Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Iva Kubelková (33): Maso nedám do pusy, ani svým dětem

19. ledna 2012 | 12:00

Začínala jako úspěšná modelka, nyní ji vídáme na televizních obrazovkách jako moderátorku nebo příležitostnou seriálovou herečku. Má dvě holčičky, Natálku (6) a Karolinku (2), takže se její život točí hlavně okolo nich. Bývá hodně osočovaná kvůli přísnému vegetarianství, do kterého zasvětila i svoje malé dcery. Co je na tom pravdy?

Slyšela jsem o vás, že jste přísná vegetariánka. Je to pravda?

Přísná? To už ani ne. V těhotenství mi nečekaně začaly chutnat ryby, takže už se za vegetariána ani nepovažuju. V rodině jsem to teď nastavila tak, že u nás se z masa jedí jedině ryby. Do té doby jsem nejedla vůbec žádné maso.

Z jakého důvodu se masu vyhýbáte? Nechutná vám, nebo jste proti zabíjení zvířat?
Obojí. Už jako malá jsem nebyla žádný velký masožravec, postupně si to tak moje tělo nastavilo samo. Není to žádný výstřelek módy ani snaha zhubnout. Jsem hodně zaměřená na východní filozofii, přiznávám, že je to z části ovlivěné i tím. Se zabíjením zvířat nesouhlasím, stávají se mi díky tomu i dost nepříjemné věci.

Jaké věci?
Třeba nedávno jel kolem mě kamion se zvířaty a mně bylo jasné, že jedou na porážku. Myslela jsem na ně skoro celý den, aniž bych nějak zvlášť chtěla, a hodně mě to trápilo. V Čechách je to dost ošemetné o tom takhle nahlas mluvit. Když řeknete, že vám vadí kruté zabíjení zvířat, mají vás hned za citlivku. To já nejsem. Jen mi to přijde absolutně zbytečné.


Myslíte si tedy, že maso k životu vůbec nepotřebujeme?
Přesně tak. Já měla tu možnost porovnat, jaké to je, když člověk maso jí, a pak se ho zřekne. Po určité době začne být mentálně i psychicky vnímavější vůči všemu. Myslím, že maso tělo kompletně zatěžuje a dělá lidi agresivnější. Oproti zvířatům máme možnost volby a já se rozhodla vybrat si život bez masa.

Vaše dcerky a přítel mají možnost výběru?
Přítel je vegetariánem už více než třicet let, holčičky si později samy vyberou, z čeho se bude skládat jejich jídelníček. Teď je to ale tak, že u nás doma se maso kromě ryb prostě nevaří, a jinak to nebude.

To nemáte strach, že vašim dětem budou ve vývoji přeci jenom chybět bílkoviny?
Vůbec ne. Samozřejmě, že už jsem se o sobě dočetla, že týrám svoje děti, protože jim nedávám maso. S tím člověk musí počítat, ale samozřejmě to zamrzí. Všem těm, kteří si to myslí, můžu oponovat .

 

Co o Ivě možná nevíte:

* Je vicemiss České republiky 1996 a vítězka soutěže o nekrásnější česká ňadra. Je také bývalá přítelkyně Jaromíra Jágra.
* Už byla na několik měsíců v Indii, a znovu by se tam chtěla vrátit. Také ji velmi láká Čína.
* Oblíbený film má Poslední pokušení Krista

Natálce nedávno brali krev na kompletní krevní obraz a výsledky?
Lékařka byla sama překvapená z toho, že malá má přímo učebnicovou hladinu železa a dalších látek, které jsou nezbytné. Řekla mi, že je vidět, že má pestrou stravu a dostává úplně všechno, co její tělo potřebuje.

Natálka chodí do školky, jak řešíte stravu tam?

Chodí do soukromé školky a tam není problém objednat vegetariánskou stravu. Bere za samozřejmost, že my maso nejíme, a ani po něm netouží. Pochopitelně narážíme na to, že jí lidé říkají, že je maso zdravé. Ale jde o to, aby pochopila, že na světě existuje více názorů.

Fotka z kalendáře: Na obrovské posteli se modelka ověšená šperky rozvalovala jen v kalhotkách.
Autor: Stanislav Merhout pro kalendář STOCK 2012
Řídíte se radami odborníků?
Četla jsem studii pro zdravou výživu, ve které se psalo, že nejlepší strava pro malé děti je vegetariánská, obohacená o ryby. Víte, ať sikaždý jí, co chce, ale zároveň ať netvrdí, že jeho volba je jediná správná.

A kdo hlídá vaše malé dcerky, když jste v práci?

Moje maminka nebo přítel, vždycky to na těch pár hodin nějak zkombinujeme. Ta starší už chodí do školky, takže začíná být čím dál víc samostatnější.

Jaký má vztah k mladší Karolince, nežárlí na ni?

Vůbec ne, na malou je moc hodná, je na ní vidět, jak ji miluje. Natálka je dost společenská a umí si ke každému najít cestičku. Karolinku má za buclíčka, nad kterým se rozplývá. Samozřejmě nedopouštím, aby jí malá brala věci, které jsou výhradně její. Na to jsem hrozně opatrná.

Jak se staráte o svou postavu? Vypadáte pořád moc dobře...
O svou postavu? Vůbec nijak. Na sporty nemám čas a taky by mi asi bylo líto, kdybych nechala holky doma a šla si třeba zaběhat. Raději jsem s nimi, když to jde.

Budete se s přítelem pokoušet ještě o syna?
Neplánujeme, neřešíme. My vidíme spíš tu duši a jestli to bude holka nebo kluk, si podle nás rozhoduje a vybírá sama, pro nás to není podstatné. Hlavní je, že si nás vybrala za rodiče.

Autor: Jana Šlegrová/ Blesk zdraví, Kbak
Video se připravuje ...