Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petra Kvitová: S muži to není jednoduché! Skloubit můj život s partnerem je těžké!

15. července 2016 | 06:00

Jedna z našich nejlepších tenistek Petra Kvitová se stala tváří diamantových šperků. Petra je sice hvězda první třídy, ale jinak je to žena jako my všechny a ráda se rozmazluje malými dárečky i sama, když právě teď nemá přítele, který by to dělal za ni. 

Tenis je váš život. Je ještě něco, co vás v životě tak nabíjí a naplňuje?

Každopádně jsou to mí blízcí a rodina, byla jsem tak vychovaná a nedám na ně dopustit.

Musíte být hodně soutěživý typ. Měla jste to takhle už od malička?

Hraju tenis už od čtyř let, takže jsem musela být soutěživá už od malička. Mám to asi po tatínkovi, který vždycky rád hrával a vyhrával. Je to ve mně, i když hraju stolní tenis nebo nějakou hru, tak se snažím vyhrát.

Zasahuje vaše soutěživost i do jiných oblastí, než jsou sport nebo hra?

Doufám, že ne. Když nejde o sport nebo hru, tak jsem snad normální a dokážu se o všem normálně bavit.

Petra Kvitová s přáteli na večeři.
Autor: Instagram

Když nehrajete tenis, máte za soupeřky raději ženy, nebo ráda porážíte muže?

Já jsem spíš nekonfliktní typ a nepotřebuji si nic dokazovat, takže i třeba hádky jsou u mě velice ojedinělou záležitostí.

Ženy jsou hodně vášnivé v prožitcích, stejně tak i ve fandění. Jaký je podle vás rozdíl v prožívání sportů mezi ženami a muži?

Muži si zajdou nejraději do hospody na pivo a fandí kolektivním sportům, jako jsou fotbal nebo hokej, a ženy se na to dívají trochu jinak. Mužů fanoušků je podle mě více než žen, ale když je ženě někdo sympatický, tak o to víc mu potom přeje úspěch.

Vy máte určitě velkou fanouškovskou základnu. Fandí vám více mužů, nebo žen?

Mám ty nejlepší fanoušky na světě. Mnohdy dostávám tak krásné zprávy a takovou podporu, že mi to vhání slzy do očí. Jsem za ně hrozně vděčná, protože bez nich by to bylo o to chudší. Fanoušci mi dodávají velkou sílu a moc jim tímto děkuji.

Co vás dokáže vyhecovat k výkonu?

Motivace hrát ten nejlepší tenis. Není to myšlenka na výhru, ale potřeba nechat na kurtu všechno, a o to jde.

Co vás dokáže poslat ke dnu?

Když člověku v životě něco nejde tak, jak by si to představoval, tak ho to mrzí a sebevědomí a energie jdou dolů. To jsou ta období, kdy záleží na každém z nás, jak jsme silní, abychom se vybičovali k výkonu a dostali se zpátky.

Vy jste evidentně silná žena, která už hodně dokázala. Pro muže to občas může být velký oříšek. Vnímáte, že to, že jste slavná a úspěšná, může být pro muže těžko překonatelné?

To je spíš otázka pro muže. Možná mohu působit jinak v médiích, ale jsem přece jen normální holka. Úspěchy bohužel – nebo spíš bohudík – mám, ale vždy záleží na tom, z jakého úhlu se podíváte. Ale s muži to asi není úplně jednoduché, protože chlap chce být vždycky ten, kdo všechno tak trochu ovládá a řídí, a v mém postavení je to docela těžké. Spoustu věcí musím udělat tak, jak to potřebuju zrovna já, takže se to asi těžko skloubí.

Petra a Radek tvořili pár necelé dva roky.
Autor: reuters, profimedia.cz

Co vám na mužích nejvíce imponuje?

Když muž ví, co chce, a jde si za tím.

Co myslíte, že by nemělo chybět ženě?

Měla by být citlivá, empatická a ona i muž by se měli umět navzájem společně přizpůsobit.

Čím se nejraději necháváte rozmazlovat?

Teď momentálně nemám nikoho, kdo by mě rozmazloval, ale když se rozmazluji sama, tak si koupím hezký šperk, oblečení nebo kabelku. To jsou malé radůstky, které si sem tam dopřeju.

Jelikož denně trénujete, tak asi můžete občas zhřešit v dietním plánu – nebo ne?

Můžu zhřešit. Jednu dobu jsem měla hodně věcí, na které se mi objevila alergie, takže jsem je musela vynechat z jídelníčku, ale postupem času se to zlepšuje, takže se k tomu mohu vracet. Občas si dám i pizzu nebo čokoládu. Ale samozřejmě že všeho s mírou.

Takže největším vaším hříchem je co?

Sladké, sem tam nějaký dortík nebo čokoláda. Základem všeho je pravidelný pohyb.

Video se připravuje ...