Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Úsporné zářivky: Jak je správně vybrat?

29. prosince 2009 | 09:43

Víte, že 1. září 2009 zmizely z obchodů členských zemí Evropské unie matné žárovky a čiré žárovky s příkonem 80 a více wattů? Berte to jako signál, že postupně se budou muset vyměnit i další žárovky. A co ještě?

Zrušení žárovek, které na světlo dokázaly přeměnit jen 8 procent elektrické energie, je prvním krokem v přesně stanoveném harmonogramu. Jeho poslední, šestá fáze začne 1. září 2016. Hlavním cílem je kromě úspory elektrické energie také ochrana životního prostředí.

Změna vždy od září
Příští rok se od 1. září přestanou prodávat čiré žárovky s příkonem nad 65 W, napřesrok nad 45 W, od září 2012 s příkonem nad 7 W. Počátkem září 2013 se budou zvyšovat nároky na kvalitu kompaktních úsporných zářivek a zdrojů LED a od září 2016 zmizí z trhu všechny žárovky energetické třídy C, tedy i halogenové. Tato regulace se nevztahuje na reflektorové žárovky, kterých by se měla týkat nová směrnice (začne platit od září 2010). V prodeji zůstanou také speciální žárovky, například do pečicí trouby, budou však speciálně označené.

Máte doma staré klasické žárovky, které jste si nakoupili do zásoby? Samozřejmě je využijte, ale jednou stejně budete muset přejít na „úsporky“. Přestože jejich cena začíná zhruba na 80 Kč, spotřebují mnohem méně energie a ročně s nimi ušetříte i několik tisíc korun.

.
Autor: Osram

Správný výběr
Před nákupem úsporné zářivky si zjistěte, jaké rozměry se vejdou do vašeho lustru nebo lampy a zkontrolujte i typ závitu. A co čím nahrazovat? Za stowattovou žárovku stačí například úsporka 20 W, více se dozvíte v tabulce. Pečlivě si prohlédněte obal, všímejte si energetického štítku a vybírejte jen zářivky třídy A. Důležitá je také informace o délce životnosti, standardně se nabízejí zářivky s „výdrží“ 6000 hodin (asi od 80 Kč), ale můžete mít i kvalitnější s 10 000 nebo 15 000 hodinami (za 100 až 200 Kč). Zářivku si prohlédněte, neměla by mít zahnědlé plastové díly.

Vlastnosti úsporek
Zdá se vám, že úsporná zářivka začne svítit pomaleji než klasická žárovka? Je to tak, pomalejší náběh mívají starší typy zářivek, novější začínají „pracovat“ na 75 procentech po 90 vteřinách, k dostání jsou však i výrobky s technologií Quickstart (Quicklight), které se rozsvítí takřka okamžitě. Moderní zářivky se vyznačují dlouhou životností, výrobky s 10 000 hodinami se například testují na půl milionu zapnutí a vypnutí, vyzařují chladnější bílé nebo teplejší žluté světlo, které neničí zrak. V nabídce jsou zářivky ve tvaru baněk, klasických žárovek, ale i svíček nebo stočených trubic.

Svítíte a šetříte
Víte, že jedna zářivka vyprodukuje za rok o 400 kilogramů CO2 méně než klasická žárovka? Přitom jeden vzrostlý strom (22 až 50 let) dokáže vstřebat pouze 14 kg CO2  za rok. To znamená, že použitím jedné zářivky ušetříte 28 stromů ročně. Zkrátka nepřijde ani vaše peněženka. Pořizovací cena úsporných zářivek je sice vyšší než u klasických žárovek, když ale spočítáte provozní náklady na více let, zjistíte, že zářivky jsou výhodnější. Díky delší životnosti a menší spotřebě elektřiny se už za pár měsíců vrací investice vložená do pořízení úsporky.

.
Autor:  Osram

Přepočtěte si watty
Nejlépe vám to půjde, pokud „wattáž“ klasické žárovky vydělíte 5:
25 W klasická žárovka =  5 W úsporka
40 W klasická žárovka =  7 až 8 W úsporka
60 W klasická žárovka = 11 W úsporka
75 W klasická žárovka =  13 až 15 W úsporka
100 W klasická žárovka =  18 až 21 W úsporka
150 W klasická žárovka = 30 W úsporka

Vyznáte se v úsporkách?

- Halogenové žárovky se vyznačují jasným přirozeným světlem, mají 2x delší životnost a o 20 až 30 procent nižší spotřebu než klasické žárovky. Použijte je hlavně do bodových světel, například k osvětlení pracovní plochy, nasvícení stěn, díky vysoké tepelné energii se nehodí do nízkých podhledů.

- Kompaktní úsporné zářivky nabízejí jasné světlo, 15x delší životnost a úsporu energie až 80 procent ve srovnání s klasickou žárovkou. Stojí více (cca 140 Kč), investice se však vrátí během pár měsíců zpět. Navíc obsahují minimum rtuti. Kam s nimi

- Lineární zářivky slibují životnost až 16 000 hodin a uspoří téměř 85 procent energie. Hodí se k osvícení kuchyňských linek, hal, technického zázemí domu, do extrémních teplot (až 70 °C). Mají pomalý náběh do plné svítivosti, minimum rtuti.

- LED (Light Emitting Diode) si můžete vybrat ze široké škály barev, mají dlouhou životnost (až 100 000 hodin) a jsou malé. Jejich svítivost je však zatím nižší než u klasických žárovek.

Nejčastější typy patic

1. Patice E27 (velký Edisonův závit) se závity má průměr 27 mm, většinou se využívá u stropních a nástěnných svítidel.

.
Autor: Osram

2. Patice E14 (malý Edisonův závit, miňonka) se závity o průměru 14 mm se hodí do menších lamp, digestoří a stylových světel.

.
Autor: Eglo

3. Patice GU10 se dvěma symetrickými kolíčky o průměru 5 mm je kratší a bez závitu – kolíčky se jen zasunou a pootočí. Používají se u halogenových bodových světel.

.
Autor: Esolite

Dále se můžete setkat s paticemi G9, GU5.3,  E10, E40, S14d, G4, GY4, GU4 nebo G 23.

Každé svítidlo má mít štítek s označením maximálního příkonu světelného zdroje ve wattech. Na štítku byste měli najít typ patice světelného zdroje a rozsah síťového napětí (220 až 240 V).

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...