Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezapomenutelné role Libuše Šafránkové. Něžná Popelka i nevěrná žena Pepy Turka z Vesničky

Video se připravuje ...
Připomeňte si nejslavnější role Libuše Šafránkové
VIDEO: Videohub
9. června 2021 | 15:00

Nevěřím, že existuje jediný člověk, který by si při vzpomínce na herečku Libuši Šafránkovou nevybavil aspoň jednu z jejích filmových rolí, a kterému by navíc tato vzpomínka nevyloudila úsměv na rtech.

Jako neuvěřitelně něžná a přitom chytrá a pohotová Popelka nebo třeba jako manželka hrubiána Pepy Turka z nesmrtelné komedie Vesničko má středisková. Šla z filmu do filmu a zářila. A bude nám chybět. Zemřela právě dnes, ve věku 68 let.

Narodila se v červnu 1953 v Brně a dětství prožila ve Šlapanicích u Brna, v Brně také později zahájila studia na konzervatoři. Po škole rok působila v Divadle za branou, odkud odešla do Činoherního klubu.

V roce 1973, kdy jí bylo dvacet let, přišla filmová nabídka, která se pro ni stala osudovou. Pohádka Tři oříšky pro Popelku byla obrovským hitem a nakonec i nadčasovou legendou, bez které by české Vánoce nebyly Vánocemi.

Po Popelce následovaly další role princezen, například Malá mořská víla (v ní si zahrála se svou sestrou Miroslavou), ale taky komediální role, třeba ve filmech Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vesničko má středisková, Vrchní, prchni či Slavnosti sněženek. Role Kláry ve filmu Kolja (1996) jí přinesla Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon.

Působila také jako divadelní herečka a v Činoherním klubu potkala svého budoucího manžela – herce Josefa Abrháma. Že chemie mezi nimi opravdu fungovala, dokázali nejen na filmovém plátně ve filmu Svatební cesta do Jiljí (1983), ale také tím, že prožili dlouhé manželství, které patřilo mezi ta nejstabilnější v českém showbyznysu.

Autor: red