Královský kuchař Darren McGrady pekl poprvé zmiňované "zázračné" sušenky již v roce 1988 pro královnu Alžbětu II.
Recept na sušenky
Suroviny:
- 1 hrnek (250 ml) mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek slazeného strouhaného kokosu
- 2 hrnky ovesných vloček
- 10 polévkových lžic másla
- 2 polévkové lžíce sirupu (může být kukuřičný)
- 1 lžička jedlé sody
- 3 polévkové lžíce vařící vody
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Smíchejte mouku, cukr, kokos a vločky v misce. Poté na pánvi rozehřejte máslo a sirup.
Jedlou sodu rozpusťte ve 3 polévkových lžicích vařicí vody. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.
Z těsta vytvořte koule a na plechu je rozmáčkněte na placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se nespekly k sobě. Pečte 10 až 15 minut dokud neztuhnou a nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout.
Názor odborníka
"Množství cukru a sirupu v sušenkách může hrát významnou roli. Jednak kvůli energii, která pokud je vysoká (ani množství tuku v těchto sušenkách není nejmenší), může dítě zasytit tak, že bude odmítat další jídla, která jsou však pro něj z hlediska zdraví, růstu a vývoje důležitá. Záleží samozřejmě na zkonzumovaném množství. A jednak kvůli sladké chuti. Ta je podle mě ještě důležitější, než samotný obsah cukru. Pokud bude chuť příliš sladká, je to nevýhodou z důvodu návyku na sladké. Obecně také platí, že dítěti do jednoho roku nezařazujeme cukr a med do jídelníčku," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka.
"V případě těchto sušenek bych se také u takto malých dětí obávala vdechnutí. Speciální dětské sušenky se v ústech rychle rozpouští, v případě tvrdších sušenek je třeba větší obezřetnost," dodává odbornice na výživu.