Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bydlení podle znamení: Kozoroh (21.12.-19.1.)

Bydlení podle znamení: Kozoroh
23. prosince 2009 | 06:00

Jsou realisté a dokážou jednat rozumově a prakticky. Proto je najdete na zodpovědných pracovních pozicích. A doma? Mají střízlivý vkus, líbí se jim robustní dřevo nebo kůže.

V letech před naším letopočtem byl Saturn, vládce tohoto znamení, pro svou klidnou a dobře sledovanou dráhu nazývaný Kajámánu (trvalý, stálý). Stal se symbolem dodržování práva, spravedlnosti a moudrosti. Řekové jeho význam proměnili. V jejich mýtech je Saturn Kronos, bůh požírající vlastní děti, který určuje čas a hranice, konečnost věcí i života. Ve stylu Saturna se sluší říct, že časy se mění.

KOZOROH (21. 12. – 19. 1.)

Živel: zemský
Vládce: Saturn
Barva: černá
Kov: olovo
Drahokam: ametyst
Číslo: 3

Jací jsou?
Znamení Kozoroha je neodmyslitelně spojené se zimním slunovratem. Délka noci nabývá vrcholu, aby vzápětí ustoupila dnu. Kozorozi mají tento zvrat pod kůží. Navenek jsou vážnější a strozí, uvnitř sálá malé, a přesto silné světlo citů. Jsou to lidé, kteří se nevyhýbají tvrdé realitě a dokážou jít systematicky, krok za krokem, za svým cílem. Nebojí se začínat vždy znovu a znovu a nevyhýbají se žádným překážkám. Zdobí je vytrvalost a zodpovědnost, kupředu v práci i životě je ženou jejich ambice a touha mít alespoň nějakou moc. Díky tomu jsou značně společensky obratní. O své blízké se umějí postarat: chod rodiny zorganizují tak, aby byli všichni její členové spokojení.

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: BoConcept

Jak bydlí?
Zemskou povahu Kozorohů v jejich vkusu ovlivňuje pevnost, stabilita, solidnost, tradice, hodnota, ale i výlučnost. Mají rádi kvalitní materiály, které nepodléhají módním vlnám. Byt Kozorohů bude přehledný a na první pohled strohý. Ladění barev se pohybuje v různých kombinacích tmavých tónů zelené, modré, hnědé nebo cihlové. Vybírají si nábytek z masivního a robustního dřeva, ovšem stále v tradičním stylu. Často u nich doma najdete i dřevěné solitéry v kombinaci s kůží. Jejich realismus se projeví v potřebě dát všem jednotlivostem své místo. Úložné prostory by však neměly narušit vzhled interiéru. Ozdobou příbytků se stanou závěsy s klasickým vzorem a velmi střízlivě ozdobené. Pokud se neobklopí trvale zelenými a na zálivku nenáročnými rostlinami, vykompenzují si potřebu zeleně na barvě koberce a potahů. Někteří z nich se klidně přihlásí k anglickému stylu a druzí budou opatrovat nábytek po rodičích a upřímně nechápat, co by na svém bytě měli měnit. S důsledností sobě vlastní si pořídí co nejkvalitnější matrace a rošty do postele. Jediné novinky? Elektronika, myčka, dobrá pečicí trouba a velká lednice, a to jen proto, aby je domácí práce nezdržovaly. Zvyk je pro ně opravdu železnou košilí.

V posteli Kozoroha nesmí chybět kvalitní rošt a matrace.
Autor: IKEA

ŽENA KOZOROH
Jsou velmi jemné a svým životem rozhodně popírají označení – chladné. Vynikají vnímavostí a rády se oblékají nenápadně, a přesto žensky. Ženy narozené v tomto znamení se ochotně staví do vůdčí role a své okolí ovlivňují nenápadnými prostředky. S oblibou dávají lidi i věci do pohybu. Je pro ně nadmíru důležité, aby své organizační schopnosti uplatnily i mimo rodinu. Musí mít totiž pocit, že něčeho dosáhly. Přirozeně stojí o společenské postavení, neváhají a angažují se všude, kde mohou. Vnitřně je k tomu tlačí soucit a pochopení pro slabosti svého okolí.

Tip redakce: Zcela určitě je potěšíte klasickým anglickým porcelánem a kyticí růží.

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: Polysan

MUŽ KOZOROH
Kozorozi jsou opravdu ambiciózní - vyberou si cíl a jdou za ním hlava nehlava. Umějí dobře kalkulovat a spočítat si, co je to bude stát. Přirozeně si vybírají pohodlnější cestu, ale je-li to nutné, před překážkami neutečou. V roli partnera a otce ochraňují a podporují své nejbližší. Ve svých citech jsou vyhranění a trpělivě čekají na „pravou“. Zamilovávají se do samostatných žen, které současně dokážou mužům poskytnout náležitou duševní podporu. Přesto pro ně platí, že povolání je na prvním místě.

Tip redakce: Potrpí si na kvalitní spaní, kupte jim tedy zdravotní polštář.

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: BoConcept

Oblíbená květina
Voňavý karafiát (Dianthus), nazývaný také božskou květinou, býval symbolem vyznání věrné lásky, ale i revoluce. Dlouhou dobu zdobil klopy pánských sak a každá jeho barva vyjadřovala něco jiného: červená nešťastné srdce, žlutá opovržení, růžová lásku žen. Karafiáty nedávejte do blízkosti zralého ovoce, rychle by zvadly, jsou totiž citlivé na etylen.

Autor: Nový Čas pre ženy

Co jim padne do oka

Povlečení Alvine Vacker z česané bavlny na jednolůžko, s dvojím jemným vzorečkem, má rozměry deky 200x150 cm a polštáře 50x60 cm (za 998 Kč koupíte v IKEA)

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: Ikea

Ručně vyrobený kameninový džbán Burleigh (řada Bluebird) z Anglie (za 1670 Kč u Wedgood Store, Praha)

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: Wedgood Store

Aby je práce v kuchyni nezdržovaly, ocení dřevěné prkénko se spodní keramickou deskou, kam při krájení chleba propadají drobečky (za 1100 Kč prodává krasnydomov.cz).

Bydlení podle znamení: Kozoroh
Autor: krasnydomov.cz

HVĚZDNÝ KOZOROH: Kevin Costner

Populární americký herec a idol ženských srdcí Kevin Costner (54), známý například z filmů Tanec s vlky, JFK nebo Osobní strážce, obývá jednu z luxusních vil v kalifornském letovisku Santa Barbara na pobřeží Tichého oceánu. Loni měl velké štěstí - ničivý požár, který vypukl v této oblasti v květnu, jeho dům minul.

Hvězdný kozoroh: Kevin Costner
Autor: isifa.com

Autor: Martina Lukášková, Olga Trešlová
Video se připravuje ...