Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Primabalerína Daria Klimentová: Je mi 42 let, musím do důchodu!

Daria Klimentová
15. května 2014 | 11:00

Nemusíte být baletními znalci, abyste znali jméno primabaleríny Darii Klimentové. Češka, která je celých 18 let primabalerínou Anglického národního baletu se ve svých 42 letech rozhodla odejít do důchodu a začít nový život mimo jeviště. Jak se na takovou životní událost připravuje a co jí bude nejvíce chybět? Na to jsme se ptali v našem křížovém výslechu.

Jedna z nejúspěšnějších českých baletek si za svou čtvrt století dlouhou kariéru zatančila spoustu krásných rolí, odtančila mnoho představení, jejichž počet daleko přesahuje číslo 1 000 a mezi všemi těmi ladnými pohyby se stihla vdát za světelného designéra Iana Comera a porodit dceru Sabinu. Přestože dvaačtyřicetiletá Daria vypadá při svých 163 centimetrech a 43 kilech, jako víla, rozhodně není žádným pápěřím, ale naopak velice silnou ženou.

Proč jste se rozhodla ukončit kariéru právě teď? Odchodem do důchodu jste vyhrožovala poslední 3 roky…..

Cítím, že je vhodná chvíle s tancem skončit, nic se totiž nedá dělat věčně (směje se). To víte, začalo mě bolet tělo, a na ukončení kariéry mám už věk, vždyť mi letos bude 43.

Daria Klimentová
Autor: Profimedia.cz
Plánujete nějaké velkolepé rozloučení?

S českými diváky se rozloučím ve čtvrtek 15.5. ve Státní opeře, bude to gala večer s názvem „Děkuji….“ sestavený z mých oblíbených kusů, jako je Labutí jezero nebo Don Quichote. V Londýně pak budu tančit až do konce června a poslední kus bude Romeo a Julie.

Splnila jste si v kariéře všechny své sny, nebo vám něco uteklo?

Všechny bohužel ne. Strašně jsem si chtěla zatančit vílu Carabos ve Spící krasavici, ale do toho mě bohužel nikdo neobsadí. Také jsem toužila po Carmen, ale na tu se zase nehodím a třetí je umírající labuť v Labutím jezeře, ale nikdy bych ji nezatančila tak dobře, jak bych chtěla, a tak jsem ji vždy odmítla.

Dario, tanec byl od dětství součástí vašeho života, dá se říci, co vám dal a co naopak třeba vzal?

Tak v první řadě mi dal štíhlou postavu a také o téměř 20 let mladšího tanečního partnera. A co mi vzal? To se nedá říci, možná jen nervy (říká se smíchem primabalerína). Víte, já jsem měla štěstí, že jsem dělala něco, co mě bavilo a co mi docela lehce šlo. Když jsem byla ve školce, objevili mě pro gymnastiku, kde mě pak zase objevili jako baletní talent…Najednou jsem se ocitla na baletní škole a to jsem nikdy předtím neviděla žádné baletní představení. Pamatuji se, že jsem se ptala, jestli budu švihat nohama a když mi řekli, že ano, tak jsem tam nastoupila. Tanec mi opravdu nevzal nic, mám skvělého manžela i dceru, takže jsem naprosto spokojená.

Na co se těšíte nejvíc, až pověsíte baletní špičky na hřebík?

Asi se těším na to, že už nebudu muset na jeviště.

Daria Klimentová
Autor: Profimedia.cz
To je zvláštní, většině umělců ten potlesk chybí…

Víte, já jsem hrozně stydlivá, úplný introvert a je pro mě velice náročné vylézt na jeviště před tolik lidí. Pokaždé si kolem sebe musím vytvořit pomyslný kruh a představovat si, že jsem tam úplně sama a nikdo se na mě nedívá. Kdybych si připustila, že je v hledišti tolik lidí, nikdy bych na jeviště nevylezla. Nikdy jsem netančila pro nějaký úspěch nebo potlesk, ale proto, že mě baví vžívat se do těch příběhů, zažívat lásku Julie, být Manon a také se mi líbí baletní kostýmy.

Bude vám něco chybět?

To ještě nevím, zeptejte se mě za pár let…..

Co na váš konec kariéry říká manžel a dcera?

Co by říkali…Manžel je šťastný, když jsem šťastná já.

Máte dceru, které je 13 let, půjde ve vašich šlépějích?

Ne ne, ona naštěstí nechce tančit. Říká, že nechce celé hodiny a hodiny cvičit jako já. Zatím sice neví, čím by chtěla být, ale jednou z variant je třeba kuchařka.

Když jsme u toho vaření, změní se nějak teď váš jídelníček?

Rozhodně ne. Nikdy jsem nebyla na dietě, takže nic měnit nebudu. Jím to, na co mám chuť. Klidně si dám rohlík, miluji jahody se šlehačkou a cukrem nebo omelety a ryby. Všichni si myslí, že tanečnice musejí trpět hlady, ale to vůbec není pravda. Víte, baletky trénují tolik hodin denně, že ani nestihnou přibrat.

Daria Klimentová
Autor: archiv
Jak nejraději relaxujete?

Přiznám se, že nejraději spím a to třeba i celý den a také skládám prádlo.

Skládáte prádlo…?

Nedivte se tak. Pro mě je to neuvěřitelný relax skládat čerstvě vyprané prádlo.

Už víte, co budete dělat po ukončení kariéry?

Mám spoustu plánů, rozhodně nebudu sedět doma. Mám několik pozvání stát se šéfkou baletního souboru nebo učit v Královské baletní škole v Londýně nebo mohu být na volné noze, cestovat po světě a učit v různých baletních souborech. Můj život se i po skončení kariéry bude dál točit kolem baletu.

Co jste možná o Darie Klinetové nevěděli

- Jejím velkým koníčkem je fotografování, kterému se věnuje přes 10 let.  Nafotila dokonce několik kalendářů a za sebou má i řadu výstav.

- Daria uchvátila nejen milovníky baletu, ale také módní návrháře. Roli modelky si vyzkoušela pro takové módní domy jako Versace nebo Giorgio Armani.

- O této křehké tanečnici byly natočeny hned dva časoměrné dokumenty s názvem „Daria Klimentová, po světě na špičkách“ a „Daria Klimentová - Život v tanci“.

Video se připravuje ...