Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vévodkyně Kate porodila: Narodila se jí holčička!

2. května 2015 | 12:15

Královské miminko je na světě! Britský princ William (32) a jeho žena vévodkyně Kate (33) mají velký důvod k radosti. V sobotu se jim narodilo druhé miminko. Princátko George (1) tak už není jedináček a o pozornost rodičů se bude muset podělit s novorozeným sourozencem.

Kate dnes porodila druhé dítě - a tentokrát dlouho očekávanou holčičku. Jméno druhého potomka britského prince Williama bude oznámeno později. Je čtvrtá v řadě následníků britského trůnu. Holčička se narodila už v 8:34, po velmi krátkém porodu. Kate byla do nemocnice přijata kolem šesté ráno.

Video se připravuje ...
Tohle je nová britská princezna! Kate a William ukázali miminko! • VIDEO: Reuters, Blesk.cz

Děvčátko váží 3,71 kilogramu a podle oficiálních informací se má ona i maminka Kate dobře. Dvaatřicetiletý princ svou třiatřicetiletou manželku do nemocnice doprovodil a jako u prvního dítěte byl podle Kensingtonského paláce u porodu. 

Kate porodila necelé tři hodiny po ranním přijetí do londýnské nemocnice, kde se narodilo i její první dítě George v červenci 2013. Tehdejší porod Kate trval 11 hodin a na její přání se uskutečnil bez použití prostředků proti bolesti. 

Synovo jméno bylo tehdy oznámeno dva dny po narození. Mezi spekulacemi a bookmakery ohledně jména druhého dítěte v případě dcery se v poslední době nejčastěji citovala jména Alice, Elizabeth, Charlotte a Victoria. V menší míře se uváděla jména Diana, Eleanor a Alexandra. 

 

Novorozená holčička je čtvrtá v následnictví trůnu za dědečkem princem Charlesem, otcem Williamem a bratrem Georgem. Dosud byl čtvrtý v pořadí Williamův mladší bratr princ Harry. Nová princezna má podle komentářů tu čest zahajovat novou éru v pravidlech následnictví, které po asi 300 letech už neupřednostňuje muže. Z jejího čtvrtého pořadí jí tak nemůže odsunout žádný z případných budoucích mladších bratrů. 

Na počest novorozeného královského potomka bude v pondělí v Londýně vypálena stovka dělostřeleckých salv. 

Královské dítko se narodilo v nemocnici sv. Marie ve čtvrti Paddington v centrální části Londýna. Zde v červenci 2013 přivedla vévodkyně z Cambridge na svět i své první dítě, prince George.

Až do porodu rodiče tvrdili, že dosud neznají pohlaví dítěte, ale všeobecně se předpokládalo, že se do královské rodiny narodí děvčátko. O jméně pro holčičku se také dlouho spekulovalo, uvažovalo se zejména o jméně Alice nebo i Diana.

V úterý 21. dubna již tatínek William nastoupil dovolenou a do práce by se měl vrátit teprve až 1. června. Princ si vzal volno o něco dříve, než se plánovalo, ale mluvčí kensingtonského paláce tvrdil, že důvodem není blížící se porod. Prý se mu jen podařilo dříve ukončit první fázi svého výcviku na pilota zdravotních vrtulníků.

Autor: haj, ČTK