Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žena mnoha tváří: Poznáte českou herečku na fotkách?

31. října 2012 | 13:39

Před pár lety zářila v oblíbeném nekonečném seriálu, dnes je z ní máma na plný úvazek a v létě se "konečně" stala paní Kožíškovou. Sympatická herečka se však intenzivně věnuje nejen svým dětem a manželovi, ale i charitě. Svůj obličej proto teď propůjčila pro dobrou věc.

Určitě už jste se dovtípili, že jde o herečku Míšu Maurerovou (33). Ta je na šesti uměleckých fotografiích ztvárněna ponořená ve vodě, s rukama zdobenýma peřím nebo zahalená v bílém poprašku.

Nádherné fotografie vznikly ve škole make-upu Surface pod rukama vizážistky Barbory Nevické a fotografky Martiny Gonšenicové. Míša se do rukou Barbory neváhala svěřit poté, co jí zkrášlovala na letošní červnovou svatbu.

Umělecké fotografie vznikly pro dobrou věc. Míša se rozhodla snímky prodat a výtěžek darovat nadaci DebRa (www.debra.cz), která pomáhá osobám postiženým nemocí "motýlích křídel".

Fotografie proto škola Surface nechala vyvolat a pro tisk využila netradiční metody, například holografickou, která vyvolává zdání pohybu, metodu 3D efektu nebo kontrast lesku a matu.

Míšiny umělecké snímky, které jsou přístupné veřejnosti v Galerii Louvre, zakoupila firma FG Forrest, jejíž zástupkyně předaly výtěžek sbírky patronce nadace DebRa, herečce Jitce Čvančarové a Petře Koudelkové, která sama nemocí "motýlích křídel" trpí.

Co je nemoc "motýlích křídel"

Jde o doposud nevyléčitelné kožní onemocnění epidermolysis bullosa (zkráceně EB), které je způsobeno mutací jedenácti genů. Projevuje se zejména na kůži, na níž se při minimální mechanické zátěži vytvářejí puchýře nebo trhliny. Lidé postižení tímto onemocněním mají kůži křehkou jako motýlí křídla a jakýkoli tlak na jejich kůži je rizikový. Poraněná kůže je velmi citlivá a rány neustále bolí.

zdroj: zijzdrave.cz