Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Halina Pawlowská: Mám recept na šťastné manželství

23. června 2012 | 14:00

Novou knihu Až se mě dcera zeptá představila známá česká spisovatelka a scenáristka Halina Pawlowská v restauraci Lví dvůr na Pražském hradě. Věnovala jí dceři Natálce do její nové domácnosti. A vám z ní prozradí dva oblíbené recepty.

Netradiční kuchařku plnou krátkých povídek a vzpomínek z dětství, dospívání i manželských začátků Haliny Pawlowské doplnil Lubomír Teprt pěti stovkami kulinárních rad. Najdete mezi nimi například tip na uchování cibule.

„Mám třeba stálý spor s mým mužem, protože ji nikdy nepoužiju celou, a manžel se rozčiluje, že v lednici vždycky ta druhá půlka zůstane,“ přiznává autorka. „Teď vím, že ji stačí přetřít troškou oleje a vydrží na delší dobu.“

A jak Halina léčí manželské i osobní neduhy? Dobrým jídlem! Zkuste i vy její zaručené rodinné recepty.

Vasilův boršč

Suroviny:
250 g vepřového masa
250 g uzeného masa
250 g předního hovězího masa
2 velké mrkve
5 brambor
kousek hlávkového zelí
petržel
kousek celeru
list kapusty
sáček kysaného zelí670316:gallery:true:true
velká sklenice nakládané červené řepy
lžíce sádla
cibule
česnek
bobkový list
nové koření
celý pepř
zelená petrželka
zakysaná smetana
sůl

Postup:
Všechno maso uvařte spolu se zeleninou a brambory. Pak polévku sceďte, maso a zeleninu nakrájejte na kousky (mrkev na kolečka, petržel taky, celer odstraňte). Ve vodě uvařte cibuli a 3 stroužky česneku, až se uvaří, vyndejte je z vody. Do polévky zavařte kysané zelí, kousky masa, až zelí změkne, přidejte řepu i se šťávou. Podávejte s kopečkem kysané smetany a nasekanou petrželkou, tmavým chlebem. Polévku si můžete na talíři dochutit pepřem a octem.

Ředkvičková polévka Emila Bolšaje

Suroviny:
svazek mladých čerstvých ředkviček
malá cibule
brambor
trochu olivového oleje
2 stroužky česneku

Ředkvičky
Autor: profimedia.cz
bujon
kelímek šlehačky
sůl a mletý bílý pepř
bageta
máslo

Postup:
Nať ředkvičky důkladně omyjte, nakrájejte na kousky a osmahněte s nadrobno nasekanou cibulkou a dvěma stroužky česneku na olivovém oleji. Směs zalijte zeleninovým vývarem, přidejte pokrájený brambor, krátce povařte, rozmixujte a zalijte smetanou, nechte trochu zredukovat a pak ochuťte solí, bílým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Ředkvičky nakrájejte na velmi tenké, skoro průhledné plátky a opražte na olivovém oleji. Porce polévky ozdobte plátky ředkviček a podávejte s nasucho opečenou bílou bagetou potřenou máslem.

Autor: Olga Trešlová, Klena
Video se připravuje ...