Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky, které ohromily svět, a my jsme na ně hrdé!

15. července 2022 | 06:00

Jedna proslula bystrým mozkem a taktem, druhá stavbami, které berou dech, třetí zabodovala oduševnělou krásou… Jsou jich desítky – Češek, které do světa vykročily pravou nohou a sklidily úspěch. My jsme vybraly jen zlomek z obdivuhodných žen. Bohužel jedna z nich nás včera nečekaně opustila.

Madeleine Albright (†84), diplomatka

Krach manželství znamenal rozjezd kariéry

Madeleine Albright získala za svůj život mnohá vyznamenání
Autor: Profimedia
Dívčím jménem Marie Korbelová se narodila na pražském Smíchově v rodině československého diplomata Josefa Korbela. V době, kdy začala nacistická okupace, všichni prchli do Londýna, po válce se usadili v Coloradu ve Spojených státech.

Marie, tehdy už po anglicku Madeleine, pokračovala ve šlépějích otce a vystudovala politologii. Záhy se vdala, vychovávala tři děti a živila se přednášením. Šťastná byla do chvíle, než jí manžel oznámil, že se zamiloval do jiné a odchází. Ze šoku se rychle vyplakala a rozhodla se upnout se na práci. Dařilo se jí, kariéra se rozbíhala, až se nakonec propracovala do nejvyšších pater politiky. Stala se historicky první ženou-šéfkou americké diplomacie, a to na celé čtyři roky za doby prezidentování Billa Clintona. Ještě předtím si střihla roli velvyslankyně USA při OSN. Pořád ale zůstávala empatickou, vstřícnou a milou osobou, která si byla blízká i s naším prezidentem Václavem Havlem. V prvních jarních dnech letošního roku ale bohužel odešla na věčnost. Její příběh ovšem stále stojí za pozornost – dokonale ho zaznamenala ve své autobiografii. Nebyla jen skvělou diplomatkou, ale i ceněnou spisovatelkou.

Video se připravuje ...
Ivana Trump: Úspěchy a skandály jejího života • VIDEO: Videohub

Pavlína Pořízková (57), modelka

Propaguje šediny i stárnoucí tělo

Pavlína Pořízková neměla vždy život růžový
Autor: Profimedia
První topmodelka československého původu, které se podařila nevídaná věc – objevila se na obálce prestižního plavkového vydání magazínu Sports Illustrated. A to v pouhých osmnácti letech. Přitom její životní příběh nezačal vůbec pohádkově. Její rodiče v osmašedesátém roce emigrovali do Švédska a tříletou dceru nechali u babičky. Všichni se potkali až po sedmi letech, kdy za nimi Pavlína mohla odjet. V patnácti letech poslala její fotografii kamarádka do agentury Elite Model, kde Pavlínina tvář zaujala. Záhy se stěhovala do Paříže, protože ji všechny nejprestižnější módní značky chtěly získat – předváděla a fotila pro Chanel, Hermés, Dior, Versace, byla tváří kosmetických firem. Rodinu si pořídla s muzikantem Rickem Ocasekem (†75). Dnes se snaží propagovat krásu šedin i nahého těla stárnoucí ženy. Fotí se zásadně bez retuše – prý. „Věřím, že stárnoucí obličeje a těla nejsou stropy, ze kterých padá omítka a měly by se proto opravovat. Je to pouze odlišný druh krásy, který dnes není moc akceptován,“ povzdychla si nedávno. Sama má kliku na stále stejně štíhlou postavu. Ač se cítí být spokojená, nedávno přiznala, že ji sužují deprese.

Martina Navrátilová (65), bývalá tenistka

Dosáhla na vše, na co bylo možno

Martina Navrátilová je tenisová legenda, na kterou můžeme být hrdí
Autor: Profimedia
Tenisová legenda, která v dospělém věku přišla s coming outem – přiznala, že ji přitahují ženy, pochází z Řevnic. Její nevlastní otec Miroslav Navrátil u ní už v jejím útlém věku odhalil talent a stal se jejím prvním tenisovým trenérem. S raketou si rozuměla po prvním úderu. Brzy jezdila po turnajích. V osmnácti vycestovala na proslulý US Open, kde během pobytu požádala o azyl. A tak Československo přišlo o svoji obrovskou sportovní hvězdu. Desítky titulů nasbírala pod americkou vlajkou a jejich výčet by byl nekonečný – několikrát vyhrála Wimbledon, Fed Cup i desítky světových turnajů tenisového okruhu WTA. Během jediného roku se jí podařilo vyhrát proslulý Grand Slam – tedy čtyři nejprestižnější turnaje světa. U nás si jako Američanka zahrála v roce 1986 na turnaji Pohár federace, fanoušci z ní byli nadšení, ale oficiální média se držela zpátky – přece jen tu stále panoval tuhý socialismus. S pádem železné opony se do vlasti ráda vracela, v roce 2008 jí bylo vráceno české občanství. O osm let dříve byla uvedená do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Ivana Trump (73), podnikatelka

Obchodnice s talentem od Boha

Ivana Trump není jen krásná, ale i velmi inteligentní
Autor: Profimedia
Krásná a zároveň chytrá. Tak takhle svoji ženu charakterizoval v dobách jejich manželství bývalý americký prezident Donald Trump. Ten s Ivanou po boku strávil dlouhá léta a pořídl si s ní tři děti. Z modelky a lyžařské reprezentantky komunistického Československa – Ivany Zelníčkové se stala manželka předního amerického podnikatele. Nebyla ale jen bezduchou ozdobou dravého a bohatého muže – sama se do byznysu aktivně zapojila, a dařilo se jí. Ivana žila svůj americký sen, tedy do doby než byla vyměněná za mladší model a s Donaldem se rozvedla. Následně se ještě několikrát provdala, dál podnikala a psala kontroverzní tituly z dob jejího druhého manželství (to první uzavřela účelově kvůli rakouskému pasu s jistým lyžařem Alfredem Winkelmeierem). Ivana vždycky měla talent na jazyky (ovládala jich bravurně pět) a pro obchod. Byla kupříkladu zvolená i světovou hoteliérkou roku v roce 1987. Bohužel nás nečekaně opustila 14. července. Bylo jí 73 let.

Eva Jiřičná (83), architektka

Královna kovu a skla

Eva Jiřičná patří ke špičkovým architektkám
Autor: Profimedia
Patří ke špičkovým architektkám. Na kontě má návrhy stovek obchodů, hotelů, knihoven, univerzit, velkých kongresových center, ale třeba i autobusového nádraží v Londýně. Stojí ale i za Novou oranžérií (skleníku) na Pražském hradě. Tenhle prosklený tunel je dlouhý skoro devadesát metrů. A to pořád mluvíme o pouhé části z povedených staveb, za kterými takhle energická, elegantní a za všech okolností upravená žena, rodačka ze Zlína, stojí. Vystudovala architekturu na pražském Českém vysokém učení technickém, poté zvládla ještě Akademii výtvarných umění. V létě roku 1968 odjela na stáž do Londýna. Kvůli srpnovým událostem jí nebylo dovoleno se vrátit. Postupně se uchytila v ateliérech známých architektů, a brzy ji znal celý svět. Před devíti lety získala cenu za mimořádný přínos k postavení žen v architektuře a porotci ji představovali jako – neuvěřitelně vlivnou, mimořádnou… Miluje jednoduchost, střídmost, prázdný prostor a právě kov a sklo. Žila s velkým architektem Janem Kaplickým, ale vztah zkrachoval. Otevřeně hovořila i o tom, že děti mít nemohla.

Autor: Kateřina Pokorná