Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co odpovědět dítěti na zvídavé otázky nejen o Ježíškovi?

Fotografie
14. prosince 2008 | 11:44

Měli byste zapojit dítě do zdobení stromku, nebo přistoupit na teorii, že ho přinese Ježíšek již ozdobený? Kdy přiznat, že o dárky pro babičku se musíme postarat sami?

Občas se v předvánočním čase dostanou neromantické starosti dospělých do konfrontace s dětským náhledem a najednou není úplně jasné, jaká odpověď je správná, když lhát se nikomu nechce?

Dokdy má dítě věřit na Ježíška, který nosí dárky?
Nikdo nestanoví věk, kdyby se mělo "jít s pravdou ven". Bohužel to dětem vydrží většinou jen do prvního, maximálně do druhého roku na základní škole. Jestliže se i přes to snaží hru na Ježíška hrát, nebraňte jim. Jestliže naopak vehementně chtějí znát pravdu, nezatajujte nic.

Mikuláš, Santa Claus, dedo Mráz
Autor: shutterstock

Uvažujete o tom, že byste Vánoce trávili někde v teplíčku, v exotické zemi? Je to pro dítě dobré? Co když nás tam Ježíšek nenajde?
Starší děti takovou změnu většinou uvítají, ale malým dětem vyhovují spíše tradiční Vánoce v domácím prostředí. Pokud ještě dítě věří na Ježíška, asi je lepší neplést mu hlavu a zůstat doma, nebo si užít svátky na chalupě nebo u babičky.

Kolem pečení a přípravy Vánoc jsou trochu nervy – je dobré děti do práce zapojit, nebo jim nachystat až výsledný dokonalý dojem?
Zapojte i malé děti do příprav – ovšem jen tehdy, jestliže si pečení můžete užít. Pokud u toho máte ještě energii poslouchat nebo zpívat koledy a nerozhodí vás trocha nepořádku navíc, je to fajn způsob, jak dítě na svátky připravit.

Upečte svůj oblíbený letní koláč a vyhrajte praktické pomocníky do kuchyně.
Autor: archiv firmy TESCOMA

Na papírku s přáními bylo jediné: chci zvířátko... Je to opravdu vhodný dárek?
Ti, kteří vyzkoušeli, už vědí a většinou potvrdí starou známou pravdu: zvíře není dárek, ale starost (a většinou pro toho, kdo ho daroval). Malé dítě péči o něj není schopno zvládnout vůbec, starší asi ne tu každodenní. Pokud nemluvíme o překvapení pro dospělého potomka, lze předpovědět, že venčení nebo jiná "údržba" zbude na rodiče.

Nosí ozdobený stromeček Ježíšek, nebo je lepší, když ho dítě ozdobí podle svého?
Znovu neexistuje obecná rada. Jak si to u vás zařídíte, tak to budete mít. Úplně malé děti jistě oslníte momentem překvapení, když rozsvítíte již nazdobený stromek, ale pro větší by mohla být ta důvěra a "poslání" vše nachystat, také dárkem...

Bílý stromek s pestrými ozdobami se určitě bude líbit dětem.
Autor: archiv Tesco

Máme se vůbec obtěžovat balením dárků pro malé děti – stejně je zajímá jen to, co je uvnitř!
Nejde jen o obsah, ale i o tajemství, překvapení, nutnost se poprat s mašlí nebo lepenkou... Neulehčujte sobě ani jim situaci – obal je součást dárku zcela jistě!

Jaký máte názor na psaní sms místo pohlednic?
Posílání vánočních přání prostřednictvím SMS zpráv je jistě modernější, rychlejší a rozhodně levnější. Je ale možné, aby dítě namalovalo k vašemu přání obrázek? Aby dopsalo své? Minimálně prarodičům jistě udělá větší radost pohlednice.

Jak vysvětlit dětem, že je rodina momentálně v tísni a na dárky není dost peněz?
Těžká rodinná situace se jistě zvládá hůř právě o Vánocích. Zvlášť, když jsou děti malé a tolik se těší na dárečky. Ovšem měli byste si uvědomit, že právě malé děti neznají cenu věcí. Pastelky, omalovánky, malé hračky, to všechno jsou vhodné maličkosti pro ně... Čím je dítě starší, tím větší to bude problém. Pochlubit se před spolužáky je většinou víc, než věc, kterou dostali. Pak už je na místě si sednout a všechno si vysvětlit dopředu. Nejste-li si jisti, jak to udělat, nestyďte se oslovit psychologa, pomůže.

Autor: vyr