Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Herečka Zlata Adamovská slaví 65. narozeniny. Tři svatby, mnoho ocenění a životní role

9. března 2024 | 06:00

Naše přední herečka a dabérka Zlata Adamovská, kterou si v současné době asi nejvíce spojujeme s lékařkou Bělou z proslulého seriálu Ordinace v růžové zahradě, slaví narozeniny. Pojďme si zavzpomínat na její zásadní životní role a zabrousit do světa ezoteriky a povídat se na její magické datum narození. Jací jsou lidé narození 9. března a co o jejím datu narození říká numerologie?

aké filmy nebo seriály se sympatickou Zlatou Adamovskou máte nejraději? A víte, kterou známou zahraniční herečku dabuje?

Sedí jí role temperamentních a emancipovaných žen

Zlata Adamovská vystudovala konzervatoř. Do filmů a seriálů začala být obsazována od sedmdesátých let už v době svých studií, poprvé se na televizních obrazovkách objevila v roli jeptišky v seriálu Třicet případů majora Zemana. O pár let později si zahrála jednu z princezen v pohádce Princ a Večernice (1978). Následně hrála v několika seriálech: Nemocnice na kraji města (1981), Sanitka (1984), Malý pitaval z velkého města (1986) a též v mnoha pohádkách napříč časem. V devadesátých letech na sebe upoutala pozornost rolí důvtipné a prudce inteligentní barové zpěvačky Evy Adamové v detektivním seriálu Hříchy pro pátera Knoxe.

VIDEO: Adamovská o setkání s Meryl Streep! Byla v křeči! A pořád mlaská!

Video se připravuje ...
Adamovská o setkání s Meryl Streep! Byla v křeči! A pořád mlaská! • VIDEO: Petr Macek, Lukáš Červený

Ale ani počáteční filmové role Zlaty Adamovské neupadly v zapomnění. Oceňovaná byla její role Nadi ve filmu Mladý muž a bílý velryba podle Páralovy předlohy z roku 1978. Následovala spousta rolí v mnoha filmech, například Lásky mezi kapkami deště (1979), Koncert na konci léta (1979) nebo Má láska s Jakubem (1982). Většinou zpočátku hrála role rozumných a zodpovědných mladých dívek, kromě filmů a seriálů v menší míře hostovala v různých divadlech. Do povědomí diváků se zapsala také jako svérázná a energická lékařka Běla Páleníková v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Dnes ztvárňuje vysoce temperamentní a emancipované ženy středního věku.

Skvělá dabérka, která získala několik cen

Sympatickou Zlatu Adamovskou můžeme považovat i za takovou českou Meryl Streep. Proč? Jednoduše proto, že tuto slavnou herečku nadabovala v celých desítkách filmů. Zlata totiž také exceluje v dabingu. V roce 2010 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu filmu Pochyby a o pět let později tuto cenu převzala za hlas Olive Kitteridgeové, kdy nadabovala herečku Frances McDormandovou. A když už jsme u různých cen, v roce 2023 například získala na Zlín Film Festivalu ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. Nejnovější roli v současné době si Zlata střihla ve filmu Sladký život, který jde právě teď do kin.

Seriáloví manželé i ve skutečnosti

Nejen profesní, ale i soukromý život Zlaty Adamovské je, a vždy byl, bohatý. Je potřetí vdaná a má dvě děti. První manželství s hudebníkem Vadimem Petrovem skončilo poměrně brzy, v druhém manželství s publicistou Radkem Johnem se jí narodily děti a třetí manželství za odměnu prožívá šťastně již přes deset let s hercem Petrem Štěpánkem, s nímž tvoří pár i jako Běla Páleníková v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Čtyři devítky v datu narození

Podle numerologie jsou lidé narození 9. března hluboce přemýšliví, rozumní, prudce inteligentní a spíše introvertní. Zlata Adamovská pak nemá pouze jednu devítku, ale ve svém datu narození se vyskytují hned tři devítky, čtvrtá devítka pak vytváří ciferný součet celého data narození, což bývá v numerologii označováno jako životní číslo. Jak se zdá, tuto herečku celoživotně doprovází číslo devět. A co to vlastně znamená?

Devítka je číslo hluboké životní moudrosti, altruismu, velkorysosti, zájmu o psychologii, filozofii, duševní svět, skvělé analytické schopnosti, rozumový úsudek a prudká inteligence. Tito lidé se svým myšlením tak odlišují, že je druzí moc nechápou a mnohdy ani oni sami nerozumí druhým a nebývají tolerantní k lidským slabostem. Oproti druhým působí jako příliš zralí, neuchopitelní či arogantní, na druhou stranu se právě k lidem jako je Zlata Adamovská druzí obracejí o pomoc, neboť tito lidé umí dobře naslouchat a dokáží pomáhat druhým. Jsou to zodpovědní lidé s určitým životním nadhledem, o něž se ostatní mohou opřít.

Herečka je také narozená v astrologickém znamení senzitivních Ryb, ale její průbojnost a temperament pochází z planetárně obsazeného znamení Berana. Kombinace většího počtu devítek a dalších aspektů dává Zlatě vášnivou povahu, impulzivní jednání, svéráznost, průbojnost, vnitřní sílu, odhodlání, ale i nízkou toleranci k nedokonalosti či slabosti druhých.

Autor: Taťána Kročková