Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč chce král Karel III. na korunovaci šetřit a kdo má poslední slovo nad seznamem hostů?

14. září 2022 | 05:00

Když byla v roce 1953 korunována královna Alžběta, byly jejímu synovi Charlesovi pouhé čtyři roky. Po sedmdesáti letech vlády jeho matky tak nyní přišla řada na něj. Korunovace není nutnou ceremonií, bez které by král nemohl být zvolen a vládnout. Například Edward VIII. nebyl korunován nikdy.

Kdy přesně bude král Karel III., jak zní jeho královské jméno, korunován, to není ještě známo. Nyní je nutno počkat a nechat si nějaký čas na oplakávání zesnulé královny a smutek za ní. Také je potřeba udělat opatření a přípravy, ty budou nějakou dobu trvat. Královna Alžběta se dočkala své korunovace po déle než roce od nastoupení na trůn.

Korunovační obřad je dle vysvětlení na královských stránkách příležitostí pro okázalost a oslavu, ale je to také slavnostní náboženský obřad, který zůstal v podstatě stejný po více než tisíc let. Posledních 900 let se obřad konal ve Westminsterském opatství v Londýně. Bohoslužbu vede arcibiskup z Canterbury, jehož úkolem to bylo téměř vždy od dobytí Normany v roce 1066.

Video se připravuje ...
Jak bude vypadat korunovace prince Charlese? • VIDEO: Videohub

Pravděpodobnými hosty na korunovaci by měly být královské děti – princ William a princ Harry. V publiku budou také zástupci sněmovny parlamentu, anglikánské církve a vůbec Spojeného království. Obřadu korunovace se účastní i světoví vůdci a občané z celého Commonwealthu. Britský parlament platí za korunovaci a má konečnou kontrolu nad seznamem hostů.

S Charlesem začíná nová éra a už korunovací se chce odlišit od své matky a být víc moderní. Jeho korunovační obřad, který dostal kódové označení „Zlatá koule“, tak bude podle zdrojů kratší, levnější, méně okázalý a bude se v něm klást větší důraz na různé komunitní skupiny a vyznání.

Králova manželka Camilla byla dlouhou dobu mezi mnoha lidmi velmi neoblíbená a po svatbě s Charlesem v roce 2005 si vzala titul vévodkyně z Cornwallu, přestože jí náležel titul princezny z Walesu. Nechtěla ho z respektu k princezně Dianě. V každém případě jí nyní připadl titul královna manželka. Bude během korunovace také korunována. Naposledy byla královna choť korunována v roce 1937, kdy byla matka královny Alžběty korunována po boku krále Jiřího VI. Ani královnin manžel princ Philip se nenechal korunovat a místo toho před svou ženou při její korunovaci poklekl. Camilla bude královnou, ale bez suverénních pravomocí.

Z obřadu by měl královský pár odjet zlatým kočárem. Masivní zlacený kočár byl postaven v roce 1760 a naposledy ho použila královna Alžběta II. ke svému Zlatému jubileu v roce 2002. Po korunovaci je zvykem ukázat se na balkoně Buckinghamského paláce a pozdravit lid. Jenže královská rodina je docela velká, a tak se tam pravděpodobně všichni nevejdou. Tím pádem bude muset Charles zvolit, kdo mu bude dělat společnost a podporu při této tradici.