Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Halina Pawlowská: Moc mě mrzí, že jsem zůstala jen u dvou dětí

22. ledna 2018 | 06:00

Herečka, scenáristka, spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská (62) o sobě tvrdí, že se snadno rozčílí. Nejvíc jí lezou na nervy lidé, kteří se považují za znalce umění a cítí se být oprávněni vše kritizovat.
Kam přijde, tam na sebe strhne pozornost. Nejen kvůli tomu, že ji nikdo nepřehlédne. Tahle žena má smysl pro humor, nadsázku a umí si dokonale hrát se slovíčky. Loni na podzim vydala už svou třicátou knížku s názvem Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci.

Jednou jste řekla, že si myslíte, že ženy by neměly mít rády sebe, ale svého muže, děti, psa… Opravdu se nemáte ráda?
Vždyť je to všechno jen hra se slovy. Ale když už jsme v té hře, tak… proč být sobcem?! Bible přece říká: Miluj bližního svého! Mě už fakt unavuje, jak pořád slyším „buď sama sebou“ a „měj se ráda“ a „nauč se dýchat a jíst a hýbat se“. Mně to připadá jak u blbejch… „A pij a rozmazluj se…“ To by mi moje máma dala! Ta razila teorii „hlavně dítě a manžel, já až na posledním místě“, ale protože mě (své dítě) měla ráda a manžela milovala, tak byla šťastná. Ne proto, že by se rozmazlovala a krémovala a nechala se masírovat. To všechno respektuju, to jsou fajn záležitosti, jen ty pindy k tomu jsou příšerné.

V životě se vám podařilo mnohé. Jste známá spisovatelka. Na co jste nejpyšnější?
Na své děti. Na naše rodinné zvyky. Na to, že jsem mohla dětem dopřát vzdělání, na to, že mám opravdu dobré kamarádky. A taky na to, že jsem si pořídila vícegenerační dům, ve kterém mohu denně vidět, jak roste můj vnuk, a denně obědvat nejen s dcerou, ale i se synem a s tchyní.

Podívejte se na rozhovor s Halinou Pawlowskou:

Video se připravuje ...
Hádejte, pro jakého chlapíka teď Halina Pawlowská doma vaří • VIDEO: Adam Balažovič

Jste hlídací babička?
Vůbec ne. Často se i nabízím, ale dcera si pořád chlapečka hlídá sama. Moc se o něj bojí a moc ho miluje. Jsem ráda, že se moje máma dožila pravnuka a ve jménu svého otce Hugovi vyprávím o karpatských strašidlech, vlcích a medvědech… Dcera mne ovšem dost cenzuruje. Vnuk se totiž po mém vyprávění někdy bojí jít sám na záchod.

Prý jste chtěla mít osmnáct dětí. Dovedete si to dnes představit?
Moje babička měla osmnáct dětí a tehdy neexistovaly plenkové kalhoty ani mateřské školky. Představit si to dovedu, ale určitě bych to nedokázala, i když ano, jako malá jsem taky chtěla osmnáct dětí. Fascinovalo mne hlavně to, že babička byla prý s každým dítětem, které porodila, krásnější a krásnější. Mrzí mě moc, že jsem zůstala jen u dvou dětí.

Čím jste chtěla být, když jste byla malá?
Chtěla jsem být lékařkou v porodnici, pak jsem chtěla být světoznámou tenistkou, hrála jsem sice první žákovskou ligu, ale dál než do Pelhřimova jsem to nedotáhla. A pak jsem chtěla být zasloužilou matkou a spisovatelkou. No a to se mi docela povedlo.

 

Celý rozhovor s Halinou Pawlowskou si přečtete v novém čísle časopisu Blesk pro ženy:

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...