní domácnosti. Nasbírám dostatek bílé, černé či barevného prádla na praní je pro jednoho či dvou lidí občas zdlouhavé. Samozřejmě, dnešní pračky mají programy, které dokáží vyprat i méně prádla s přiměřeným množstvím vody. Ale nač by vám v koupelně či kuchyni překážela velká pračka, když můžete mít hezký menší model.

Vypere i bez vás

Pokud neradi ztrácíte čas praním, určitě využijete funkci odloženého startu. Ráno před odchodem do zaměstnání stačí vložit prádlo do pračky, nastavit čas praní těsně před plánovaným příjezdem domů a když se vrátíte, máte vypráno. Pokud svůj čas věnovaný praní chcete opravdu minimalizovat, hledejte pračku s funkci Mix & Wash. Umožní vám prát současně oblečení různých barev a materiálů. A to bez třídění!

Praktické miniatury

Dřez - vařič - lednice
Výrobci dnes už myslí opravdu na všechno. Pro jednočlennou nebo dvoučlennou domácnost vymysleli například kombinaci dřezu, odkapávacího prostoru pro nádobí, varné litinové desky, chladničky a úložného prostoru pod dřezem. Vhodná je do každé malé kuchyně, kde je třeba šetřit místem

Vařič - trouba - myčka
I sporák lze zkombinovat tak, aby rostl do výšky, ne do šířky. Spojuje v sobě plynovou varnou desku s elektrickou troubou a myčkou nádobí. Umožňuje pečení a mytí 6 jídelních souprav. Skládačka je ideální do bytů, kde si opravdu nemůžete dovolit dva velké spotřebiče vedle sebe, případně ušetříte místo na pračku.

Autor: NČB/Stanislava Longauerová, lena
Video se připravuje ...