Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Macháčková (61): Nechala jsem se nafotit nahá, a co?

20. března 2011 | 18:30

Herečka Kateřina Macháčková je úspěšná ve své profesi a nedávno vydala i zajímavou knihu o svém slavném otci, režiséru a herci Miroslavu Macháčkovi (†68). Nechybí jí ani odvaha a kuráž, v šedesáti jedna letech se nechala nafotit úplně nahá pro divadelní hru Holky z kalendáře, která měla v sobotu 19. března premiéru v Divadle ABC. Jinak je ale její životní cesta poznamenána nejedním zklamáním. Už dvakrát se rozvedla a nedávno ztratila i dlouholetého kolegu a kamaráda Rostislava Čtvrtlíka (†47).

Kateřina Macháčková vyrůstala v Českých Budějovicích v divadelní rodině. Je dcerou operní pěvkyně Věry Štiborové (†63) a Miroslava Macháčka. Ten od nich odešel, když jí bylo pět a ona se s ním vídala minimálně. Na některé společně s ním strávené okamžiky však vzpomíná Kateřina s úsměvem.

„Tatínek mi vždycky říkal, abych ve vlaku spala. Když jsem se dívala na ostatní spáče v kupé, myslela jsem si, že nedýchají. Proto, aby se tatínek nezlobil, zavřela jsem oči a snažila jsem se zadržovat dech.“

Máma Kateřiny si nepřála, aby se dcera stýkala s otcem, a tak se přestali vídat. Roli táty zastoupil životní druh její matky, režisér Otto Haas (†59), který Kateřinu připravoval i na zkoušky na DAMU. Uspěla. Při studiu se po letech potkala se svým otcem v Praze, dali se do řeči a od té doby se setkávali častěji. „Hodně jsme si povídali o divadle, ale nebrala jsem ho moc jako příbuzného. Spíše jako známého,“ popisuje Macháčková svůj vztah k němu.

Nevydařená manželství

Rozvrácená rodina se možná podepsala i na jejím rodinném životě. V 21 letech se Kateřina potkala se svým prvním manželem hercem Petrem Svojtkou (†36). Rozešli se, protože Petr měl velice komplikovanou povahu. Přesto spolu udržovali kontakt až do jeho smrti v roce 1982. Z jejich manželství vzešel syn Petr (39).

Druhé manželství s Ivanem Zmatlíkem trvalo dvanáct let a narodila se jim dcera Helena (30). Manželství také skončilo rozchodem. „Já vyhledávala v divadle společnost mladých lidí a Ivan se mi smál, že se transformuji do mladice. On se naopak přátelil se staršími kolegy,“ vzpomíná na rozdíly v povahách Macháčková.

V soukromém životě se jí tedy příliš nedařilo, ale jinak tomu bylo v tom pracovním. „Když jsem dostala nějakou zajímavou nabídku, tak to bylo většinou po osobním nezdaru,“ komentuje zvláštní propojenost mezi prací a soukromím.

SPOUSTY SLAVNÝCH NAHÝCH ČEŠEK NAJDETE ZDE!

Sex je průmyslové odvětví

Na manželství přesto nezanevřela. „Hodně záleží na toleranci. Věřím na lásku, která neodděluje cit a sex, jak je to v poslední době zvykem. Sex se stal jakýmsi průmyslovým odvětvím. Ke společenské nutnosti téměř patří mít milence nebo milenku. Takový život vede k tomu, aby manželství nefungovalo. Někdo může mít dokonce pocit trapnosti, když je monogamní,“ řekla.

Jako jeden z důvodů, proč její vztahy nevycházejí, uvádí i to, že je hodně soběstačná a úspěšná ve své profesi. Kromě hraní v Divadle pod Palmovkou, kde je již 38 let, jí zajistily popularitu především televizní seriály jako Cirkus Humberto, Dynastie Nováků, Rozpaky kuchaře Svatopluka a hlavně v roce 1995 Život na zámku. Naposledy jsme ji mohlividět v klasické pohádce Dešťová víla z roku 2010.

Táta se styděl za rodinu

Kromě hraní se věnuje i režii a psaní. V roce 1995 dala dohromady knihu Zápisky z blázince, kterou napsal její otec, když byl na léčení v psychiatrické léčebně. „Soužití s ním bylo utrpení a on si to sám uvědomoval a trpěl stejně, jenže s tím nedokázal nic dělat,“ uvedla.

Při práci na této knize našla mnoho jeho korespondence. Proto se pustila do třídění a sestavila knihu Téma Macháček, ve které ukazuje režisérův pohled na svět. V knize se člověk dozví i to, že Macháček, coby obrovský bohém, se prakticky styděl za rodinný život, ale když mu bylo nejhůř, tak rodinu vyhledával.

Hádala se i o rozepnutý knoflíček

Macháčková žije dnes sama. „Jsem extrovertní samotář. Můj největší a nejvěrnější partner je v současné době divadlo,“ tvrdí herečka, která exeluje ve hře Holky z kalendáře. K ní společně s dalšími kolegyněmi nafotila kalendář aktů, což je zvláštní u herečky, která se ve filmu nikdy neodhalovala.

„Hrozně jsem se styděla, ale fotografka byla bezvadná a ty fotky jsou pěkné. Vždycky jsem se s režiséry hádala i o rozepnutý knoflíček, ale pak jsem si řekla, kdy jindy bych se mohla fotit nahá, když ne teď?“ uzavírá.

Autor: Jindřich Bíč, mivrk
Video se připravuje ...