Netradiční kuchařku plnou krátkých povídek a vzpomínek z dětství, dospívání i manželských začátků Haliny Pawlowské doplnil Lubomír Teprt pěti stovkami kulinárních rad. Najdete mezi nimi například tip na uchování cibule.
„Mám třeba stálý spor s mým mužem, protože ji nikdy nepoužiju celou, a manžel se rozčiluje, že v lednici vždycky ta druhá půlka zůstane,“ přiznává autorka. „Teď vím, že ji stačí přetřít troškou oleje a vydrží na delší dobu.“
A jak Halina léčí manželské i osobní neduhy? Dobrým jídlem! Zkuste i vy její zaručené rodinné recepty.
Vasilův boršč
Suroviny:
250 g vepřového masa
250 g uzeného masa
250 g předního hovězího masa
2 velké mrkve
5 brambor
kousek hlávkového zelí
petržel
kousek celeru
list kapusty
sáček kysaného zelí
velká sklenice nakládané červené řepy
lžíce sádla
cibule
česnek
bobkový list
nové koření
celý pepř
zelená petrželka
zakysaná smetana
sůl
Postup:
Všechno maso uvařte spolu se zeleninou a brambory. Pak polévku sceďte, maso a zeleninu nakrájejte na kousky (mrkev na kolečka, petržel taky, celer odstraňte). Ve vodě uvařte cibuli a 3 stroužky česneku, až se uvaří, vyndejte je z vody. Do polévky zavařte kysané zelí, kousky masa, až zelí změkne, přidejte řepu i se šťávou. Podávejte s kopečkem kysané smetany a nasekanou petrželkou, tmavým chlebem. Polévku si můžete na talíři dochutit pepřem a octem.
Ředkvičková polévka Emila Bolšaje
Suroviny:
svazek mladých čerstvých ředkviček
malá cibule
brambor
trochu olivového oleje
2 stroužky česneku
kelímek šlehačky
sůl a mletý bílý pepř
bageta
máslo
Postup:
Nať ředkvičky důkladně omyjte, nakrájejte na kousky a osmahněte s nadrobno nasekanou cibulkou a dvěma stroužky česneku na olivovém oleji. Směs zalijte zeleninovým vývarem, přidejte pokrájený brambor, krátce povařte, rozmixujte a zalijte smetanou, nechte trochu zredukovat a pak ochuťte solí, bílým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Ředkvičky nakrájejte na velmi tenké, skoro průhledné plátky a opražte na olivovém oleji. Porce polévky ozdobte plátky ředkviček a podávejte s nasucho opečenou bílou bagetou potřenou máslem.