Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skvělé a jedinečné bramborové saláty

Fotografie
9. prosince 2008 | 15:10

Vánoce bez bramborového salátu si snad ani neumíme představit. Dnes platí: Co rodina, to jiný bramborový salát. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty domácí i z cizokrajných kuchyní.

Nezkusíte tedy letos něco nového? A nemusíte s tím čekat až na Štedrý den. Vždyť lehce rozležený bramborový salát skvěle chutná i na uprostřed prosince...

Všechny recepty jsou určené pro 4 osoby

261076:gallery:true:true

Salát jako od maminky

Budete potřebovat:

4 vejce
750 g brambor
4 celerové řapíky
1 zelená paprika
1 cibule
200 g vařené šunky
1 hrst vypeckovaných černých oliv
několik listů římského salátu
Remuláda:
5 malých kyselých okurek
1 lžíce naložených kaparů (v nálevu)
200 ml majonézy
2 lžičky hořčice
sůl, pepř

Postup:
Natvrdo uvařená vejce nasekejte nadrobno, čtvrté nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte asi na dvoucentimetrové kostičky, vvařte asi 15 minut. Pak brambory sceďte.
Řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky, papriku pokrájejte na malé kousky. Cibuli jemně nasekejte. Šunku rozkrájejte na drobné kostičky.
Na remuládu nadrobno nakrájejte kyselé okurky a kapary. V míse dobře promíchejte majonézu, hořčici, okurky a kapary, případně přilijte trochu okurkového nálevu. Ochuťte solí a pepřem.
Brambory, celer, papriku, cibuli, šunku, nakrájená vejce a olivy přidejte k remuládě a vše zlehka promíchejte.
Mísu vyložte salátovými listy a upravte na ní bramborový salát. Podávejte ozdobené plátky vajec.

Salát paní Madly

Budete potřebovat:

800 g malých pevných brambor
1 bílá cibule
1 malá salátová okurka
1 lžíce nadrobno nasekané pažitky
Zálivka
3 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce slunečnicového oleje
1/2 lžičky hořčice
asi 75 ml masového vývaru
sůl, pepř

Postup:
Brambory omyjte a vařte 20 – 25 minut doměkka. Pak sceďte, oloupejte je a nakrájejte na nepříliš tenké plátky. Ty vložte do velké mísy a nechte vychladnout.
Cibuli nadrobno nasekejte, oloupanou okurku nastrouhejte na tenké plátky. Obojí přidejte k bramborám. Na zálivku smíchejte ocet, olej, hořčici a 50 ml vývaru. Osolte a opepřete.
Brambory a okurku pokapejte zálivkou a opatrně promíchejte. Bramborový salát přikryjte a dejte asi na 30 minut vychladit.
Bramborový salát dochuťte solí a pepřem. Pokud je salát příliš suchý, přidejte ještě vývar a ocet. Podávejte posypané pažitkou.

261082:gallery:true:true

Salát na jižanský způsob

Budete potřebovat:
500 g malých brambor
sůl, pepř
1 zelená paprika
2 celerové řapíky
1 červená cibule
Zálivka
150 ml majonézy
2 lžičky dionské hořčice
několik kapek tabaska

Postup:
Brambory oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a v osolené vodě vařte asi 15 minut doměkka. Sceďte a nechte krátce vyjít páru.
Mezitím očistěte a omyjte zeleninu. Papriku pokrájejte na tenké proužky a celer na tenké plátky. Křehké celerové lístky dejte stranou. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Papriku, celer a cibuli vložte do velké mísy.
Na zálivku smíchejte majonézu, hořčici a tabasco. Brambory přidejte k zelenině. Zálivku rozdělte na brambory se zeleninou a všechno opatrně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte celerovými lístky.

Bruselský salát

Budete potřebovat:

500 g malých nových brambor
400 g mladé růžičkové kapusty
1 lžíce másla
sůl, pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
2 čekankové puky

na bylinkovou zálivku:

1 šalotka
3 lžíce bílého vinného octa
hořčice na špičku nože
6 lžic panenského olivového oleje
1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
1 lžíce nadrobno nasekané pažitky

Postup:
Brambory vydrhněte kartáčkem a vařte 20-25 minut doměkka. Pak je sceďte, oloupejte, nakrájejte na plátky a nechte vychladnout.
Růžičkovou kapustu očistěte a operte. V hrnci rozpusťte máslo a kapustu asi 5 minut smažte. Přilijte trochu vody a smažte dalších 10 minut. Vyjměte, nechte okapat a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Čekanku očistěte, rozeberte na jednotlivé listy a pokrájejte.
Šalotku na zálivku oloupejte a nadrobno nasekejte. Smíchejte ocet, hořčici, sůl, pepř a postupně vmíchejte olej. Pak přidejte šalotku a bylinky.
Brambory, kapustu a čekanku rozdělte na čtyři talíře, pokapejte zálivkou a před podáváním nechte krátce táhnout.

Marocký salát

Budete potřebovat:

600 g červené řepy
400 g malých brambor
2 jarní cibulky
3 rajčata
2 stroužky česneku
1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
1 lžíce nadrobno nasekaného koriandru
100 g černých oliv
Zálivka
5 lžic bílého vinného octa
sůl, pepř
1 špetka kajenského pepře
6 lžic panenského olivového oleje

Postup:
Červenou řepu omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. Přiveďte k varu, přikryjte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu doměkka. 4 lžíce vývaru odeberte a dejte stranou. Pak řepu sceďte, rychle přelijte studenou vodou a nechte krátce zchladnout.
Mezitím omyjte brambory a vařte 20-25 minut doměkka. Brambory sceďte a nechte vychladnout. Červenou řepu a brambory oloupejte, rozpulte a nekrájejte na půlcentimetrové plátky. Každou surovinu vložte do jedné mísy.
Jarní cibulku očistěte, operte a nakrájejte na tenká kolečka. Rajčata spařte horkou vodou, stáhněte z nich slupku, rozpulte je a po odstranění semínek pokrájejte na kostky. Jarní cibulku a rajčata přidejte k červené řepě a promíchejte.
Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte. Česnek, petrželku, koriandr a 4 lžíce vývaru z řepy přidejte k červené řepě a znovu promíchejte. Zbylou zálivkou pokapejte brambory a opatrně promíchejte. Saláty přikryjte a dejte na 30 minut vychladit.
Oba saláty dochuťte solí a pepřem, případně ještě přidejte ocet. Doprostřed servírovací mísy naaranžujte salát z červené řepy, okolo upravte bramborový salát.

261079:gallery:true:true

RADY A TIPY

* Brambory se snadněji loupou, dokud jsou ještě horké. Aby se slupka dala lépe stáhnout, uvařené brambory sceďte, sundejte pokličku a nechte z nich na vypnuté plotýnce krátce vyjít páru, přitom lehce potřásejte hrncem. Výhodná je sada na loupání brambor – tak si nepopálíte prsty.

* Aby se majonéza v salátu nesrazila, měly by být všechny přísady zahřáté na pokojovou teplotu.

* Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete-li, aby se její křehké stonky pomačkaly, je nejlepší nastříhat ji kuchyňskými nůžkami.

* Brambory do salátu nekrájejte na příliš tenké plátky, aby se nerozdrobily.

Ruský bramborový salát

Budete potřebovat:

2 vejce
500 g brambor
2 mrkve (asi 200 g)
1 červená paprika
150 g mražených fazolových lusků
100 g mraženého hrášku
250 ml zeleninového vývaru
2 lžíce naložených kaparů (v nálevu)
1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
Majonéza:
1 čerstvý žloutek
na špičku nože hořčice
sůl
125 ml slunečnicového oleje
1-2 lžíce citronové šťávy
čerstvě umletý černý pepř

Postup:
Natvrdo uvařená vejce rozkrájejte na osminky. Brambory a mrkev oloupejte. Brambory nakrájejte asi na dvoucentimetrové kostičky, mrkev na centimetrové kostičky. Papriku očistěte, omyjte a také nakrájejte asi na centimetrové kostičky. Fazolové lusky a hrášek nechte rozmrazit.
Vývar uveďte do varu. Přidejte brambory, mrkev a fazolové lusky, přikryjte a nechte asi 10 minut vařit. Přidejte papriku a hrášek a vařte ještě dalších 5 minut. Pak sceďte, nechte okapat, vychladnout a vysypte do velké mísy.
Žloutek, hořčici a špetku soli mezitím ušlehejte ručním šlehačem. Postupně přilévejte tenkým praménkem olej a zašlehávejte do masy, až se vytvoří hustá majonéza. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Z kaparů slijte nálev a nechte je okapat, ale nálev si uchovejte. kapary přisypte k zelenině. Do majonézy vmíchejte 2-3 lžíce nálevu, přidejte ji k zelenině a vše lehce promíchejte. Salát přikryjte a nechte hodinu vychladit.
Před podáváním salát ještě jednou dochuťte. Na talíři posypte petrželkou a ozdobte osminkami vajec.

Salát mistra šéfkuchaře

Budete potřebovat:

1 kg malých brambor
250 ml masového vývaru
4 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce cukru
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
1/2 salátové okurky
4 rajčata
1 lžíce nadrobno nasekaného kopru
1 lžíce nadrobno nasekané pažitky
100 g libové anglické slaniny
1 cibule

Postup:
Brambory omyjte a 20 – 25 vařte doměkka. Pak je sceďte, oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy.
V hrnci ohřejte vývar a přidejte ocet, cukr, sůl a pepř. Nechte trochu zchladnout a postupně vmíchejte olej. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplým nálevem přelijte brambory a opatrně promíchejte. Mísu přikryjte fólií a postavte stranou.
Mezitím omyjte okurku a rajčata a osušte. Okurku nastrouhejte na tenké plátky, rajčata nakrájejte na osminky. Spolu s bylinkami lehce vmíchejte do bramborového salátu.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli oloupejte a nadrobno nasekejte. Slaninu dokřupava opečte na teflonové pánvi a nasypte ji na salát. Ve zbylém tuku na pánvi poduste dozlatova cibulku. Cibulkou ozdobte bramborový salát a ihned podávejte.

Pikantní se zeleninou

Budete potřebovat:

800 g malých brambor
1 malý květák
1 malá brokolice
2 mrkve
2 malé cukety
1 řapíkový celer
100 g pečárek (žampionů)
2 šalotky
1 lžíce másla
Bylinková zálivka
4 lžíce balzamického octa
2 lžíce dijónské hořčice
sůl, pepř
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce jemně nasekaných bylinek


Postup:
Brambory omyjte a vařte 20-25 minut doměkka, oloupejte je, nakrájejte na plátky a vložte do mísy.
Mezitím očistěte květák a brokolici, operte je a rozdělte na růžičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cukety a celer očistěte a omyjte, cukety podélně rozpulte. Cukety a celer nakrájejte na plátky. Květák, brokolici a mrkev vařte asi 10 minut do poloměkka. Po 5 minutách přidejte cukety a celer a vařte spolu s ostatní zeleninou. Pak zeleninu sceďte a nechte dobře okapat. Vše přidejte k bramborám.
Pečárky očistěte a rozkrájejte na čtvrtky. Šalotku oloupejte a nadrobno nasekejte. Na pánvi rozpalte máslo a polovinu šalotky duste asi 3 minuty. Přidejte houby a vše duste dalších 5 minut. Směs přisypte k bramborám.
Na zálivku smíchejte ocet, hořčici, sůl a pepř a postupně vmíchejte olej. Přijdete zbylou šalotku a bylinky. Bylinkovou zálivkou přilijte brambory se zeleninou a vše lehce promíchejte. Bramborový salát přikryjte a nechte 1 hodinu chladit.

261080:gallery:true:true

RYCHLÉ VARIACE

Bramborový salát s chilli

Budete potřebovat:

100 g brambor
4 ks chilli papriček
1 bílý jogurt
sůl podle chuti

Postup:
Uvařené oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Chilli papričky nakrájejte do menší misky, osolte a zalijte jogurtem a smíchejte. Takto připravený jogurt přimíchejte do nakrájených brambor. Salát promíchejte a nechte odležet.

Salát tří barev

Budete potřebovat:

700 g brambor
200 g majonézy
2 červené papriky
1 listový salát
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl a mletý pepř podle chuti

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, očistěte a nakrájejte na plátky. Papriky rozkrojte, odstraňte jádřince, opláchněte a nakrájejte na nudličky. Salát natrhejte na malé kousky. Do majonézy přimíchejte hořčici a ochuťte solí a pepřem. Brambory se salátem a paprikou rozložte do mísy a zalijte zálivkou.

Pikantní bramborový salát

Budete potřebovat:

1 kg brambor
1 plechovka sterilovaného hrášku
1 sáček mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
4 vejce uvařené natvrdo
2 jablka
1 cibule
3 sterilované okurky
2 sterilované feferonky
1 majonéza
sůl a mletý pepř podle chuti
voda dle potřeby

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostky. Dále uvařte mraženou zeleninu, sceďte ji a přidejte k bramborům. Přidejte nakrájené sterilované feferonky, na kostičky nakrájené okurky, jablka, cibuli, sterilovaný hrášek a vařená vejce. Přimíchejte majonézu a vše důkladně promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

261084:gallery:true:true

S fazolkami a ananasem

Budete potřebovat:

1 kg brambor
300 g celeru
400 g mrkve
300 g fazolek
2 jablka
1 konzerva ananasu
1 zakysaná smetana
1 majonéza
4 lžíce slunečnicového oleje
sůl a mletý pepř podle chuti
voda dle potřeby

Postup:
Oloupané a omyté brambory nakrájejte, mírně povařte a opečte na oleji. Nechte z nich okapat olej a vychladlé je dejte do mísy. Přidejte uvařený, na kostky nakrájený celer, mrkev a fazolky. Dále přidejte na kostky nakrájená jablka a okapaný ananas. Vše důkladně smíchejte se smetanou a majonézou. Dochuťte solí a pepřem.

Salát s roketou

Budete potřebovat:

600 g brambor
50 ml zeleninového vývaru
8 rajčat
1/2 svazku jarní cibulky
1 svazek rokety
1 stroužek česneku
1 hrudka mozzarelly
6 lžic olivového oleje
5 lžic balzámového octa
sůl a mletý pepř podle chuti
voda dle potřeby

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, potom je oloupejte a nakrájejte. Roketu a jarní cibulku očistěte, omyjte a cibulku nakrájejte na kroužky. Rajčata omyjte a rozčtvrťte. Okapanou mozzarellu nakrájejte na kostičky. Oloupaný a prolisovaný česnek smíchejte s octem, vývarem a olejem, osolte a opepřte. Tuto zálivku spojte se všemi přísadami a salát nechte chvíli v chladu odležet.

Bramborové potěšení

Budete potřebovat:

200 g brambor
500 g koktejlových rajčat
250 ml zeleninového vývaru
3 cibule
2 stroužky česneku
1 salát batavia
1 salát lollo rosso
1/4 hlávkového salátu
6 lžic olivového oleje
6 lžic balzámového octa
2 lžíce bazalkových lístků
sůl
cukr
mletý pepř

Postup:
Omyté, oloupané brambory uvařte ve vývaru a nechte vychladnout. Mezitím si nakrájejte omytá rajčata a oloupanou cibuli na tenká kolečka. Saláty rozeberte na jednotlivé lístky a důkladně omyjte. Nechte okapat a rozložte servírovací talíře. Pak přidejte rajčata a cibuli. Měkké brambory rozmixujte s vývarem. Do vzniklé omáčky přidejte rozetřený česnek, ocet, olej, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Hotovou zálivkou přelijte jednotlivé porce salátu. Podávejte ozdobené bazalkovými lístky.

261078:gallery:true:true

Indický salát

Budete potřebovat:

150 g brambor
400 g salátových okurek
150 g bílého jogurtu
pepř
sůl
1/2 lžičky mleté papriky
šťáva z 1/2 citronu

Postup:
Salátovou okurku nastrouhejte na kolečka, osolte, opepřte, opaprikujte a pokapejte citronovou šťávou. Vše lehce promíchejte s brambory nakrájenými na kostičky a bílým jogurtem.

Možná jste nevěděli, že…

…brambory jsou jako dobré víno. Jejich chuť závisí na ročníku, odrůdě a druhu půdy.

…brambory léčí. Na žaludeční vředy a zhnisané rány lidový receptář doporučuje obklady z horké bramborové kaše na bolestivá místa.

…bramborové hlízy jsou vhodné k léčení ekzémů, svědění i k ošetření popraskaných rukou.

…když rozmačkáte téměř rozvařený brambor a smíchejte ho se šťávou z poloviny citronu, vyrobíte účinnou pleťovou masku.

… v 18. století byly "vynalezeny" horké brambory jako ohřívadla na ruce za chladných dnů. Urozené dámy si je schovávaly do rukávníků, pánové do kapes kabátů.

…brambory byly v 18. století mezi církevními hodnostáři nazývány "plodem ďáblovým". Údajně proto, že byli přesvědčeni, že obsahují látky, které vyvolávají sexuální vzrušení a tak ohrožují cudnost hlásanou církví.

Autor: Katka Kotalová