Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Herečka Barbora Seidlová (42): Nebýt matkou je taky skvělé!

23. února 2024 | 06:00

Herečka, která už v patnácti letech zazářila jako churavá princezna Zubejda, kterou vyléčilo slunce a chleba s tvarohem, si stojí za tvrzením, že život může být krásný i bez dětí.

Bydlí a tvoří v Brně, na natáčení do Prahy dojíždí. V soukromí žije podle vlastních pravidel. Věří, že štěstí je pocit, který si můžeme do života přivolat i tím, že budeme laskaví k vlastním chybám.

Jste vy sama teď šťastná?

Štěstí je pro mne stav bytí. Není závislé na něčem zvenku, ale na vnitřním rozhodnutí. Věřím, že si naprosto všechno způsobujeme sami, svými myšlenkami, pocity a následně činy. Myšlenka je to, čím si určujeme v každém okamžiku, jak se budeme cítit. Netvrdím, že se mi to vždy daří, ale alespoň vím, že za svůj pocit štěstí si můžu sama! Fajn je, že myšlenku lze změnit v přítomném okamžiku a v tu chvíli už měníme celý sled událostí. Pokaždé když si uvědomím, že to, co si myslíme, že je daný fakt, že je to prostě jakási neměnná realita, je vlastně pouhá iluze, pociťuji štěstí. A pokud se někomu nedaří zažívat pocit štěstí, může zkusit být laskavý ke svým chybám, zkusit to, co očekává od druhých, udělat sám, zamyslet se nad tím, co ho vlastně činí šťastným, jak často to dělá a jak by to mohl dělat častěji.

  • Herečka Barbora Seidlová
  • Narodila se 23. května 1981 v Mikulově.
  • Studovala Konzervatoř v Brně a DAMU v Praze.
  • Objevila se ve filmech Život pro samouky, Havel, Odcházení, Bolero, Maharal – Tajemství talismanu, Snowboarďáci, v pohádce Kovář z Podlesí a dalších.
  • Působí v autorském divadle MALÉhRY v Brně.
  • Žije v Brně, je svobodná.

S trápením, které se někdy skoro nedá unést, nakládáte jak?

Vnímám ho podobně jako štěstí… Opět je to emoce, kterou si vybíráme. Ale nemusíme. Něco se stane. My máme pocit, že se nám děje něco, co nám způsobuje utrpení. Ale co když se to neděje „nám“, co když se to „jen děje“? Na nás záleží, jak a jestli na to budeme reagovat. Samozřejmě ne vždy je možné udržet si nadhled a kolikrát se mi stane, že do nějakého „trápení se“ spadnu. Není nic špatného na tom, prožít si ho, naopak. V tu chvíli se snažím rozpomenout na všechno, co mě sužovalo v minulosti a z dnešního pohledu mi to přijde směšné. A tak i na to současné trápení nahlížím, jako bych byla za ním. Vím, že už zítra se tím třeba i pobavím!

Máte blízko k ezoterice, které se ale spousta lidí vysmívá. V čem vám v životě pomáhá?

Je to jedna z možností, které můžou pomoci dojít k nějakému poznání. Nástroj, který můžete použít buď k sebeřízení a pochopení příčiny a následku, nebo ho zneužít na sluníčkářství a naopak zbavení se zodpovědnosti za sebe sama.  Významem toho slova je prý „odhalit tajemství“. Odhalit tajemství o světě a nás samotných. Skvělé je na tom právě to, že mi tenhle přístup dává možnost nacházet odpovědi v sobě samotné. Nemusím hledat nikde daleko! Ezoterice prý propadají lidé, u nichž emocionalita převažuje nad racionalitou. Tak u mě to docela sedí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...