Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Yvetta Blanarovičová: Rozvést se byla nejlepší věc

2. srpna 2021 | 06:00

Když se umělecký svět na chvíli zastavil, zažila stejně jako spousta jejích kolegů krizi. Na tu tíhu ale nebyla sama. Velkou podporu měla v přátelích a také v mamince, o kterou doma teď pečuje.

S Yvettou Blanarovičovou (57) jsem se setkala na akci konané kvůli představení nové řady intimní hygieny. Zaujalo mě, jak mluvila o tom, jak krásný vztah měla se svou maminkou. Zejména v pubertě, kdy teprve objevovala své ženství, se nestyděla za ní přijít s jakýmkoli problémem. To je výjimečné! Stejně jako její snaha pomáhat talentovaným dětem, které to v životě nemají vůbec snadné. Je pro ně nejen mentorkou, ale i druhou mámou.

Poslední měsíce byly náročné, co se u vás změnilo?

To pracovní ticho bylo pro mnohé, mě nevyjímaje, nejdříve děsivé, pak jsem si ho užívala po svém. Začala jsem dělat na věcech, na které předtím nezbyl čas. Stát na jednom místě mě nikdy nebavilo. Tak jsme si s mámou vytvořily takovou miniaturní zahradu a zasadily rajčata, papriky, okurky a bylinky všeho druhu. Tehdy mě napadlo: škoda, že nemám chalupu, ale třeba na to jednou dojde. Zahrada, příroda, klid. V tichu totiž vznikají paradoxně nejkrásnější věci, protože vám dojde, jak je vše relativní a že můžete žít i jinak.

Takže jste si klid užívala?

První stop stav jsem brala statečně, pomáhala jsem, kde se dalo, druhý mě už docela vyděsil. Dotočila jsem seriál, odehrála v září čtyři představení a nastalo umělecké ticho. Co teď, letělo mi hlavou. Jenže pracuji v neziskovém prostoru, pořádám Mezinárodní soutěž Talent La Sophia, začala jsem psát, malovat… V podstatě jsem se nezastavila. Koupila jsem plátna a štětce a po čtyřiceti letech jsem se vrátila k malování.

Co malujete?

Všechno. Něco mi jde, ale musím se hodně učit. Taková malá velká výzva. Snažím se své pocity vtisknout na plátno. Bylo to v podstatě to jediné, co mi zpomalovalo trychtýř pocitů. Kromě toho jsem také začala učit, připravovala děti na zkoušky z herectví a zpěvu. Jako ředitelka obecně prospěšné společnosti La Sophia a Mezinárodní soutěže Talent La Sophia jsem se nemohla zastavit. Už od ledna jela výběrová kola na další ročník. Minulý rok jsme stihli odjet na Akademii – letní kemp, i když ve zmenšeném osazenstvu, ale děti alespoň na chvíli zapomněly na to, co se děje kolem.

Podívejte se na rozhovor s Yvettou:

Video se připravuje ...
Yvetta Blanarovičová: Naštěstí maminka není takhle nemocná • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...