Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recepty na zdravé chutné pomazánky, po kterých nepřiberete

Pomazánka
10. prosince 2008 | 12:32

Blesk ve velkém vánočním seriálu přináší pár rad, jak si nejkrásnější svátky v roce zpříjemnit něčím dobrým na zub a přitom nepřibrat ani deko.

Co by nemělo chybět na svátečním stole? Jak připravit dobré a zdravé pohoštění? Jednou z možností jsou pomazánky.

Pomazánky jsou ideální pro všechny, kdo chtějí dopřát chuťovým buňkám a přitom dbají o svou linii. "Pomazánky jsou výborné v tom, že je možné je podávat s pečivem, i bez něj. Jako chuťovky jsou dobré například na kousku papriky, s rajčetem nebo se salátovou okurkou. Ty jsou ideální i z hlediska nutričních hodnot. Kombinovat se dají i s ovocem, třeba s broskvemi," popisuje nutriční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

Pokud se pomazánky servírují s pečivem, je lepší nabízet celozrnné druhy. "K pomazánkám se hodí většina pečiva, z hlediska zdravé výživy je však lepší vybírat celozrnné pečivo, které obsahuje více minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Kdo chce experimentovat, může zkusit pomazánkami ozdobit i slané druhy sušenek, zase lépe celozrnných," dodává nutriční terapeutka.

A jak připravit dobrou pomazánku?
"Základem by měl být kvalitní rostlinný tuk, výhodnou jsou nízkotučné varianty), nízkotučné jogurty nebo tvaroh. Ty je možné ochutit čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Do pomazánek je dobré použít na dochucení bylinky, nejlépe čerstvé. Pokud je základ příliš hutný, je možné pomazánku naředit nízkotučným bílým jogurtem. Možné je ale udělat základ pomazánky přímo ze zeleniny," doporučuje terapeutka.

Tip Blesku
Jako základ pomazánky zkuste použít v páře uvařenou zmraženou zeleninu. Ta se dá podle chuti »doladit« kořením nebo masem. Podobně mohou sloužit i vařené luštěniny, například fazole, nebo různé druhy čočky.

RECEPTY

Pikantní pomazánka

Suroviny pro 4 osoby:
60 g rostlinného tuku Flora orginal
120 g měkkého tvarohu
1 rajče
20 g cibule
1 zelená paprika
hořčice
sůl, zelená petrželka
sladká paprika

Pomazánka
Autor: archiv

Postup:
Rostlinný tuk utřeme s měkkým tvarohem do pěny, přidáme hořčici a sůl. Rajčata i papriku zbavenou zrníček nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme do tvarohové pěny a promícháme. Na závěr dochutíme.

Výživové hodnoty pomazánky:

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

1968 kJ

18,23 g

38,02 g

15,81

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Pomazánka z rybího filé

Suroviny pro 4 osoby:

80 gramů nízkotučného rostlinného tuku
200g filé
sůl
citrónová šťáva
rajčatový protlak
1 stroužek česneku

Postup:
Grilované nebo udušené filé rozmačkáme vidličkou a vyndáme všechny kosti. Osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. K základu přidáme rajčatový protlak. Stroužek česneku utřeme se solí, rozmícháme s rostlinným tukem a přidáme k filé. Vše dochutíme solí a bílým pepřem.

Výživové hodnoty pomazánky:

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

1885 kJ

35,04 g

6,54 g

32,87

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Pomazánka
Autor: archiv

Broskve s lososovým koktejlem

Suroviny pro 4 osoby:

4 velké broskve (lze použít i pevnější kompotované)
4 sýry Lučina
4 lžíce bílého jogurtu
4 lžičky drceného lososa v oleji
1 menší hlávkový salát
1 citrón

Postup:
Broskve omyjeme, oloupeme a rozpůlíme (kompotované osušíme). V misce rozmícháme Lučinu s jogurtem, lehce osolíme a přidáme lososa v oleji, vše pak vyšleháme do pěny a lehce ochutíme citronem. Pěnou pak plníme půlky broskví. Ty je možné ozdobit zelenou pažitkou

Výživové hodnoty 4 porcí:

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

4399 kJ

43,55 g

130,09 g

43,67

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Lososový koktejl samozřejmě můžete podávat i bez broskve.

Pikantní sýrová pomazánka
Autor: archiv BPŽ

NÁŠ TIP
Pomazánky podávané na kousku zeleniny si udrží déle svěží vzhled, pokud je přelijeme čirou želatinou. Tak se dají připravovat i chuťovky ze šunky a sýru, které vzájemně spojujeme tvarohovou nebo česnekovou pomazánkou.

Autor: Petra Hátlová