S ořechy
Budete potřebovat:
800 g kapra
50 g sardelové pasty
sáček mražené zeleniny
1 lžíci soli
olej na pečení
1 lžíci sekaných čerstvých bylinek
hladkou mouku na obalení
4 lžíce sekaných vlašských ořechů
3 lžíce másla
Postup:
Porce kapra omyjte, osolte a každou porci potřete sardelovou pastou a nasekanými bylinkami, pak rybu obalte v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečte porce kapra po obou stranách dozlatova. Hlubší zapékací mísu vymažte částí másla, vložte do ní porce kapra, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a poklaďte plátky másla. Ve vyhřáté troubě zapékejte asi 10 minut. Zeleninu (hrášek, celer, karotku, kukuřici) poduste na másle, mírně podlijte a dochuťte solí a bylinkami.
Irena Zelenková, Rakovník
Filety na pórku
Budete potřebovat:
500 g filetů z kapra
2 lžíce oleje
1 pórek
1 cibuli
30 g másla
10 g hladké mouky
kmín, sůl
Postup:
Maso osolte, okmínujte a v troubě opečte na oleji z jedné strany. Pak přidejte nakrájený pórek a cibuli, filety obraťte, podlijte vodou a duste doměkka. Do šťávy přidejte máslo, mírně zaprašte moukou.
Helena Svěráková, Otnice
Načerno
Budete potřebovat:
4 porce kapra
3 kuličky pepře
3 zrnka nového koření
1 bobkový list
1 lžíci švestkových povidel
10 g másla
100 g tvrdého perníku
150 g sušeného ovoce a ořechů (švestky, jablka, rozinky, mandle, vlašské ořechy)
300 ml černého piva
Postup:
Porce kapra posypejte rozdrceným kořením, rozložte na pekáč a upečte v troubě na másle. Mezitím si připravte omáčku. Na másle poduste pokrájené ovoce, vmíchejte lžíci povidel, promíchejte a nařeďte černým pivem. Krátce povařte a zahustěte strouhaným perníkem.
Petra Kodynová, Trutnov
Pstruzi na mandlích
Budete potřebovat
4 středně velké pstruhy
80 g mandlových lupínků
sušenou citrónovou kůru
1 kelímek zakysané smetany
bílý pepř
máslo
olivový olej
šafrán
hladkou mouku na obalení
Postup:
Pstruhy důkladně omyjte, očistěte, zbavte šupin a osušte. Mírně je osolte, posypejte bílým pepřem a sušenou citrónovou kůrou. Zlehka je obalte v hladké mouce a krátce smažte na rozehřátém másle. Osmažené ryby přendejte na pekáček, podle potřeby je pokapejte olivovým olejem a v mírně vyhřáté troubě propečte. Mandlové lupínky opražte na pánvi dozlatova. Do zakysané smetany přidejte trochu citrónové kůry, přidejte špetku šafránu a lžičku olivového oleje. Důkladně promíchejte. Na talíři pstruhy podlijte smetanovou omáčkou a posypejte mandlemi. Podávejte s dílky citronu a s americkými brambory.
Jitka Votrubová, Moravská Třebová