Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Největší nepřítel trávníku? Jste to vy!

2. března 2013 | 07:00

Blednete závistí při vzpomínce na to, že sousedův trávník v sezoně připomínal golfové hřiště, zatímco ten váš byl jako rumiště? Přestaňte to svádět na osivo nebo nekvalitní půdu. Můžete si za to sami.

Trávník – vstup zakázán!

Utrácíte ročně spoustu peněz za osivo, hnojiva a brožury o dokonalém trávníku? Jenže sebelepší péče v sezoně může přijít vniveč, když si nedáte pozor i v období vegetačního klidu. Třeba právě teď. Po ohromných přívalech sněhu přišla obleva. To je pak trávník rozměklý a je potřeba na něm vyhlásit klidový režim. Tady platí heslo“ kam se šlápne, sedm let tráva neroste“. Když po něm budete „hamtat“, narušíte kořenový systém a můžete se na jaře dočkat místo krásně zelené trávy hnědých skvrn. Kromě toho, že poškodíte porost, dost pravděpodobně vytvoříte ťápotami nerovnosti.

Jenže jak se dostanete s kolečkem ke kůlně a zpátky? Pomůže jednoduchý trik. Stačí na zem hodit fošnu a přejít po ní. Váha se rozloží a podklad nepoškodí. Jen ji potom nezapomeňte uklidit, aby vám pod ní nevznikla lysina.

Víte že, nejlepší přítel člověka je hned druhým největším nepřítelem trávníků?
Autor: Shutterstock.com
Pes trávník sežehne

Víte že, nejlepší přítel člověka je hned druhým největším nepřítelem trávníků? Kdo má doma psa, především fenu většího plemena, asi dobře zná žluté fleky od moči. Ta dokáže trávu vypálit až na hlínu. Pomoc je jediná, ale funguje jen v případě, že jste hned u toho. Vzít kýbl vody a místo pořádně prolít a nechtěné látky vyplavit. Obdobně nepříjemné jsou i exkrementy, které mají navíc psi ve zvyku zahrabávat.  Pak nezývá nic jiného, než místo rozhrabat, přidat substrát s pískem a znovu osít zátěžovou travní směsí.

Vystavte plot

Ale ruku na srdce. Pes si dovolí jen to, co mu povolíte. Smiřte se s tím, že zvíře neuhlídáte a jděte na to jinak. Ani ten sebevycvičenější  jedinec nebude stoprocentně dodržovat, kde může čůrat a kde ne. U psa dobře funguje, když mu na zahradě zasadíte patník nebo vyšší kámen. A jak ho donutíte čůrat právě tam? Na to mají chovatelé trik. Patník nejprve označkuje páníček a pes ho bude chtít přeznačkovat.

Sázkou na jistotu jsou nejrůznější druhy ohradníků, které se vyplatí se hlavně u pěkných zahrad s dražšími rostlinami. Jednoduše ohraničíte místa, kam zvíře nesmí. Obdobně pomáhají i odpuzovací spreje.

Místo vertikutátoru můžet použít hrábě.
Autor: OBI
Útočí plíseň sněžná

Slezl vám sníh, vy s hrůzou zjišťujete, že části trávníku jsou zcela odumřelé, pokryté bílými nebo narůžovělým i pavučinkami? Tak to se u vás nejspíš urodila plíseň sněžná. Daří se jí při dlouhodobé zimě a velkých přívalech sněhu. Náchylné jsou porosty přehnojené před zimou dusíkem. Často se objevuje na uměle vytápěných trávnících.

Pokud si myslíte, že zmizí, když na trávník nasypete nějaké to hnojivo a tráva se během sezony zregeneruje sama, jste na omylu.  Dost možná je to i důvod, proč váš trávník nevypadal dobře ani loni.

Trávník provzdušněte

Z takového nadělení vám pěkný trávník nevyroste.  Aby se choroba dále nešířila, je dobré trávník v první fázi ošetřit postřikem Ortiva. A pak nezbývá než počkat, až trávník vyschne a někdy na přelomu března a dubna mu naordinovat vertikutaci. Provádí se vertikutátory nebo provzdušňovači. Ty mají tenké svislé nože, které se šetrně zařezávají 2 až 4 mm hluboko do porostu. Vyhrabují přitom z něj plsť, mech i zbytky posečené trávy, aby se ke kořenům opět dostala voda a živiny. Veškerý odpad putuje do sběrného koše a následně třeba na kompost. Poškozená místa je pak třeba vyhrabat a znovu osít kvalitní směsí.

Autor: toma
Video se připravuje ...