Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dieta o Vánocích: Svařák, kachnička... Vše dovoleno!

Se svařeným vínem, ani s jinými alkoholickými nápoji bychom to neměli přehánět.
22. prosince 2009 | 05:00

Na stáncích se na vás smějí opečené klobásky, svařáky, perníčky... Trápí vás, že si na vánočních trzích nemůžete pořádně smlsnout, protože máte strach, že přiberete? Tak nebojte – můžete jíst, co hrdlo ráčí.

Alespoň podle renomovaného německého doktora Detlefa Papeho. Ten prý ví, jak to udělat, abyste nepřibrali a přitom si pochutnali. Tady je několik jeho rad...

Jak nastartovat den?

Pořádnou snídaní. Mozek spotřebuje každou hodinu 5–6 gramů cukru, i během spánku. Tudíž se musí prázdný zásobník k dennímu rozjezdu pořádně naplnit uhlohydráty. Jsou dovoleny housky, toasty, müsli, lze si dopřát také pečivo jako perníčky nebo sušenky slepené marmeládou. Kdo má rád ovoce, může si kousek dát.

Co pít k snídani?

Pozor na kapučíno – to obsahuje vysoké hodnoty bílkovin. Dejte si raději černou kávu s dvěma lžícemi mléka.

Mohu si dát v poledne něco na vánočním trhu?

Poledne je ideální čas, abychom na vánoční trhy vyrazili. Klobása s chlebem? Velká porce hranolek s kečupem? Proč ne! Pokud máte chuť na sladké, jako cukrová vata, vafle, pražené mandličky, trdelník, pečená jablka – vše je dovoleno.

Máte chuť na klobásu? Podle odborníků nejlépe v poledne.
Autor: Blesk - Petr Ryšlink

Co si dát večer?

Platí přísná pravidla. Večer jenom bílkoviny a zelenina,  takže např. grilovaný steak nebo gyros se zelným salátem. Můžeme si dát také smaženou rybu, ale bez přílohy. Koho honí mlsná, ať si dá hrst oříšků.

Jak je to se svařákem?

Přes den si ho vychutnat můžete, ale večer už raději ne. Vysoká hladina cukru v krvi by zablokovala štěpení tuků. Dejte si místo toho raději dvě sklenice piva nebo suché víno.

A co klasická vánoční jídla?

Husičky se nemusíte zříkat, pokud nemáte přibrat, vynechejte jen knedlíky. Jako přílohu dejte přednost spíše dvojité porci zelí.

O ánocích se nemusíte zříkat ani husičky.
Autor: Blesk - Petr Ryšlink

Co na to říká český odborník?

Na názor na vánoční hodování jsme se zeptali také české nutriční poradkyně Věry Králové. Podle ní je třeba i v období svátků dbát zásad zdravé výživy: „Pokud se nebudeme přes svátky přejídat, dodržovat pravidelnost ve stravě a součástí každého jídla bude ovoce a zelenina, nemusíme si odpírat ani klasická sváteční jídla (nebo je připravit lehčím způsobem).“ Důležité je také, jak často jíme: „Základem je vyvážený dopolední jídelníček, který nedovolí, aby organismus vyhladověl, a pak optimální množství dávky jídla na oběd. Jíst bychom měli pravidelně po cca 2,5–3 hodinách, přičemž by interval mezi jednotlivými jídly neměl být delší než 4 hodiny.“

 

Autor: Michaela Kadlecová