Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bydlení podle znamení: Ryby (19. 2. – 20. 3.)

24. února 2010 | 14:42

Uhádnete, co je pro Ryby typické? Milují světlé barvy i kontrasty, musí však spolu ladit. Obklopují se krásnými věcmi ze dřeva, proutí i skla. A také rády pomáhají ostatním, pro které se dokážou i obětovat.

Ryby plují napříč všemi kulturami, kromě plodnosti a sexuality jsou prastarým symbolem moudrosti a hlubšího poznání života. Sumerové je spojovali se sedmi mudrci, kteří je v dobách před potopou naučili základům civilizace. Kněží v chrámech nosili oblek připomínající rybí šupiny jako stvrzení své povinnosti ochraňovat moudrost a rozhojňovat poznání.

Jaké jsou?

Znamení Ryby spojujeme v astrologii s obrazem tržiště, na kterém se v určený čas sejdou různí trhovci a prodávají vše, co si naše fantazie umí představit. Lidé v tomto znamení si uvědomují šíři světa, a proto hledají pevný bod – pohled, ze kterého by měli odstup a lépe mohli vše obsáhnout. Jejich představivost je velkolepá: umí snít i za denního světla. Unikají tak pompéznosti a sobeckým potřebám svého okolí. Jak u sebe, tak u druhých rozpoznají komplexy a závislosti, dokážou soucítit a pochopit úchylky a odchylky od „normálu“. Neomylně vycítí atmosféru, ale těžko se zbavují nabytého dojmu. Jejich úkolem je najít a udržet hranice mezi svou citlivostí a světem kolem nich.

Jaké mají rády barvy?

Ve znaku Ryby plave jedna ryba proti směru a druhá po proudu. Je to charakteristické pro nasazení i rozpor v jejich činnosti. Pro lidi ve znamení Ryb je radost vyrábět a prodávat. Jejich vkus se otvírá kráse, fantazii i výstřednostem a zřídkakdy se ostře vyhrocuje. Ryby se obklopují buď světlými odstíny barev, od bledě modré, okrovou, béžovou až k šedé, ke kterým přidávají jednu kontrastní – černou, případně červenou, nebo dávají přednost jasným barevným tónům. Jejich podmínka? Všechny odstíny spolu musí vzájemně ladit. Jako by je chtěli mít pěkně vyrovnané tak, jak určuje barevná škála.

Jak bydlí?

Co si pořídí domů, o to většinou s láskou pečují, takže se nezaleknou choulostivějších druhů rostlin ani náročnějších materiálů. Mezi tkaninami mohou dávat přednost těm, které jsou na omak měkké a hebké. Nechají se inspirovat exotickými kulturami i lidovou tradicí kraje, kde se narodili. Vše závisí na jejich vzpomínkách a snech. Vzhled interiéru zkrátka určuje jejich fantazie. Ačkoli nemají potřebu shromažďovat věci, mívají kolem sebe hodně předmětů. Proto potřebují vitríny, skleníky, závěsné policie, knihovny a úložné prostory, kde si vystavují a uchovávají své poklady. Ryby nepřekvapí ochotou chránit životní prostředí a třídit odpad. Mohou dávat přednost dřevu, ratanu, bambusu, proutí, kachlům, cihlám a recyklovaným materiálům před umakartem a laminem.

Ryby (19. 2. – 20. 3.)
Živel: vodní
Vládce: Neptun (dříve Jupiter)
Barva: duhová
Kov: platina
Drahokam: safír
Číslo: 11

Ženy

Jsou obdařené bohatým vnitřním světem. Mají v úctě lidskou osamělost, protože dobře vědí, že právě samota je všem lidem společná. Jsou citlivé a vnímavé, dokážou vyjít druhým vstříc a mnohokrát se i tiše obětovat pro své děti a nejbližší. Imaginace řídí jejich kroky, a tak se často věnují skrytě, aby druzí nevěděli, umělecké nebo ruční práci. Prostředí, ve kterém se pohybují, a propady nálad je značně ovlivňují. Vzbuzují pocit, že potřebují ochranu a nasměrování. Jenže muži - Pygmalioni rychle narazí na jejich neproniknutelnost. Věří na romantickou lásku a dokážou i dlouhá léta někoho platonicky milovat. Jejich soucit je předurčuje k zájmu o duchovní svět.

Muži

Často obratně využívají svou vnímavost k náladám v prostředí. Umějí se ptát, dívat se a naslouchat a tím si získat náklonnost žen, ale i obchodních partnerů. Bez větších obtíží dokážou pomáhat druhým. Jakmile je však toho na ně moc, uplavou do hlubin vnitřního světa a nějaký čas je nikdo neuvidí. Nebojí se hraničních zkušeností a dovedou ve své profesi hodně riskovat. Ani tvrdý svět obchodu je neodradí, pro své cíle umějí poslat na druhou kolej mnohé věci i vztahy. Mohou je vzrušovat matematické rovnice stejně jako duchovní sféry. Jejich práce v sobě musí nést nějaké tajemství, které neúnavně objevují.

Co jim padne do oka?


Hvězdná Ryba: Dana Batulková

Dana Batulková
Autor: Michal Protivanský

Populární česká herečka si do svého příbytku vybírá věci z přírodních materiálů, dřeva a často i proutí. „Líbí se mi jednoduché hladké elegantní tvary a světlé barvy, například béžová nebo krémová, a nábytek třeba i barevný, mořený do různých odstínů.“ Radost jí udělá krásná kytice lučních květin, doma jí roste velká palma, ale i bramboříky a orchideje.

Autor: Martina Lukášová
Video se připravuje ...