Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Legendární role Hany Maciuchové: Za tyhle jsme ji milovali, nebo nenáviděli! A které hlášky nezapomeneme?

  • 26. ledna 2024 | 06:00

    Hana Maciuchová patřila dlouhá léta k těm nejvýraznějším ženským hereckým hvězdám českého filmového i divadelního nebe. Byla naprosto nezaměnitelná díky jak svému typickému hlasu, tak i expresivnímu projevu. Její role se proto nesmazatelně vepsaly do paměti diváků a my jsme vybrali ty nejlepší!

    Hana Maciuchová zemřela po těžké nemoci před 3 lety poté, co se jí vrátila rakovina. Zřejmě každý si snadno vybaví minimálně jednu z jejích rolí. Jednak kvůli tomu, že jich ztvárnila bezpočet, jednak z toho důvodu, že v nich byla naprosto skvělá! My jsme vybrali pět jejích výkonů, na které určitě nezapomeneme.

  • Anče – Krkonošské pohádky

    Autor: M. Hykl, A. Malachovský, T. Tran, Česká televize

    Na Krkonošských pohádkách vyrůstalo mnoho generací. Série krátkých pohádkových příběhů, které znáte z Večerníčku, se natáčela v letech 1974–1984 a Hana Maciuchová zde dostala první výraznější hereckou příležitost. Spolu s Jaroslavem Satoranským jako Kubou posluhovala Hana Maciuchová jako Anče nesnesitelnému Trautenberkovi a trpělivě snášela (nejen) jeho proslulé nadávky a políčky. Už tehdy ale bylo poznat, že v téhle děvečce se skrývá obrovský talent.

    5 nejzásadnějších rolí Hany Maciuchové a nezapomenutelná hláška: "Vy ten život nežijete, vy ho jenom krájíte!"

  • Manželka primáře Blažeje – Nemocnice na kraji města

    Autor: archiv

    Obří emoce vyvolala podle slov samotné herečky její role manželky doktora Arnošta Blažeje v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města. Seriálu, jehož každý nový díl sledoval podle vzpomínek pamětníků téměř celý národ a který doslova vyprazdňoval ulice. Záletník Arnošt Blažej si postupně získal sympatie diváků, hlavně díky své postupně přiznávané lásce k půvabné a tiché sestřičce Ině. Nešťastnou a žárlivou Blažejovu ženu ztvárnila Hana Maciuchová tak dokonale, že chodily bouřlivé reakce diváků. "Byly velmi vyhrocené. Někdo mně například napsal: Seberte své děti, kufr a odejděte od toho ku***níka. Jiní mně psali: Jak můžeš komplikovat život takovému úžasnému lékaři... Vypadni!“ komentovala svou roli herečka v roce 2018 v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

    Podívejte se na rozhovor s Hanou Maciuchovou:

    Video se připravuje ...
    Hana Maciuchová (†75): Proč v posledních letech nefilmovala? • VIDEO: Markéta Reinischová, Jan Jedlička

  • Samotáři – matka Hanky

    Autor: Česká televize

    Hlášky jako „to máš z toho života, jaký ty vedeš, s jakýma lidma se stýkáš“ nebo „vy na ni nesahejte, když ji jenom stěhujete“ zná a používá půlka národa. Role egocentrické matky jedné z hlavních postav – křehké Hanky (kterou hrála Jitka Schneiderová) – filmu Samotáři nebyla nijak velká, ale rozhodně nezapomenutelná a každému utkvěla v paměti, protože v ní byla Hana Maciuchová geniální. Rozhodně patří mezi ty role, které se nám při vyslovení jejího jména vybaví mezi prvními. Právě tyto její hlášky prý scenáristka filmu Olga Dabrowská slýchala i od své matky.

  • Miriam Hejlová – seriál Ulice

    Autor: herminapress.cz

    V roce 2015 se Hana Maciuchová rozloučila po deseti letech se seriálem Ulice, kde hrála učitelku Miriam Hejlovou. Fanoušci seriálu, kterých je obrovské množství, jistě tuto její roli budou mít stále ještě v živé paměti. Herečka v seriálu skončila, aby se mohla věnovat svému milovanému divadlu, na které jí kvůli velkému časovému vytížení při natáčení Ulice nezbývaly čas a síly. Za roli Hejlové dostala během let třikrát cenu TýTý a byla jednou z divácky nejoblíbenějších postav celého seriálu. Producenti možná tiše doufali, že se herečka do seriálu ještě vrátí, jak tomu bylo již pár let předtím, proto její postava neumřela, ač byla brutálně napadena sokyní v lásce nožem. Její návrat se však nekonal.

  • Olga Scheinpflugová v Člověku proti zkáze

    Autor: archiv

    V roce, který byl nejen pro naši zemi přelomovým, tedy v roce 1989 vznikl snímek režiséra Štěpána Skalského Člověk proti zkáze o Karlu Čapkovi. Hana Maciuchová se bravurně zhostila role Čapkovy manželky herečky Olgy Scheinpflugové. Velkou herečku minulosti dokonale ztvárnila velká herečka současnosti. Jelikož Čapka hrál Josef Abrhám, zahráli si tito dva manžele už podruhé. Stejně jako v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města jim to herecky klapalo a jejich vzájemná lidská i profesní souhra byla pro film obrovským přínosem.

Autor: red
Diskuse ke článku
.