Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petra Černocká: Divím se, že moje vnučka není tlustá

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/bpž
31. května 2018 | 06:00

Se zpěvačkou Petrou Černockou (68) jsem se potkala na výstavě v Tančícím domě, kde jsou k vidění rekvizity a kostýmy z nejznámějších českých filmů. K nim patří Saxana, která zásadně ovlivnila Petře život. Jak na ni vzpomíná? A jak se legendární film líbil její vnučce Olivii?

Petro, pamatujete si nejlepší zážitek z natáčení Saxany?
Zrovna když tu vidím tu hlavu, tak pamatuji na to, jak jsme natáčeli tuhle scénu. Skoro celý den jsme seděli na té posteli a tam jsem se poprvé viděla s paní Růžičkovou, což byl opravdu zážitek. Byla to velmi silná žena a osobnost. Jinak si vybavuji premiéru v letním kině v Karlových Varech, bylo narváno. Trochu jsem nastydla, ale nemohla jsem odejít, jak se mi to líbilo.

Když se dívám na některé rekvizity tady, tak se mi zdá, že ve filmu to vypadá trochu jinak.
Člověk, který se pohybuje po place při natáčení, tak žádné kouzlo scény nevidí. To vše zařizují kameraman a střihač a různé efekty posléze. Možná že by byl divák zklamaný, protože realita je úplně jiná. Náhodný divák by se divil, ale určitě by ocenil tu atmosféru.

Ani v době natáčení Saxany jste neuvažovala, že byste kariéru zpěvačky vyměnila za hereckou?
Nenapadlo mě to. Být zpěvačka je svobodnější povolání. Měla jsem kapelu, kterou jsem si sama vybrala. Mohla jsem napsat písničku a něco tím vyjádřit. Herectví je těžká služba a záleží na tom, jak ho hodnotí okolí a jestli herce na tu či onu roli vybere. Přišlo mi vždycky hrozně smutné, když se herečce líbila nějaká role a měla pocit, že je přesně pro ni, ale nikdy ji nevybrali. To zpěvačce nehrozí, těm hrozí jen to, když přijde nějaká nová a mladší, tak ten ústup ze slávy je pak rychlejší. Zpěvák popmusic by měl být mladší člověk, ale naštěstí mí fanoušci stále drží.

Jste dodnes se Saxanou pevně spjata – neštvala vás někdy?
Do takového období se dostane klidně i malíř, namaluje obraz a nic, namaluje další a je z něj hit a celý život se ho ptají jen na ten jeden a je jedno, kolik jich vlastně namaloval. Já jsem se v jednom období cítila taky trochu dotčená, že celý život zpívám, píšu písničky, umělecky se vylepšuji, ale stejně největší divácký zásah byl a bude Saxana. Jediná písnička, která Saxaně šlape na paty, je Koukej, se mnou si píseň broukej. Dodnes je mnoho lidí, kteří neznají mou pěveckou kariéru, kdy jsem vyprodávala sály, a dokonce i stadion, a ptají se mě, kde hraji. Mají pocit, že nedostávám asi už moc rolí, ale že ten film se mi moc povedl. Takže jako ješitný umělec si to občas ještě beru, ale díky Saxaně se mnohem rychleji pohnula i má pěvecká kariéra.

Vy už máte doma vnučku. Kolik jí je?
Naše Olivie chodí do první třídy. Říkám jí Coco, ale už se jí to nelíbí jako dřív, ale myslím si, že se to k ní hodí. Momentálně je na škole v přírodě, moc se tam těšila, žádné plaché dítě, šikovná holka to je. Má taky talent, moc hezky zpívá a je vůbec hodně živá, trochu se obávám, aby neskončila jako herečka, mně by se víc líbila jako zpěvačka.

Jí jste Saxanu pouštěla?
Viděla ji, ale je s tím taková zvláštně decentní, moc se s tím nevytahuje. Tu a tam, když jde do tuhého, tak se začne kasat tím, kdo je její babička, ale to ji přejde. Já jsem se taky ve školce chlubila, že Hajaja – Vlasta Brodský – je můj bratranec. Ona si tím projde, ale neprožívá to. Stejně jako to, že já i její máma zpíváme, přijde jí to přirozené. Jistě tuší, že ne všechny matky hrají ve filmu nebo zpívají. Prostě pochopila, že se narodila do rodiny, kde je to takhle divně dané.

Co spolu nejraději podnikáte?
Mám podezření, že má vnučka se nejvíc baví s mým manželem. Nechci říct, že jsou si nějak mentálně blíž, ale můj muž je veselý a přímočarý člověk, který si s ní umí hrát způsobem, který já neumím. Umí na ni vybafnout, připravit na ni fintu, umí ji překvapit. Já jsem taková moc didaktická a umím ji tak maximálně pořádně nakrmit. To dělám ráda, divím se, že není tlustá, když ji mám v moci, tak jí vyvařuji a převlékám ji, ale to ji nějak nefascinuje. Když ji děda vezme na hřiště a pak jdou krmit psy, tak je nadšená. Prostě mají lepší zábavu, než jí můžu poskytnout. Já zase na druhou stranu dohlížím na to, aby měla vyčištěné zuby, a zajišťuji hladký provoz.

Když přijde na návštěvu, co chce uvařit?
Nemá moc na vybranou, protože nemá spoustu jídel ráda, pak už zbývá vybrat jen z určitých variant. Když se jí zeptám, co mám uvařit, tak to jsou kuře na paprice, palačinky nebo krevety s rýží. Ano, krevety, vím, že to vypadá nafoukaně, ale já je kupuji poměrně levně v tržnici a jí to hrozně chutná a je to rychlé.

Podívejte se na galerii:

Video se připravuje ...