Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mediátorka Kateřina Bělková: Dávám rozcházejícím se párům druhou šanci

Kateřina Bělková
5. srpna 2020 | 06:00

Stojíte před rozvodem nebo chcete „jen“ vyřešit partnerský spor? Nebojte se požádat o odbornou pomoc. Oslovily jsme pro vás známou českou mediátorku Kateřinu Bělkovou, která za dvacet let praxe ví, jak vyřešit nejedno úskalí ve vztahu!

Mediace je metoda, která pomáhá urovnávat spory. Jedná se o mimosoudní řešení konfliktů, která vedou k dohodě všech zúčastněných stran. Kateřina Bělková je pro účastníky sporu profesionálním komunikačním průvodcem, pomáhá jim zpracovat emoce, jít k jádru problému, nahlížet na svou situaci z nových perspektiv a navrhnout smírná řešení. Několik let se v této disciplíně vzdělávala také ve Velké Británii, kde si dokonce otevřela i pobočku.

Můžete jako mediátorka zastavit rozvod?

Můžu lidi dovést k tomu, že rozvod není jejich jediné správné řešení. Samozřejmě ta finální dohoda či nedohoda vždy záleží na samotných partnerech. Často se ale stává, že jsou klienti už tak zabředlí do svých starostí, že už nejsou ani schopni se poslouchat, a tak volí jako jedinou možnou variantu „útěk“. Já jim ukážu nový komunikační kód, dostanou šanci si navzájem úplně jinak naslouchat a nově si porozumět v souvislostech. A díky tomu se pak velmi často stává to, že se nám podaří najít opravdové důvody a příčiny neshod, které když se vyřeší, manželství může dál v úplně nové kvalitě pokračovat.

Soustředíte se pouze na manželské, nebo také na partnerské páry?

Věnuji se i nesezdaným párům. Pro ně jsou služby mediace často ještě mnohem potřebnější, protože kvůli tomu, že partnerský svazek není nijak ošetřen zákonem, jsou rozcházející se páry často v lidsky i právně těžší situaci. Jako nejčastější klienty vidím páry, které spolu žijí mnoho let. Nejsou svoji, ale žena pomůže muži vybudovat kariéru, má zásadní vliv na jeho podnikání, stará se o domácnost a děti, ale vše je oficiálně vedeno na jejího partnera. Pokud má takové partnerství skončit, podle zákona téměř veškerý majetek náleží muži. V takovýchto případech bývá jejich dohoda mnohem důležitější než jakýkoli soudní proces.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Markéta Lukasová