Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vévodkyně Kate prožívá peklo: Trpí poporodní depresí!

Vévodkyně Kate si podle rodiny prochází peklem. Poporodní deprese jí ničí!
1. října 2013 | 14:05

Náladovost, úzkost, podrážděnost, neschopnost vnímat lásku k narozenému dítěti. Obávaná poporodní deprese se nevyhnula ani britské Vévodkyni Kate Middleton (31). Plánované početí druhého potomka se tak nejspíš odkládá.

"Kate si prochází peklem. Její manžel a celá rodina však při ní pevně stojí," prozradil magazínu Globe zdroj z blízkého okolí rodiny. Mladá maminka se podle něj se svojí mateřskou rolí nevyrovnává úplně nejlépe. Trápí jí totiž poporodní deprese.

Kate Middleton si zkrátka mateřství "užívá" se vším všudy. Jednoduché totiž neměla ani těhotenství. Trápila ji řada zdravotních problémů, objevily se komplikace a dlouhou dobu musela zůstat na lůžku.

A teď místo toho, aby si vychutnávala společné chvíle s miminkem, najala si k malému dědici trůnu dokonce pěstounku. Ještě před čtrnácti dny přitom na svět pronikla informace, že s princem Williamem plánují druhé dítě.

Na rodinném snímku nechybí kromě Williama, Kate a George ani psi. Fotografie vznikly na zahradě rodičů vévodkyně Catherine.
Autor: Reuters, archiv Blesku

"William a Kate se začnou brzo snažit o druhé dítě. Jako nejvhodnější termín stanovili vánoční svátky. To budou totiž mít volno a budou pobývat jak u rodičů Kate, tak u královny na jejím venkovském sídle Sandringham House v Norfolku," uvedl zdroj z blízkého prostředí rodiny.

Štastní rodiče.
Autor: profimedia.cz
Kate zřejmě chtěla napodobit svou matku, která porodila sestru Pippu jen jedenáct měsíců po narození Kate. Z toho teď ale nejspíš sejde. Počít druhé dítě v takovém stavu, v jakém se teď Vévodkyně z Cambridge nachází, by asi nebylo tím nejlepším nápadem.

Poporodní depresi zažila podle statistik na vlastní kůži každá pátá matka. Většinou se objeví 3–4 týdny po porodu a trvá zhruba do osmi měsíců věku dítěte, někdy dokonce mohou přijít pozdní deprese do dvou let po narození dítěte.

Přechodná náladová labilita, nervozita či smutek, obvykle nemají dlouhé trvání. Horší je, že se u maminek mohou objevit sebevražedné tendence, neschopnost navázat kladný vztah k dítěti nebo myšlenky na jeho usmrcení. Pak už by měl zasáhnout lékař.