Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Příběh zločinu na Netflixu: Manželé Stodolovi! Co prozradila o vrazích představitelka hlavní role?

12. června 2024 | 05:18

Film o sériových vrazích Manželé Stodolovi je momentálně nejsledovanějším titulem českého Netflixu. Po zhruba třech měsících od své premiéry se pravdivý příběh vyšplhal na první místo v žebříčku sledovanosti, a stal se tak nejoblíbenějším.

Když režisér Petr Hátle přemýšlel o převedení jednoho z nejotřesnějších zločinů v novodobé historii kriminalistiky na filmové plátno, jeho prvním nápadem bylo natočit dokument. Jak však začal skutečný případ studovat, došlo mu, že dokument nedokáže tak dokonale zobrazit vztah obou vrahů a jejich vzájemnou manipulaci.

VIDEO: Legendární Beverly Hills 90210: Co jste o seriálu nevěděli?

Video se připravuje ...
Legendární Beverly Hills 90210: Co jste o seriálu nevěděli? • VIDEO: Videohub

Příběh pojednává o Jaroslavovi a Daně Stodolových, kteří jsou mladý pár žijící v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást svého osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu, a dál se o případ nezajímá. To je přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů.

Lucie Žáčková a Jan Hájek byli jasná volba!

Pro zprostředkování hrozivých událostí bylo potřeba herce, kteří by dokázali divákům nechat nahlédnout do jejich vzájemného chorobného vztahu, který je vedl na společné cestě zločinem. Právě Lucie Žáčková a Jan Hájek měli mezi sebou zvláštní chemii, která se režisérovi hned zalíbila.

Jako manželé už si zahráli!

Filmovým manželem hlavní představitelky filmu herečky Lucie Žáčkové je herec Jan Hájek, se kterým si už manželskou roli jednou zahrála ve filmu Kobry a užovky, za nějž získala i Českého lva. „Máme dobrý základ. Mně se s Honzou obecně hraje dobře, a zvlášť u těchto těžkých věcí cítím, že se o něj můžu opřít, jsem vedle něj v pohodě,“ prozradila pro časopis Moje psychologie Lucie, která se s hercem Janem Hájkem zná už spoustu let. „S Honzou se známe dlouho, vlastně ještě z Ostravy, často jsme se na divadle setkávali v různých komplikovaných rolích a člověk si na to trošku zvykne. Je v tom jistá míra luxusu, že to berete opravdu jen jako filmový vztah a spoustu věcí si nemusíte vysvětlovat ani říkat, protože jsou zkrátka jen přítomné.“

Věděli jste, že…

Tvůrci filmu se rozhodli nekontaktovat osoby, které se staly filmovou předlohou.

Celým příběhem se táhne téma nadvlády nad druhým člověkem, manipulace a provokace. Jako by to pro zvrhlý pár byla jen hra o moc. „Týká se to nás všech, a pokud tito komplikovaní jedinci, kteří opravdu nedělají dobré věci, jsou jakousi nemocí naší společnosti, pak je úplně v pořádku, že někdo řekne fuj a někdo jiný au. Dokonce se může najít i někdo, kdo řekne wow, a právě proto je potřeba se bavit o tom, co v člověku vyvolává zlo a jak se cítí,“ řekla k příběhu herečka Lucie Žáčková, představitelka hlavní role největší české sériové vražedkyně Dany.

Autor: Monika Vráblíková