Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze Padesáti odstínů šedi: Peněz za lístek litovat nebudete

12. února 2015 | 13:47

Byli jste na dlouho očekávaném filmu Padesát odstínů šedi v kině, nebo vás to teprve čeká? My jsme projekci samozřejmě nemohli vynechat. Jak na nás film zapůsobil? Je Jamie Dornan opravdu nefalšovaný Christian Grey? A stojí film za to, abyste si koupili lístek do kina? My to víme!

Nepatřím mezi lidi, kteří mají problém číst knihu a pak se jít podívat na film, který podle ní byl natočený. Ne, že bych neměla fantazii a hlavní hrdiny si nijak nepředstavovala, ale knížka a film jsou pro mě prostě natolik odlišné věci, že se mi nijak nespojují. Díky bohu!

Do kinosálu před projekcí Padesáti odstínů šedi jsem proto sedala zcela bez očekávání, zvědavá a především natěšená na Jamieho Dornana, podle všeho nejvíc sexy muže roku 2015.

Herecké obsazení si zaslouží jedničku s hvězdičkou

Pro každou ženu, která cestou do práce i při svitu lampičky na nočním stolku hltala všechny tři díly knižní ságy, je film prostě nutnost. Stejně jako byly i oba celovečerní filmy Sexu ve městě. Když s hrdiny sdílíte kousek svého vzácného času, nemůžete je přece jen tak opustit.

V první řadě – Dakota Johnson je jako Anastasia Steele od první minuty uvěřitelná. Vlastně mnohem víc, než jak by se vám mohlo zdát z fotografií, trailerů nebo ukázek z filmu. I když v ní pravděpodobně neuvidíte nezkušenou pannu, její herecký projev (na rozdíl od knižního popisu) vám dokáže poměrně snadno pomoci pochopit, proč se do ní veleúspěšný velesexy miliardář Christian Grey zamiluje. Je na ní totiž něco, po čem každá žena urputně touží – schopnost budit v muži pocit, že musí být ochraňována.

Jamie Dornan jako Christian Grey by se dal jednoduše popsat jedním slovem – dechberoucí. I když si spousta z nás původně v roli Greye představovala někoho úplně jiného, Jamie Dornan se očekávání a negativních reakcí nezalekl a dává Christianovi vše a možná ještě trošku víc, než bychom si mohli přát. Navíc se na jeho vypracovanou figuru, ostře řezané rysy a neobyčejně sexy obličej moc příjemně kouká.

Novodobá Popelka pro velký holky

Na filmové plátno se samozřejmě nedostaly všechny scény, které si pamatujete z knihy. Ochuzeni budete hlavně o spoustu těch sexuálních, avšak příběh samotný tím nijak netratí. Ostatně Universal Pictures neaspirují proniknout na trh pornoprůmyslu, proto se u nich zaměřili převážně na komplikovaný vztah mezi Anastasií a Christianem.

Právě tato variace na pohádku O Popelce je ale to, proč se do knihy ženy po celém světě zamilovaly, takže v tomto směru odvedla režisérka Sam Taylor-Johnson rozhodně dobrou práci.

Ostatně lehké erotiky si užijete dostatečně, ať už jste zvědaví spíš na Dakotina krásná ňadra či na Jamieho sexy zadek. Upřímně, kdybych byla manželkou Jamieho Dornana a viděla, v čem také spočívá jeho zaměstnání, osten žárlivosti by mě asi bodl pod žebra silněji, než bych chtěla.

Každopádně zálibě v BDSM se film, stejně jako kniha, dotýká jen velmi zlehka a naivně. Je to jako kdyby o sobě slečna, která políbila jinou slečnu, smýšlela jako o lesbičce. Důtek i "seřezání" páskem se sice dočkáme, jinak se ale sexuální hrátky v červené herně podobají spíše červené knihovně. Ale ruku na srdce, nic jiného jsme snad ani nečekali.

Peněz za lístek pravděpodobně litovat nebudete

Jedním z mála negativ filmového provedení je nedůsledné dodržování některých věcí, které jsou pro postavu Christiana Greye klíčové. Například jeho fóbie z doteků je ve filmu samozřejmě naznačená, ale občas se prostě stane, že se jej Anastasia dotkne v "zakázané zóně", aniž by na to Christianova postava nějak reagovala. Stejně tak nepočítejte s tím, že Greye uvidíte oblečeného pouze v různých odstínech šedé, jak tomu bylo na stránkách knihy.

Také titulky k filmu mají své mezery. Christianův vrtulník totiž z knih dobře známe jako Charlie Tango, což je označení písmen odpovídající anglické hláskovací tabulce. Bylo ale opravdu nutné překládat je do té české jako "Cyril Tomáš"? Podobně nešťastné a zbytečné je také přeložení ikonické hlášky "Laters Baby (v knize "pozdějc, bejby") jako "měj se, zlato".

Pro někoho, pro koho je sága Padesát odstínů srdcovou záležitostí a je schopný i ve tři hodiny ráno citovat klíčové pasáže, bude film asi maličko zklamáním. Hlavně ale z toho důvodu, že jeho představy se na filmovém plátně prostě nikdy nepodaří dokonale naplnit.

Pokud ale očekáváte hlavně romantický (a těžko uvěřitelný) příběh o novodobé Popelce a zvrhlém princi na šedém koni, bude pro vás Padesát odstínů šedi příjemnou oddychovou podívanou. Alespoň v mém případě tyto nároky film splnil do puntíku.

Autor: brig