Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Emma Watson: Vím, že je to velmi nepopulární, ale jsem feministka

Emma Watson se stala ambasadorkou projektu OSN He for She.
24. září 2014 | 10:07

Z mladé herečky Emmy Watson, která se proslavila hlavně rolí Hermiony ve filmech o Harry Potterovi, je feministka. Roztřeseným hlasem to oznámila na konferenci kampaně He for She, které se stala ambasadorkou. Má upozornit na rozdíly mezi muži a ženami a tuto mnohdy hlubokou propast mezi pohlavími zmenšit. 

Už ve filmech o Harry Potterovi se snažila svým kouzelnickým uměním se vyrovnat a mnohdy i překonat, své chlapecké spolužáky. Nyní promluvila čtyřiadvacetiletá herečka Emma Watson o skutečné problematice v rozdílech mezi oběma pohlaví. „Když jsem se rozhodla stát se feministkou, nepřišlo mi to nějak složité. Ale při bližším zjišťování informací jsem zjistila, že tento termín je v dnešní společnosti velmi nepopulární," odhalila své pocity na konferenci He for She Spojených národů.

Mladá herečka si na svá bedra vzala nelehký úkol. Byla by ráda, aby výklad slova feminismus nebyl pro veřejnost natolik hanlivý, jako je doteď. Sama se nikdy nesetkala s přímou diskriminací pouze pro to, že by byla žena, avšak je si vědoma problémů, které se nacházejí v jiných částí světa, například v Číně, kde mají ženy skutečně zanedbatelná práva.  

Ve své řeči ale nemluvila pouze k ženám, aby se praly za svá práva, ale i k mužům. I oni mají podle herečky problém přirovnatelný k tomu ženskému. Jsou spoutáni v archetypech, jako že muži jsou silní, že projevovat emoce je nemoderní, že vychovávat děti je záležitost matek, nikoliv otců. „Doba nahrává tomu, abychom muže a ženy vnímali ve dvou různých rovinách, nikoliv jako sobě rovné bytosti. Pokud přestaneme řešit, jací jsou ostatní a jak se mají chovat a místo toho se zaměříme sami na sebe, budeme se cítit volněji, svoboněji. A o tom He for She je. O svobobě," apeluje na veřejnost Watson.

Celý proslov v angličtině si můžete poslechnout zde.

&feature=youtu.be