Netradiční recepty: Ryby na sváteční stůl | Pro ženy | Blesk.cz

Netradiční recepty: Ryby na sváteční stůl

23. prosince 2009 | 06:00

Někdo se drží tradice stůj co stůj, jiný rád zkusí něco nového. Spoustu inspirace jsme objevily i mezi recepty, které nám posíláte. Nastal pravý čas podělit se o ně s ostatními.

S ořechy

.
.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, Vaříme s Bleskem 2, Recepty ze života (14) Ringier

Budete potřebovat:
800 g kapra
50 g sardelové pasty
sáček mražené zeleniny
1 lžíci soli
olej na pečení
1 lžíci sekaných čerstvých bylinek
hladkou mouku na obalení
4 lžíce sekaných vlašských ořechů
3 lžíce másla
Postup:
Porce kapra omyjte, osolte a každou porci potřete sardelovou pastou a nasekanými bylinkami, pak rybu obalte v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečte porce kapra po obou stranách dozlatova. Hlubší zapékací mísu vymažte částí másla, vložte do ní porce kapra, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a poklaďte plátky másla. Ve vyhřáté troubě zapékejte asi 10 minut. Zeleninu (hrášek, celer, karotku, kukuřici) poduste na másle, mírně podlijte a dochuťte solí a bylinkami.
Irena Zelenková, Rakovník

Filety na pórku

.
.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, Vaříme s Bleskem 2, Recepty ze života (14) Ringier

Budete potřebovat:
500 g filetů z kapra
2 lžíce oleje
1 pórek
1 cibuli
30 g másla
10 g hladké mouky
kmín, sůl

Postup:
Maso osolte, okmínujte a v troubě opečte na oleji z jedné strany. Pak přidejte nakrájený pórek a cibuli, filety obraťte, podlijte vodou a duste doměkka. Do šťávy přidejte máslo, mírně zaprašte moukou.
Helena Svěráková, Otnice

Načerno

.
.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, Vaříme s Bleskem 2, Recepty ze života (14) Ringier

Budete potřebovat:
4 porce kapra
3 kuličky pepře
3 zrnka nového koření
1 bobkový list
1 lžíci švestkových povidel
10 g másla
100 g tvrdého perníku
150 g sušeného ovoce a ořechů (švestky, jablka, rozinky, mandle, vlašské ořechy)
300 ml černého piva

Postup:
Porce kapra posypejte rozdrceným kořením, rozložte na pekáč a upečte v troubě na másle. Mezitím si připravte omáčku. Na másle poduste pokrájené ovoce, vmíchejte lžíci povidel, promíchejte a nařeďte černým pivem. Krátce povařte a zahustěte strouhaným perníkem.
Petra Kodynová, Trutnov

Pstruzi na mandlích

Někdo se drží tradice stůj co stůj, jiný rád zkusí něco nového.
Někdo se drží tradice stůj co stůj, jiný rád zkusí něco nového.
Autor: Isifa.com

Budete potřebovat
4 středně velké pstruhy
80 g mandlových lupínků
sušenou citrónovou kůru
1 kelímek zakysané smetany
bílý pepř
máslo
olivový olej
šafrán
hladkou mouku na obalení

Postup:
Pstruhy důkladně omyjte, očistěte, zbavte šupin a osušte. Mírně je osolte, posypejte bílým pepřem a sušenou citrónovou kůrou. Zlehka je obalte v hladké mouce a krátce smažte na rozehřátém másle. Osmažené ryby přendejte na pekáček, podle potřeby je pokapejte olivovým olejem a v mírně vyhřáté troubě propečte. Mandlové lupínky opražte na pánvi dozlatova. Do zakysané smetany přidejte trochu citrónové kůry, přidejte špetku šafránu a lžičku olivového oleje. Důkladně promíchejte. Na talíři pstruhy podlijte smetanovou omáčkou a posypejte mandlemi. Podávejte s dílky citronu a s americkými brambory.
Jitka Votrubová, Moravská Třebová

Autor: připravila: lap