Vzpomenete si, jaký vánoční dárek vám udělal v dětství největší radost?
Intelevision, v Itálii je to oblíbená dětská hra, něco jako play station.
Co byste rád našel letos pod stromečkem?
Nemám žádné speciální přání. Raději dávám, než dostávám.
Kde trávíte svátky, v Čechách nebo v Itálii? Jak vypadá vaše štědrovečerní tabule?
Většinou v České republice. Servírují se pouze italské pokrmy, hlavně ryby a mořské plody, italská vína, ze sladkostí třeba pannettone (vánoční bochánek s rozinkami, kandovaným ovocem a kůrou z citronů, pozn. red.).
Které české cukroví, případně vánoční pokrm jste si oblíbil?
Nejvíc mi chutnají tmavé pracny se směsí voňavého koření nebo tradiční vanilkové rohlíčky.
Plněné telecí se zeleninou (Punta ripiena di carne e verdure)
Ochutnejte šťavnatou pečeni kořeněnou směsí bylinek.
Suroviny (4 porce):
1 kg telecího masa
250 g mletého telecího
20 g sušených hříbků
200 g hrášku
4 lžíce sýru Grana padano
2 vejce
3 plátky pečiva
mléko
4 mrkve
4 cibule
4 brambory
200 ml bílého vína
200 ml sherry
směs bylinek (šalvěj, rozmarýn, petržel, rukola, bobkový list)
olej extra virgin
sůl, pepř
Postup:
V míse smícháme mrkev nakrájenou nahrubo, nasekanou rukolu, nastrouhaný sýr, hrášek, vejce a mleté telecí. Houby namočíme do vody, jakmile změknou, nakrájíme je a přidáme ke směsi. Pečivo namočíme v mléce, vymačkáme přebytečnou tekutinu a smícháme s připravenou směsí. Zalijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Do telecího masa vyřízneme kapsu a naplníme ho směsí, pak maso dobře svážeme provázkem. Na pekáči s olivovým olejem orestujeme naplněné telecí spolu s cibulí a nahrubo nakrájenou mrkví a bramborami. Přidáme zbylé bylinky, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a cherry. Jakmile se maso zatáhne, dáme pekáč do předehřáté trouby na 180 °C na půl hodiny, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme další hodinu.
Rolovaný mečoun (Involtini di pesce spada)
Vyzkoušejte neobvyklé spojení rybího masa, sladkých rozinek a piniových oříšků.
Suroviny (na 4 porce):
1 kg mečouna
3 ančovičky
2 lžíce rozinek
2 lžíce piniových oříšků
250 g strouhanky
80 g parmazánu
cibulka
2 stroužky česneku
100 ml bílého vína
petrželka
bobkový list
olej extra virgin
sůl
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a nasypeme do rozpáleného oleje na pánvi. Do základu přidáme ančovičky, pak piniové oříšky, rozinky, strouhanku a nakonec sýr. Do zlatavé směsi vložíme bylinky a vše osolíme. Rybu nakrájíme na plátky, naklepeme, natřeme směsí, zakapeme olivovým olejem a zavineme. Závitky propíchneme špejlí, aby se nerozbalily, a restujeme na oleji, do něhož přidáme bobkový list.
Glasovaná hruška s mandlovým knedlíčkem (Pera glassata con pane alle mandorle)
Suroviny (na 2 porce):
2 hrušky
700 ml červeného vína
100 g toustového chleba
100 ml mléka
50 g mandlí
2 lžíce třtinového cukru
80 g cukru krupice
vejce
žloutek
špetka kypřicího prášku
špetka mleté skořice
hrst hrubé mouky
celá skořice
hřebíček
Postup:
Víno svaříme v hrnci s hřebíčkem, celou skořicí a třtinovým cukrem. Oloupeme hrušky a vnoříme je do vroucího vína a necháme je 20 minut povařit. Mezitím nakrájíme toustový chléb na kostičky, přidáme cukr krupici, celé vejce a žloutek, špetku mleté skořice, rozmixované mandle, hrubou mouku a špetku kypřicího prášku, zalijeme mlékem a zpracujeme těsto. Z něj tvarujeme pomocí dvou polévkových lžic knedlíčky, které vaříme asi 7 minut v nesolené vodě. Poté je obalíme v cukru smíchaném se skořicí.
Hrušky vyjmeme z hrnce, víno zredukujeme do hustší omáčky. Hrušky servírujeme s mandlovými knedlíčky polité zredukovaným vínem.