Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klára Vytisková: Klidně jdu ven v teplácích!

19. listopadu 2012 | 07:00

Zpěvačka skupiny Toxique a občasná moderátorka je jednou z mála stylových ikon v Česku. O svoje názory na módu se s námi podělila na slavnostním zakončení filmového festivalu Mezipatra.


Dnešní večer jste moderovala v šatech od studentky VŠUP Anny Mareškové...

S Annou spolupracuji už dlouho, nosila jsem její návrhy na posledním turné Toxique. Miluju všechno, co dělá! Spousta návrhářů tvoří oblečení, které je hezké, ale není sexy. Anniny věci jsou vkusné a sexy zároveň. Baví mě, že umí podtrhnout boky, zadek a prsa.

Kdo vás ještě inspiruje?

Mám moc ráda české trio LaFormela. Samozřejmě se nebráním ani návrhářům z ciziny, obdivuji třeba značku Alexander McQueen. V módě jde ale hlavně o kombinování. Klidně si koupím kalhoty za pět korun v sekáči, k nim sako od šikovného mladého návrháře a tričko třeba v „háemku“. A všechno to dám dohromady. Kontrasty, ty já miluju.

Kdo je vaše módní ikona?

...
Autor: Mezipatra - Josef Rabara

Konkrétní vzor nemám. Když ale jdu po městě nebo si vyjedu do ciziny, často se koukám, co mají holky na sobě. Inspiraci čerpám i v klubech. Život, který žiju, lidi, které potkávám – ať už v metru nebo na cestách, v Portugalsku nebo v Londýně –, to všechno je pro mě inspirace.

Na svém webu sdílíte s fanoušky svoje oufity i módní zážitky. Co na to říkají?

Reakce jsou rozhodně pozitivní. A proč ne? Dávám tam všechno, co mě zaujme. Vnímání módy je složité: jako se každému líbí jiný obraz, tak se každému líbí jiná móda. Ale myslím si, že lidi, kteří mě mají rádi, dokážou ocenit i to, co mám ráda já.

Může móda vyjadřovat osobnost člověka?

Určitě. Nesmí se to přehánět, ale móda je druh umění, stejně jako hudba nebo malování. Pokud máte potřebu se módou vyjádřit, vzít si zrovna tohle sako, protože tak to cítíte – tak je to úplně v pořádku!

Jaký je rozdíl mezi vaší běžnou módní personou a tou, kterou máte na koncertech?

Samozřejmě, že když jdu ráno pro rohlíky, nenahazuju make-up nebo minišortky. Vyrazím si prostě v tom, v čem je mi hezky. Kdybyste mě potkali, třeba byste si řekli „máma od tří dětí“. Vezmu si svoje oblíbené tepláky, hezké tričko a jsem v pohodě. Na koncertech je kultura oblékání úplně jiná, tam tepláky nepatří.

Máte nějaký soukromý módní tip?

Nedávno jsem přišla na jednu věc. Miluju legíny, ale pořád se mi v nich dělají díry. Tak jsem se rozhodla, že je prostě rozstříhám. Vypadá to punkově a když si k nim vezmete šortky, funguje to skvěle. Každý se mě ptá, kde jsem ty super legíny koupila!

Autor: Marie Barvínková
Video se připravuje ...