Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tohle jste o Haně Zagorové (✝75) nejspíš netušili: Rozvod i svatba v jeden den a proč neskončila u cirkusu?

  • Hana Zagorová se Štefanem Margitou slaví perlovou svatbu
    27. srpna 2022 | 10:05

    V pátek, 26. srpna, nás navždy opustila legenda české hudební scény Hana Zagorová. Oplakává ji nepřeberné množství fanoušků, kolegů a především její milující muž Štefan Margita, se kterým tvořila nerozlučný pár dlouhých 30 let. Byla miláčkem národa a svými písněmi rozdávala radost. Byla velmi známá, ale přesto jste možná následující věci o ní netušili.

    Zapátraly jsme v archivech a našly 7 zajímavostí ze života úžasné Hany Zagorové. Věděli jste o všech?

  • Mezi rozvodem a svatbou pouhých 22 hodin

    Šťastní novomanželé v červnu 1992.
    Autor: archiv Š. Margity, archiv Blesku

    Štefan Margita a Hana Zagorová se brali 6. června 1992. Ještě den předtím ale byla Hana vdaná. „Nakonec se to stihlo. Rozvedli ji jen den před svatbou. Měli jsme obřad jak na radnici, tak v kostele,“ líčí Štefan v právě vydané knize Bez omezení. Jemu svědčil Laco Borhy, nevlastní otec Lucie Borhyové (36), Hance zase kapelník Karel Vágner (72).

    Video se připravuje ...
    Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky • VIDEO: Videohub

  • V pražské MHD neseděla roky

    Hana Zagorová
    Autor: archiv Blesku

    V rozhovoru pro blesk.cz před několika lety prozradila, zda je možné ji někdy potkat v pražské MHD: „To ne, v Čechách jsem v tramvaji neseděla několik desítek let. Jezdím svým malým autíčkem a na koncerty mám řidiče. Zato například v New Yorku jezdím i metrem a autobusem, klidně můžu dělat průvodce. Stejně tak třeba v San Francisku a v Paříži. Štefan tam hodně koncertuje a já při jeho zkouškách vyrážím ven za poznáním.“

  • Hrníčky, nebo Maluj zase obrázky?

    Hana Zagorová
    Autor: archiv Blesku a H. Zagorové

    Jedna z nejznámějších písní Hany Zagorové, zpívala ji na každém koncertě. K písni se navíc vážou ještě další dvě zajímavosti. Spousta posluchačů ji zná jako Hrníčky a často si ji pod tímto označením žádá na koncertech. Zpěvačka kdysi přiznala, že toto byl dokonce původní název písně.

    Video se připravuje ...
    Zemřela Hana Zagorová (†75): Připomeňte si její hity • VIDEO: Videohub

  • Pozornost milovala od dětství

    Kolorované snímky z archivu Hany Zagorové
    Autor: kniha Naprosto nezbytná Hana Zagorová

    Už jako malá se ráda předváděla. Hrála dokonce v ochotnickém divadle. „To předurčilo mou lásku k divadlu, která trvá dodnes,“ řekla před časem Zagorová Blesku. Milovala, když jí lidé věnovali pozornost. „Nejen před návštěvami, ale i před každým, kdo mě sledoval, jsem vesele metala kozelce a dělala hvězdy,“ vzpomínala zpěvačka se svým typickým smíchem.

  • Hrob na Vyšehradě

    Hana Zagorová
    Autor: Martin Hykl, archiv Blesku

    Zpěvačka Hana Zagorová chtěla mít své rodiče i po jejich smrti blízko. Proto se rozhodla, že koupí hrob na pražském Vyšehradě a uloží své milované rodiče právě tam. „Měla jsem rodiče na chalupě a bylo to hrozně daleko,“ svěřila se zpěvačka v rozhovoru pro knihu Zagorka, která mapuje zpěvaččin život.

    Video se připravuje ...
    Hana Zagorová: Jaké byly počátky její kariéry? • VIDEO: TV Nova

     

  • Tajemství písně Setkání

    1979 - Drupi a Hana Zagorová zpívají Setkání
    Autor: archiv Blesku

    Teprve po více než 40 letech to prasklo. Píseň Setkání, kterou v roce 1979 italsko-česky nazpívali Drupi (72) a Hana Zagorová, neměla vůbec vzniknout. „Drupi měl zákaz,“ svěřil Blesku František Polák (79).

    Italská hvězda pracovala s dvěma producenty a podle smlouvy směli pro zpěváka skládat jen oni. Nebo Drupi sám. „Jenže režisér Roháč točil film Zájezd, kde Hanka s Drupim hrála, a můj duet Setkání tam chtěl mít. Pozval ty dva producenty do tehdejší legendární »číny« do Vodičkovy ulice, jenže oni neměli rádi orientální kuchyni!“ vzpomíná autor hitu a režisér Polák.

    Nakonec stejně Ján Roháč (†48) dokázal nemožné, producenty zlomil! Ustoupili, ovšem nakladli si spoustu podmínek, písnička třeba nesměla překročit hranice Československa!

    Video se připravuje ...
    Hana Zagorová (†75) naposledy o své nemoci: Vybrala si svou daň! • VIDEO: FTV Prima

  • Chtěla k cirkusu

    Hana Zagorová
    Autor: archiv Blesku a H. Zagorové

    Toto tajemství prozradila Evelyn Bečvaříková (78) v knize Naprosto nezbytná Hana Zagorová. „Hanka chtěla vždycky k cirkusu. Byla velice pohyblivá a moc dobrá. Záviděla jsem jí to. Jednou jsme spolu dělaly žábu, obě jsme byly hubeňoučké, ale Hanka se dokázala tak prohnout a ohnout, že nebylo poznat, kde má klouby!“ Nakonec ale vyhrála pěvecká kariéra a díky tomu tady s námi zůstanou navždy její nesmrtelné hity.

Autor: Martina Miláčková
Diskuse ke článku
.