Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vášeň jménem čokoláda aneb O čem ženy sní

2. listopadu 2012 | 06:00

„Každá ženská chce mít buď květinářství nebo cukrárnu,“ je přesvědčena Klára Frycová (39), majitelka Čokoládové cukrárny.

Jak se z úspěšné manažerky ve farmaceutické firmě stane majitelka cukrárny?
Byla jsem na mateřské a přemýšlela, co dál. Chtěla jsem být vlastním pánem a zároveň potřebovala, aby má práce šla skloubit s dětmi. Věděla jsem, že chci dělat něco s jídlem, které miluji, a tak jsem zkoumala, co na trhu chybí. V mládí jsem žila nějaký čas ve Švýcarsku, a tam se zrodila má láska k čokoládě. Zároveň mám ráda ruční práce, takže nápad na obchůdek, kde by lidé mohli ochutnat kvalitní čokoládu byl na světě.

A sen se stal realitou. Co všechno nabízíte?
Najdete u nás ty nejlepší čokolády ze všech koutů světa, francouzské, italské a další speciality, které vyhrávají ceny na světových veletrzích, pralinky z belgické čokolády a celou řadu dezertů. Z dortů můžu zmínit např. marcipánový, vídeňský, lanýžový nebo makový se švestkou. Pokud jde o pralinky, nejžádanějšími jsou ty s chilli, slaným karamelem, mátou, zázvorem, créme brulée a skořicové lanýže. Pořádám i ochutnávky pro veřejnost s výkladem o historii a výrobě čokolády a kurzy výroby pralinek. Mám radost, že je o ně velký zájem.

Vím o vás, že pralinky si vyrábíte vlastnoručně, jak je to s dorty?
Ano, pralinky jsem si dlouho dělala sama, přímo tady v cukrárně. Nedávno jsme otevřely s kamarádkou výrobnu mimo prostory obchodu, kde máme lepší zázemí. I nadále je připravujeme ručně, každá je originál. Pokud jde o dorty a zákusky, máme dva mimopražské cukráře, kteří je pro nás pečou, dá se říct, na míru.

Podle čeho poznám, že čokoláda, kterou si koupím, je opravdu kvalitní?
Určitě si dobře přečtěte údaje o složení na obale. Kvalitní čokoláda obsahuje kakao a kakaové máslo (tyto dvě složky se označují jako kakaová hmota), dále cukr, vanilku a emulgátor (sojový lecitin). U mléčné čokolády pak ještě navíc sušené mléko. Kakaové máslo je drahé, a tak ho výrobci často nahrazují rostlinným tukem. Ta pravá čokoláda má vonět kakaem, musí být lesklá a když ji zlomíte, musí hlasitě křupnout. Hořká musí obsahovat minimálně 35 % kakaa, mléčná pak 25 %.

Takže pokud si koupím čokoládu se 70 % kakaa…
Platí, že čím vyšší je podíl kakaa, tím je čokoláda kvalitnější, ale musíte si všímat ještě jedné věci. Výrobce třeba uvede obsah kakaa 70 %, ale ve složení by mělo být ještě uvedeno, kolik z těch procent tvoří kakaový prášek a kolik kakaové máslo, které dává čokoládě jemnou chuť.

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...