Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vévodkyně Kate má porodní bolesti a je v nemocnici. William je s ní

2. května 2015 | 08:20

Manželka prince Williama Kate začala pociťovat porodní bolesti před narozením druhého královského potomka a zamířila do londýnské nemocnice. Oznámil to dnes Kensingtonský palác, v němž pár žije a úřaduje. Vévodkyně Kate byla podle prohlášení úřadu přijata do nemocnice Panny Marie. O dalším dění Vás budeme informovat!

Dvaatřicetiletý princ svou třiatřicetiletou manželku do nemocnice doprovodil a jako u prvního dítěte by se měl podle zahraničních agentur zúčastnit porodu.

 

Nejmladší Williamův potomek, který bude čtvrtým v řadě následníků britského trůnu, se má narodit v soukromé klinice v Lindoově křídle této londýnské nemocnice. V této porodnici se v roce 1982 princezně Dianě narodil William a v červenci 2013 i jeho první syn George. Nemocnice, kam Kate s Williamem přijeli spolu autem, je jako v roce 2013 v obležení novinářů, přívrženců monarchie a zvědavců.

 

„Celá země jí (Kate) přeje vše nejlepší," ujistil na Twitteru krátce po přijetí Kate do nemocnice britský premiér David Cameron, o jehož dalším politickém osudu se rozhodne v blížících se parlamentních volbách. Konají se už ve čtvrtek a výsledek mezi jeho konzervativci a opozičními labouristy se očekává nejtěsnější za poslední desítky let.

 

„Může to trvat strašnou dobu," řekla podle AFP k možné délce porodu jedna zdravotní sestra, která odcházela z nemocnice. První porod britské vévodkyně Kate v roce 2013 trval 11 hodin a na její přání se uskutečnil bez použití prostředků proti bolesti.

 

 

Pohlaví očekávaného potomka William a Kate nesdělili, většina mediálních spekulací však tipuje narození holčičky. Mezi spekulacemi a bookmakery se nejčastěji citují jména Alice, Elizabeth, Charlotte a Victoria pro dívku a James a Arthur pro chlapce. Očekává se, že jméno bude oznámeno až v příštích dnech. Jméno prvního dítěte George se svět dozvěděl dva dny po porodu.

 

„Tak moc bych si přála, aby to byla dívka. Diana by chtěla mít dceru. Jsem si jistá, že William by její přání chtěl splnit," řekla přítomným novinářům 52letá Kathy Martinová, která už strávila ve stanu u nemocnice 13 dní a 12 nocí.

 

Bez ohledu na pohlaví bude dítě čtvrté v následnictví trůnu za dědečkem princem Charlesem, otcem Williamem a bratrem Georgem. Dosud je čtvrtý v pořadí Williamův mladší bratr princ Harry.

 

Narození dítěte bude podle Reuters oznámeno tradičním způsobem, tedy umístěním zprávy na stojan před bránou královnina Buckinghamského paláce, aby si tuto zprávu mohli přečíst kolemjdoucí. Oznámení bude obsahovat informaci o pohlaví dítěte, jeho váhu, čas narození a stručnou zprávu o zdravotním stavu novorozence a matky. Na oslavu narození bude v Londýně vypálena stovka dělových salv. Zpráva bezpochyby jako v roce 2013 zaplaví sociální sítě.

 

První dny po propuštění z porodnice stráví Kate a William s dětmi ve svém Kensingtonském paláci. Poté se přesunou do svého domu Anmer Hall, který se nachází na královském pozemku Sandringham v Norfolku na východě Anglie. William, který od konce března pracuje pro jednu dobročinnou organizaci spravující zdravotnické vrtulníky, si vzal dovolenou do 1. července.

 

Autor: ČTK, zrk