Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lenka Vlasáková: Šovinista u mě nemá šanci. Na chlapech miluju humor

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/bpž
13. května 2018 | 06:00

Lenka Vlasáková (46) právě natáčí film Po čem muži touží, kde se muž octne v ženském těle. Lenka by prý ani za nic neměnila, je ráda ženou. Taky matkou, má totiž doma čtyři děti, k jejichž výchově jsme v rozhovoru zabrousily!

Lenko, jakou máte roli v tomhle filmu?
Jsem manželka Matěje Hádka, neboli Čestmíra, a jsem taková stíhačka.

V tomhle filmu jde o to, že se muž octne v těle ženy. Chtěla byste si to vyzkoušet obráceně?
Ne, já jsem šťastná, že jsem žena. Že mám možnost být sebou, být matka. Mě to prostě baví, být žena.

Myslíte si, že muži nebo ženy to mají na světě nějak těžší?
Jako že jedno z těch pohlaví to má těžší než druhé, to si nemyslím. Je to o nějakém životním přístupu. Každý máme naloženo tak, jak uneseme, a nemyslím si, že někdo to má těžší nebo lehčí.

Nechtěla byste si někdy vyzkoušet něco, co mohou dělat jen muži a my ne?
Přemýšlím, co jsme jako ženy nedokázaly. Kosmonautky jsou, možná ženy v dolech nejsou, i když možná, že i tam. Mám dojem, že už jsme si všechno vyzkoušely, potápěčky jsme, na motorce jezdíme, fotbal hrajeme, myslím, že nám asi nic neuteklo.

Myslíte si, že to mají ženy v mužských profesích těžší?
Řekla bych, že žena režisérka to má těžší než muž režisér, zažila jsem to. V ten moment musí vstoupit do svého mužského ega a zapojit trochu jiné síly, než používáme my ženy běžně.

Co na mužích nejvíc obdivujete?
Humor a ironii na nich mám hrozně ráda a potom to, když se jim podaří stoupnout si před nás jako štít.

Hlavní hrdina je tam popisován jako šovinista a sarkastický sympaťák, který má úspěch u žen. Myslíte si, že takoví muži opravdu mají u žen úspěch?
Asi jak u kterých, u mě rozhodně ne a ani se o to nepokoušejí, protože to možná ze mě cítí. Jirka Langmajer je tady ze začátku prototyp takového toho "chodícího pinďoura“, což se díky jeho proměně ve filmu později změní.

Vy to doma máte pěkně vyvážené, dva kluky, dvě holky. Jak svoje děti vedete do světa? Některé maminky kluky rozmazlují, sbírají po nich ponožky a holky nutí uklízet...
Já sbírám ponožky po všech, takže se nad tou výchovou budu muset nějak zamyslet.

A drží spíš holky spolu, kluci spolu, nebo mají velkou bandu?
Velkou bandu, ve které se to krásně prolíná. Ten dvanáctiletý je schopný postarat se o svého sedmiletého bratra tím, že mu uvaří, a když je tam jednadvacetiletá nebo šestnáctiletá ségra, tak se tam o to stará ona. Ale on ten sedmiletý je takový odvážný a často si vaří i sám a dokonce uvaří i nám! Takže já jestli je k něčemu vedu, tak k samostatnosti. Co se pořádku týče, tak to evidentně tolik ne, ale k nějakému pozitivnímu přístupu k životu ano.

Když matka vychovává své děti, tak má představu, jakého člověka by z nich chtěla mít. Jaká je ta vaše?
Aby byli svobodní, znali důsledky svého svobodného rozhodování. Aby věděli, že když se pro něco rozhodnou, tak to nějakým způsobem ovlivní jejich život a nese to důsledky – tak aby se tomu nedivili nebo nebránili. Aby byli dospělí ve smyslu nejen věkově, ale i lidsky.

 

Video se připravuje ...