Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Aktuální žebříček velkoměst: Nejlépe se žije ve Vídni, Praha skončila na 71. místě

Archív
29. dubna 2009 | 15:59

Podle poslední studie se nejlépe žije v rakouské Vídni, nejhůře v iráckém Bagdádu. Vyplývá to ze zbrusu nové srovnávací studie, kterou zveřejnila poradenská společnost Mercer International.

Tuto informaci přinesl ve středu server aktuálně.cz.

Tento žebříček velkoměst má pomoci mezinárodním společnostem, které se rozhodují, kam vyslat své zaměstnance za prací nebo kde si zřizovat pobočky.

O výsledné kvalitě života rozhodovalo téměř čtyřicet faktorů. Důležitou roli při hodnocení hráli politické, sociální i ekonomické aspekty, hodnotilo se životní prostředí, bezpečnost, dostupnost zdravotní péče a vzdělávání nebo třeba úroveň služeb či dopravy.

Poprvé v historii se také sestavoval zvláštní žebříček, který byl zaměřený pouze na místní infrastrukturu. Důležitá byla například úroveň zásobování vodou a elektřinou, dostupnost telefonu a internetu, systém veřejné dopravy či nabídka leteckých spojení s cizinou.

Mezi 215 světovými metropolemi si dobře vedly hlavně ty evropské.

Hodnocení probíhalo tak, že všechna města experti srovnávali s New Yorkem, který na pomyslné stupnici obdržel 100 bodů.

Půvabný pohled na Schönbrunn
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na prvním místě se vůbec poprvé v historii se 108,6 bodu umístila Vídeň, druhou příčku obsadil švýcarský Curych (vítěz minulých let), třetí Ženeva. Praha skončila na 71. místě, což je nejlepší umístění z velkoměst střední a východní Evropy. Poslední Bagdád získal jen 14,4 bodu.

Na americkém kontinentu s přehledem zvítězila Kanada, v Asii a Pacifiku Nový Zéland a Austrálie.

Autor: INT, lena
Video se připravuje ...