Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyladění do francouzského tónu

17. května 2011 | 10:31
Prezentace klienta |

Rodinný dům a jedna rodina toužící po troše francouzské atmosféry v propojeném prostoru jídelny a obývacího pokoje. Kolik chybělo k realizaci a co k tomu bylo třeba? Nabídka služeb na internetu přinesla změnu rychlostí 21.století.

KamiDesign, studio designérů a architektů spojené a zaštítěné jménem Ing. Arch. Kamily Douděrové, přijalo přes internet následující zakázku: zútulnit a celkově změnit atmosféru obývacího pokoje. "Klienti nás oslovují pro vytvoření návrhu jejich interiéru. Naším úkolem je vytvořit ho naprosto v souladu s jejich představami a životním stylem. Důležitá je tedy první konzultace s klientem, kde mluvíme o jejich oblíbených barvách, materiálech a jejich představě o interiérovém stylu," popisuje Pavla Knorová z KamiDesign, jak obvykle probíhá začátek spolupráce s klintem. Krédem studia je  naslouchání představám klienta. Interiérový designer je pouhým průvodcem, který vede klienta ke správnému cíli.

kami design
Autor: Profimedia CZ

Prvním úkolem přestavby bylo pochopit, na čem je postavená představa francouzké atmosféry. Jaké barevné tóny, jaké materiály a především jaké doplňky budou této představě odpovídat. Na návrhu s Pavlou Knorovou pracovala i Kamila Douděrová a výsledek rodinu natolik oslovil, že ho chtěla realizovat beze zbytku, a tak si od studia KamiDesign nechala přestavbu i prakticky vést. Všechny detaily zakomponované v návrhu interiéru bylo možné shromáždit do tří týdnů, realizace na klíč tak byla přesně podle přání klientů, tedy co nejdříve.



kami design
Autor: Profimedia CZ
Pavla Knorová celkový návrh hodnotí jako mix francouzských stylů a jako spojení originálních kusů: "Každý kus zvoleného nábytku je svým způsobem originální. Nábytek je vyráběn ze starého dřeva." Zvolené obrazy coby hlavní doplňky interiéru jsou také originální kusy zhotovené na míru." Obrazy jsme vybírali s citem. Pomohl nám v tomu projekt Obrazy na míru společnosti Profimedia, který nabízí výběr z 20.000 motivů a barevných kombinací. Velkou výhodou je navíc výroba na míru- zhotovení vámi zvoleného rozměru obrazu," popisuje výběr Pavla Knorová.

Celkově je interiér laděn do jemných smetanových až hnědých tónů. Nábytek i textilní doplňky tvoří neutrální podklad, na který bylo třeba umístit výraznější, ale se stylem místnosti plně souznějící doplňky. "Volbou pro tento případ interiéru ve francouzském stylu byl fotoobraz s motivem Lilie a Kalokvětu, které spolu na tmavě hnědém podkladu vytváří jeden z hlavních doplňků interiéru," vysvětluje volbu motivů Pavla Knorová a doplňuje: "Motiv květiny je v této barevné kombinaci jistě vhodně zvoleným. Pokud bych ale měla vybírat z jiných motivů, pak bych v nabídce Obrazů na míru volila černobílé fotografie, které by byly také vhodné."

design
Autor: Profimedia CZ


Pavla Knorová zpětně přiznává, že by obdobná zakázka zadaná od rodiny žijící v panelovém bytě nebyla tak snadno realizovatelná. Velkou pomocí jistě byla jak rozloha, tak umístění místností v těsném kontaktu se zahradou a samotné propojení se zahradou francouzskými okny.

Pokud bychom návrh sledovali krok za krokem tak, jak budoval francouzskou atmosféru, viděli bychom, že byly zvoleny tři základní komponenty - masivní dřevěný nebo proutěný nábytek v přírodních barvách, s přírodou souznějící motivy květů a kovové doplňky. K těmto klíčovým prvkům byly voleny neutrální  textilní doplňky v celém prostoru: závěsy, polštáře, přehozy i prostírání u jídelního stolu.

Nabídku v oblasti dekorací, která byla pro tento projekt klíčová, hodnotí Pavla Knorová jako stále o krůček zaostávající za nabídkou v zahraničí. Obecně chybí pestrost motivů a barevných kombinací, která designérům svazuje ruce. Každé rozšíření a novou nabídku, třeba jako nabídku Obrazů na míru, hodnotí jako přínos a možnost jít v tvořivosti o něco dál. "Kombinace stylů může být velice zajímavá, pokud je řešena s citem," uzavírá Pavla Knorová.

Ne všichni klienti si realizaci návrhu v design studiu objednají. Některým stačí navedení a základní tipy, čeho se držet a co do interiéru vnést. Odcházejí tedy s představou, kterou je nutné samostatně ztvárnit. "Právě pro ty, kteří si chtějí dekorace vybírat sami, nabízí web www.ObrazyNaMiru.cz pomocnou ruku a navede je skrze základní volby barev, formátu a témat motivů k užšímu výběru obrazů, které by právě jejich interiér vhodně doplnily," vysvětluje, jak byl web názorně koncipován, manažerka projektu Andrea Musílková. "Další možností je zvážit během výběru i motivy, které jsou mezi zákazníky nejoblíbenější, nebo se nechat vést obecně  doporučovanými motivy pro jednotlivé obytné zóny - kuchyň, ložnici nebo třeba i koupelnu," dodává Andrea Musílková.

Pro ty, kteří sami designéra nebo bytového architekta nenavštívili, protože neuvažují o zásadnější přestavbě a chtějí pouze redekorovat a změnit atmosféru svého bydlení za pomoci detailů a dekorací, nabízí tento web i obecná doporučení designéra Davida Plouhara. V internetové poradně Davida Plouhara se na webu dočtete například o názorech na barevné kombinace výmalby a obrazů, o vhodnosti tapet a obrazů podle povahy prostor nabo o výhodách nového trendu rámovat obrazy na tzv. blind rám, který zůstává neviditelnou výstuží obrazu a dává plně vyniknout zvoleným motivům.

Video se připravuje ...