Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodičovská dilemata: Kolik dárků dát dětem a kdy jim říct to o Ježíškovi?

Čím více dárků, tím menší radost. Děti by měly dostat jeden hlavní dar a dva nebo tři menší.
19. prosince 2011 | 10:55

Rodiče do poslední chvíle kupují dárky pro děti, jen aby jich bylo dost. Kolik je však dost a kolik už příliš? A kdy přiznat, že Ježíšek dárky nenosí?

Podle německého Bildu děti v Německu dostávají vánoční dárky v hodnotě několika stovek eur. Je to málo, nebo moc? Poradíme vám, jak obdarovat naše nejmenší tak, abychom si sami nenachystali příští rok nepřekonatelnou překážku velkých očekávání.

Kolik dárků je v pořádku?

Čím více dárků, tím menší radost. Děti by měly dostat jeden hlavní dar a dva nebo tři menší. Množství drobností jako školní potřeby či prádlo dárky znehodnocuje.

Co dítěti darovat?
Chcete dětem udělat radost, ale kde na to vzít?
Autor: profimedia.cz

Platí pravidlo, že dětem se dávají dárky, které si nemohou koupit z kapesného a které "letí" v okruhu jeho spolužáků a kamarádů. Samozřejmě, pokud po nich touží samo.

Jaké dárky jsou tabu?

Dary by neměly být zaměřeny na přání rodičů, ale dětí. Pokud si nepřejete, aby děti dostávaly hračky, zobrazující válku či drahé elektronické hračky nebo mobily, upozorněte na to i příbuzné. Měli by se toho držet, jinak vám kazí výchovu.

Dárek, na který se nezapomíná.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Musí být dárky výchovné?

Ne! Dárky by měly být především vytoužené a zábavné. Musí být natolik zajímavé, aby se dítě s nimi rádo hrálo. Pokud napomáhají rozvoji fyzických či duševních schopností, o to lépe. Pokud ne, nic se neděje, vždyť jde o radost vašich nejdražších.

Mohou si děti vybírat
Nejen dcerka byla překvapená.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
hračky samy?

Psaní dopisů Ježíškovi je velmi užitečné. Přesto byste jim měli koupit i něco, na co zapomněli a překvapit je. Znáte přece své dítě a víte, co ho baví a čím ho určitě potěšíte.

Jak dlouho věří děti na Ježíška?

Jednoho dne na to přijdou samy a začnou se ptát. Můžete jim říci, že i vy jste sami věřili v Ježíška a pokud si to pamatujete, řekněte jim také, jak jste přišli na to, že Ježíšek dárky nenosí.

Autor: lesk.sk, Klena