Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Spojené království slaví: Británie má svou dlouho očekávanou princeznu

3. května 2015 | 07:00

Britská královská rodina slaví! Kate Middleton, choť  prince Williama, porodila dcerku! Kromě monarchie oslavuje celá Británie a miliony fanoušků 
po celém světě!

Kate a William zplozením holčičky splnili přání dědečkovi! Princ Charles (66) si totiž vnučku moc přál! „Doufám, že to bude holka!“ nechal se slyšet jen pár dní před porodem.

Strejda Harry narození propásl

Princ Harry narození neteře propásl! Ačkoliv minulý týden přicestoval do Londýna až z Austrálie speciálně kvůli očekávanému porodu Kate, před pár dny se k protinožcům musel kvůli státním povinnostem vrátit.

Zásah královny

Malá princezna vděčí za svůj titul prababičce, královně Alžbětě II. (89). Král Jiří V. (†70) totiž v roce 1917 omezil užívání královských titulů, a dcera Kate a Williama by tak měla právo pouze na titul »lady Mountbatten-Windsor«. Jenže když Kate v roce 2012 poprvé otěhotněla, Alžběta II. královský výnos změnila: „Všechny děti nejstaršího syna prince z Walesu se budou oslovovat Jeho královská Výsost a mít titul princ nebo princezna."

Princezna těžší než táta i děda!

S váhou 3,71 kg se princezna nijak nevymyká průměru, ale přesto váží více než táta William i děda Charles. Pro srovnání: William vážil po porodu 3,22 kg a Charles 3,4 kg!

»Chuligán« George

Zatímco druhý porod nedělal Kate zjevně žádné potíže, s princem Georgem se pořádně »nadřela«. 22. července roku 2013 dorazila do nemocnice taktéž okolo sedmé hodiny ranní, ale George přišel na svět až po více než 10 hodinách – v 17:24 (SELČ). Porodní váha George byla 3,8 kg, tedy skoro na chlup stejná jako u sestřičky!

Království rozdá 2015 stříbrných mincí

Děti, které se narodily ve stejný den jako princezna, dostanou na památku stříbrnou minci. Tradice je stará údajně 1000 let a podle pověry darování stříbrné mince novorozeněti přinese štěstí a prosperitu. Rodiče mají na uplatnění nároku skoro dva měsíce!

Čtvrtá v pořadí na trůn

Princezna svým narozením navíc »odšoupla« strýce, prince Harryho (30), dále od královského trůnu. Harry předtím zaujímal čtvrté místo, nyní patří princezně! Dobráckému strýci to ale nejspíš vůbec nevadí.

 

 

 

 

Autor: Marian Balog, zrk