Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zateplovací horečka odstartovala! aneb Vše, co potřebujete vědět, abyste peníze dostali

Fotografie
23. dubna 2009 | 12:15

Obrovský zájem projevili Češi o dotace na zateplení domů a výměnu kotlů hned první den, kdy bylo možné o "zelené" peníze žádat. Na pracovištích Státního fondu životního prostředí se od rána tvořily fronty.

Například v Praze-Nuslích, Ostravě nebo v Liberci se hodně lidí přišlo zeptat, jestli by na dotaci dosáhli. Ve fondu také nepřetržitě zvonily telefony.

Ministerstvo životního prostředí v příštích měsících očekává zájem zhruba 40 000 žadatelů. Program má v příštích čtyřech letech nabídnout dotaci až 250 000 domácnostem.

Žádat bude možné zřejmě už v červnu i u bank. Zatím je ve výběru pět z nich: Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank a LBBW. Tady budou moci lidé na zateplování současně získat i úvěr. Jestli ministerstvo uzavře smlouvu se všemi pěti bankami, není zatím jasné. Během příštích týdnů pak chtějí banky upřesnit finanční podmínky.

Platí to Japonci

České zateplování zaplatí Japonci. Náš stát měl totiž podle Kjótského protokolu snížit emise skleníkových plynů o 8 %, povedlo se mu ale snížení o 22 %. Přebytek tedy mohl prodat méně úspěšným zemím. Povolenky za 10 miliard si koupilo Japonsko. Peníze z tohoto obchodu se přitom dají použít jen pro další snižování emisí.

Všechno, co potřebujete vědět

10 otázek a odpovědí

1. Od kdy je možné žádat o dotaci?
Program odstartoval včera 22. dubna a příjem žádostí končí 30. června 2012.

2. Kolik je vyčleněno na dotace?
Celkově 25 miliard korun, letos to bude 10 miliard korun.

3. Platí u podaných žádostí princip "kdo dřív přijde, ten dřív mele"?
Ne, podle propočtů by mělo být peněz na dotace dostatek, kdo splní podmínky, dotaci dostane.

4. Jak a kde se žádá?
Žádosti se podávají pouze v písemné formě (formuláře lze stáhnout z www.zelenausporam.cz) na některém z krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí (seznam pracovišť najdete na www.zelenausporam.cz ). V nejbližších dnech bude na stejných stránkách také zveřejněn seznam bank, které budou přijímat žádosti.

5. Kdo může žádat?
Fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města a obce, podnikatelské subjekty. Musí ale splňovat podmínku, že jsou poplatníky daně z nemovitosti a vlastníky rodinných domů, bytů a bytových domů, které budou je v následujících 15 letech užívat k bydlení nebo k poskytování bydlení.

6. Na co je možné žádat?

Na tři oblasti:
a/ Zateplování, a to buď komplexní nebo dílčí,
b/ Náhradu neekologického vytápění
c/ Novou výstavbu v tzv. pasivním energetickém standardu (roční spotřeba tepla 15 kWh/m² u bytových domů a 20 kWh/ m² u rodinných domů)

7. Každé zateplení je dotované?
Ne, bez ohledu na zvolenou variantu je důležité, aby se zateplením dosáhlo měrné roční potřeby tepla nejvýše 70 kWh/ m² u rodinných domů a nejvýše 55 kWh/m² u bytových domů. Zároveň s tím musí zateplení přinést snížení hodnoty měrné roční potřeby tepla alespoň o 40 % (komplexní) a 20 % (dílčí).

8. Stačí při dílčím zateplení třeba jen vyměnit okna?

Ne, buď je třeba provést alespoň tři z pěti předepsaných postupů zateplení (1. vnějších stěn, 2. střechy, 3. podlahy, 4. výměna oken a vnějších dveří, 5. instalace systému nuceného větrání), nebo dvě a zároveň vyměnit neekologické vytápění.

9. Kolik dělají dotace?

* Při komplexním i dílčím zateplení dosahují max. 50 % nákladů na přestavbu, omezením je plocha domů, u rodinných to je maximálně 350 m², u bytových 120 m².

* Pokud nahrazujete v rodinném domě neekologické topení, máte nárok na:

a/ zdroj na biomasu bez akum. nádrže – 50 % nákladů, max. 50 000 Kč
b/ zdroj na biomasu s nádrží – 60 %, max. 80 000 Kč
c/ tepelné čerpadlo – 30 %, max. 75 000 Kč

V bytovém domě máte nárok na náhradu zdrojem na biomasu ve výši 50 % nákladů, max. 25 000 Kč/byt

* Pokud instalujete solárně termické kolektory, máte nárok u rodinných domů na 50 % nákladů, max. 55 000 Kč pro ohřev vody, resp. 80 000 Kč pro ohřev vody i vytápění. U bytových domů vzniká nárok na 50 % nákladů, max. 25 000 Kč/byt, resp. 35 000 Kč/byt

* Při výstavbě nového domu v pasiv. energ. standardu máte nárok na 220 000 Kč pro rodinný dům a 140 000 Kč pro byt v bytovém domě

10. Co je dotační bonus?
Bonus náleží tomu, kdo nakombinuje zateplování s výměnou zdroje. Pro rodinné domy je to 20 000 Kč/dům, pro bytové domy 50 000 Kč/dům.

ANKETA

Přišli jste žádat o dotaci? Co byste za ni chtěli pořídit?

Marie Dušková (67), v důchodu

 

319558:gallery:true:true

 

„Šla jsem se informovat, ale zjistila jsem, že nás se to netýká. My jsme chtěli předělat jenom okna a to je málo, prý se musí dělat víc věcí.“

Jiří Šindelář (33), podnikatel ve stavebnictví

 

319557:gallery:true:true

 

„Chtěl bych požádat o dotaci na zateplení domu. Mám o tom programu nějaké informace, ale přišel jsem, aby mi to někdo líp vysvětlil.“

Michal Koudelka (25), podnikatel ve stavebnictví

 

319560:gallery:true:true

„Naše firma se specializuje na zateplování a přišel jsem si pro formuláře pro žádost o dotaci, aby si je mohli lidé vyzvednout už přímo u nás.“

 

Autor: map, bel, vasa, lena
Video se připravuje ...