Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Martina Formanová: Karel Gott se s Ivanou opravdu změnil

3. února 2020 | 06:00

Smích. Humor. Radost. Bez těchto věcí si vdova po geniálním režisérovi Miloši Formanovi neumí život představit. Sama je milující mámou a ženou s mnoha plány.

Představte si, že byste byla múzou hned dvou nejslavnějších osobností, které se v české kotlině narodily. S nejobdivovanějším a nejmilovanějším zpěvákem Karlem Gottem se vídala celou dekádu. Za oscarového režiséra Miloše Formana se provdala, odstěhovala se za ním do USA, má s ním dnes už dospělá dvojčata a byla mu čtvrt století oporou, přítelkyní, partnerkou a inspirací. I když už více než pětadvacet let žije za oceánem, Čechy, české zvyky a vůbec vše, co je s její domovinou spjaté, jsou neoddělitelnou součástí jejího života.

Jaké jste měla uplynulé Vánoce, první bez manžela?

Byly krásné. Nejlepší, jaké jsem dokázala udělat. Já strašně ráda vařím a peču, takže svátky zbožňuju a práce, která je s nimi spojená, mi vůbec nevadí, naopak.

Dodržujete nějaké české tradice, když slavíte svátky v USA?

Všechny, vlastně. K večeři máme rybí polévku, rybu, řízky, bramborový salát, ke stromečku chodíme dvacátého čtvrtého večer, nikoli druhý den ráno, jak je tomu zvykem ve Spojených státech. Ačkoli tentokrát jsme se domluvili, že si nebudeme dávat dárky, a myslím, že nám nijak nechyběly. Jsem vždycky ráda, když je nás kolem stolu hodně, takže se mnou a syny byl i synovec, přítelkyně, soused. A víc než na dárky se vždy těším, až si po večeři dáme sklenku vína a popovídáme si. Nebo hrajeme hry. Nejlépe karty, já jsem děsný karbaník!

Prozraďte, jaké to je žít s někým, na koho se drtivá část světa dívá jako na génia, nesmírně silnou a charizmatickou osobnost, mistra svého řemesla…

Každý, kdo Miloše aspoň trochu znal, vám potvrdí, že

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Vítková
Video se připravuje ...