Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vévodkyně Kate zářila v korunce, která patřila sestře Alžběty II.

21. října 2015 | 10:28

Vévodkyně Kate oslňovala svým vzhledem na státnickém banketu. Na slavnostní událost si od Alžběty II. vypůjčila diamantový diadém, čímž vzdala hold jak její matce, která ho nechala zhotovit, tak i královnině sestře Margaret, které v minulosti patřil.

Státní banket se konal na počest čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ženy Pcheng Li-jüan. Vévodkyně Kate usedla na nejčestnější místo hned po královně, po pravici čínského prezidenta. Na okázalou večeři se 170 hosty v Buckinghamském paláci ji doprovodil její manžel William.

Kate se takovéto události zúčastnila vůbec poprvé. Zvolila tedy i výjimečný šperk - diamantový diadém s perlami nazývaný "Lotosový květ", který patří královně Alžbětě II. Poprvé se s ním ukázala na veřejnosti už v roce 2013.

Vévodkyně Kate na státním banketu.
Autor: Profimedia.cz

Rodinný šperk

Nádherná korunka vznikla v roce 1923, kdy ji královna matka Alžběta nechala vyrobit ze svého náhrdelníku, který obdržela jako svatební dar od svého manžela. Poté skvostný šperk darovala své mladší dceři Margaret, která ho nosila velmi často. Po její smrti v roce 2002 pak zůstal Alžbětě II. 

Autor: luh