Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Stomatolog Roman Šmucler (54): Jak neplatit za zubaře? Dám vám jednoduchý návod

Roman Šmucler
30. března 2024 | 05:00

Češi poměrně často zanedbávají zubní hygienu a zubní kartáček si koupí nový, až se jim ten starý rozpadne. Že by to měli změnit, opakovaně doporučuje známý český stomatolog a stomatochirurg Roman Šmucler. Hovoříme s ním ale i o spoustě jiných věcí.

V mnoha zemích se podle stavu chrupu určuje společenský status. Neznamená to ale, že musíme každý vynakládat stotisícové částky, abychom měli zdravé zuby. A i když máme v oblasti zubní péče co dohánět, podle docenta Romana Šmuclera, prezidenta České stomatologické komory, se blýská na lepší časy. „Je to peklo, ale lepšíme se. Mám z toho radost,“ říká s optimismem.

VIDEO: V česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby

Video se připravuje ...
V česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby • VIDEO: Barbora Holá, Lukáš Červený

Jak se vy sám staráte o své zuby?

Já si je řádně čistím, takže zubního lékaře potřebuji jen v případě, že si přivodím nějaký úraz při sportu. Něco spravím sám, o něco poprosím primáře Bartáka, výjimečného a skvělého stomatologa. Ten mě jednou za dva, tři roky vyšetří a potvrdíme si s pomocí rentgenu, že čisté zuby se nekazí. Takže zdravotní pojišťovně se vyplatím.

Světu vládne kult sněhobílého, dokonalého chrupu.  Jaký je váš názor na všechny ty fazety, implantáty a další úpravy, jejichž cílem není zdraví zubů, ale jejich estetická dokonalost?

Odpovím vám vlastním příkladem. O mě je známo, že mám vrozenou vadu chrupu — měl jsem totiž tři „jedničky“. Po operaci mám jednu, mám srovnané zuby, jak se to dělalo za socialismu – funkčně, ale jednoduše. Zuby si nebělím, protože používám fluoridové pasty a po těch zuby trochu žloutnou. Jsou pak ale odolnější.

Staráme se my Češi o zuby dobře?

Češi jsou zanedbaný národ, který hodně křičí, když se jim zuby rozpadnou ale doma si je nečistí buď vůbec anebo mizerně. Když jsem přišel na stomatologickou komoru, průměrný Čech spotřeboval 0,9 kartáčku za rok, Němec jich použil šest. Teď už používáme dva kartáčky za rok. Jsme tedy už asi jen třikrát zanedbanější, než průměrný Němec. Je to zkrátka peklo, ale už se lepšíme. Klesá i počet kazů a extrakcí. Je to  i díky bezpočtu osvětových akcí za mého prezidentování České stomatologické komory. Lidem se zkrátka moje rady vyplácejí.

Co říkáte argumentu:„Nemám na zubaře peníze“?

Já to srovnám se sousedy. Naše pojišťovny hradí méně, než v Německu, ale více, než v Rakousku a už vůbec to nejde srovnat se Slovenskem. Pokrytí pojišťovnou máme druhé nejvyšší v EU. Na pojišťovnu je registrováno 84% pacientů, ale jen dvě třetiny z nich chodí na preventivní zubní prohlídky.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Autor: sia
Video se připravuje ...