Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jan Hřebejk: Netroufl bych si říct, že manželka nepracuje

25. února 2019 | 06:00

Sešli jsme se na jeho hausbótu na Vltavě. Jan Hřebejk (51) mi přišel otevřít v teplákách a pantoflích a vypadal jako normální sympatický chlápek odvedle. I když jsem byla pár kroků od centra města, trochu mi připadalo, že jsem se ocitla na venkově. „Má tady skvělou zašívárnu, když si potřebuje oddychnout od lidí,“ říkala jsem si. Jenže on tu bydlí i se svou ženou a dvěma dětmi. Skromně a pohodově.

Proč bydlíte na hausbótu?
Baví mě na tom ta jednoduchost.

Jak to snáší vaše žena?
Vyhovuje nám to oběma. Vážím si toho, že to máme stejně. Jsme v harmonii. Zjistili jsme, že nám vyhovuje malý prostor. Spoustě lidí to vadí, nám naopak. I kdysi v baráku bydlela celá rodina v zásadě v kuchyni a jídelně. Já si tu navíc připadám jako na prázdninách a zároveň jsem kousek od centra. Ale časem možná dětem nebudou vyhovovat malé pokojíčky a změníme to.

O manželce nikde moc nemluvíte, jak dlouho jste spolu?
Jednadvacet let.

Jak vypadá vztah po tolika letech?
Máte jiná témata než na začátku. Bavíte se o dětech, rekonstrukci domu, společných přátelích. Některé věci už neřešíte a drobnosti vypouštíte.

Říká se, že pak jde spíš o přátelství než o zamilování…
Každý to má jinak a někoho to možná traumatizuje, ale mě ani náhodou. Řeknu vám to takhle: já se i po těch letech domů těším.

Jako režisér řídíte rodinu vy, nebo to naopak necháváte na ženě?
Máme to trochu rozdělené, ale takovým tradičním způsobem. Žena se stará o domácnost a děti, já vydělávám. Není zaměstnaná, ale netroufl bych si říct, že nepracuje, protože by to nebyla pravda. Záležitosti kolem dětí řídí ona a zastane spoustu praktických věcí. Když točím, musí zvládnout všechno včetně topení v kamnech.

A vy ji někdy zastanete? Umíte třeba vařit?
Umím naskládat věci do remosky, ale svíčkovou bych nezvládl.

Autor: MAJ
Video se připravuje ...